Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | OG_1A_D10-ht_U01 | Student umie zastosować różnorodne techniki i potrafi je dobrać adekwatne do wykonania prac. Wykonuje dekoracje okolicznościowe. Projektuje dekoracje stosowanie do okoliczności. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | OG_1A_U03 | student ma umiejętność rozpoznawania drzew, krzewów, bylin i roślin zielnych, ich doboru do siedliska, projektowania powierzchni potrzebnej dla siedliska drzew i krzewów, projektowania, zakładania i pielęgnowania ogrodów przydomowych, wykorzystania roślin do dekoracji wnętrz |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z zasadami projektowania i wykonywania dekoarcji okolicznościowych |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Typy i rodzaje dekoracji okolicznościowych |
---|
T-W-2 | Podstawowe techniki wykonywania dekoracji okolicznościowych |
T-W-3 | Zastosowanie narzędzi, materiałów, środków technicznych i technik do wykonania dekoracji okolicznościowych. |
T-W-4 | Podział dekoracji okolicznościowych według przeznaczenia. |
T-W-5 | Czynniki wpływające na trwałość materiału roślinnego w dekoracji roślinnej. |
T-W-6 | Wpływ techniki na jakość wykonania dekoracji roślinnych. |
T-W-7 | Rodzaj, styl i charakter dekoracji okolicznościowych. |
T-A-1 | Dekoracje okolicznościowe z okazji Adwentu i Świąt Bożego Narodzenia. |
T-A-2 | Dekoracje okolicznościowe z okazji Wielkanocy. |
T-A-3 | Dekoracje okolicznościowe żałobne. |
T-A-4 | Dekoracje okolicznościowe kościołów. |
T-A-5 | Dekoracje okolicznościowe sal konferencyjnych i koncertowych. |
T-A-6 | Dekoracje okolicznościowe pomieszczeń firm. |
T-A-7 | Zastosowanie dekoracji okolicznościowe z roślin utrwalonych. |
T-A-8 | Dekoracje okolicznościowe na przyjęcia i bale, dekoracje stołów. |
T-A-9 | Stylizacja wnętrza za pomocą roślin i dekoracji roślinnych. |
T-A-10 | Sposoby ekspozycji roślin pnących i epifitów. Zasady łączenie roślin doniczkowych z kwiatami ciętymi |
T-L-1 | Elementy dokumentacji projektowej dekoracji okolicznościowej |
T-L-2 | Zasady projektowania i wykonywania dekoracji okolicznościowej |
T-L-3 | Prezentacja projektu dekoracji okolicznościowej. |
T-L-4 | Zasady wykonywania dekoracji okolicznościowej. |
T-L-5 | Wykonywanie świątecznych dekoracji okolicznościowych z kwiatów ciętych. |
T-L-6 | Sporządzanie kompozycji okolicznościowych z roślin utrwalonych. |
T-L-7 | Wykonywanie dekoracji okolicznościowych z roślin doniczkowych i rabatowych |
Metody nauczania | M-1 | metoda podająca/wykład informacyjny |
---|
M-2 | metoda praktyczna/ćwiczenia praktyczne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: test |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian zaliczeniowy |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student umie w stopniu podstawowym zastosować różnorodne techniki i potrafi je dobrać adekwatne do wykonania prac. Wykonuje dekoracje okolicznościowe. Projektuje dekoracje stosowanie do okoliczności. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |