Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne

Sylabus przedmiotu Żywienie roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Justyna Chudecka <Justyna.Chudecka@zut.edu.pl>, Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Marek Podlasiński <Marek.Podlasinski@zut.edu.pl>, Adam Sammel <Adam.Sammel@zut.edu.pl>, Marta Wojcieszczuk <Marta.Wojcieszczuk@zut.edu.pl>, Czesław Wołoszyk <Czeslaw.Woloszyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 5 0,50,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy gleboznawstwa, fizjologii roślin i chemii nieorganicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych (częśći wskaźnikowych.3
T-A-2Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.2
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).2
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.2
T-A-5Metody mineralizacji na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze2
T-A-6Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.2
T-A-7Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia. Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.2
15
wykłady
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.2
T-W-2Charakterystyka nawozów mineralnych, ich podział oraz zasady przechowywania i mieszania. Obliczanie dawek nawozowych2
T-W-3Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego8
A-A-3dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń oraz samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej8
A-A-4konsultacje6
A-A-5przygotowanie prezentacji8
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowaneho przedmiotu2
A-W-3samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej4
A-W-4przygotowanie na kolokwium4
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-5Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizyczno-chemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych azotu, fosforu, potasu i magnezu dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy, nawożenia i wykorzystania produktów odpadowych na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się s programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.
OG_1A_W09R1A_W01, R1A_W03, R1A_W05InzA_W05C-1, C-2T-W-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-1M-1, M-2, M-4, M-5, M-6S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_U01
Potrafi pobierać i przygotować materiał glebowy i roślinny do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski z prezentowanych analiz chemicznych. Zna zasady wytwarzania mieszanek nawozowych. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
OG_1A_U08, OG_1A_U09, OG_1A_U11R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-3T-W-3, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-1M-1, M-3, M-4, M-6S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
OG_1A_K04R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-A-7M-1, M-2S-1
OG_1A_O01-Ż_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
OG_1A_K06R1A_K03, R1A_K04, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-3T-A-2, T-A-3, T-A-5, T-A-6M-3, M-4, M-6S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizyczno-chemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych azotu, fosforu, potasu i magnezu dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy, nawożenia i wykorzystania produktów odpadowych na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się s programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz zna ich potrzeby nawozowe i pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_U01
Potrafi pobierać i przygotować materiał glebowy i roślinny do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski z prezentowanych analiz chemicznych. Zna zasady wytwarzania mieszanek nawozowych. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
2,0
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O01-Ż_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. J. Nużyński, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Lublin, 2003, II
  2. S. Krzebietke, Z. Benedyka, Nawożenie roślin ogrodniczych. Zeszyt do ćwiczeń, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2006, I
  3. W. Bugała, Krzewy i drzewa ozdobne, Promo Kraków, Kraków, 2005, I
  4. M. Breś, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2003
  5. M. Czekalski, Uprawa roślin ozdobnych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2005, I

Literatura dodatkowa

  1. E. Krzywy-Gawrońska, Analiza chemiczna gleb, nawozów i roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I
  2. E. Krzywy, Żywienie roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych (częśći wskaźnikowych.3
T-A-2Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.2
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).2
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.2
T-A-5Metody mineralizacji na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze2
T-A-6Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.2
T-A-7Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia. Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.2
T-W-2Charakterystyka nawozów mineralnych, ich podział oraz zasady przechowywania i mieszania. Obliczanie dawek nawozowych2
T-W-3Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.1
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego8
A-A-3dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń oraz samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej8
A-A-4konsultacje6
A-A-5przygotowanie prezentacji8
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowaneho przedmiotu2
A-W-3samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej4
A-W-4przygotowanie na kolokwium4
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizyczno-chemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych azotu, fosforu, potasu i magnezu dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy, nawożenia i wykorzystania produktów odpadowych na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się s programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W09student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
Treści programoweT-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.
T-A-2Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.
T-A-5Metody mineralizacji na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych (częśći wskaźnikowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-5Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz zna ich potrzeby nawozowe i pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_U01Potrafi pobierać i przygotować materiał glebowy i roślinny do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski z prezentowanych analiz chemicznych. Zna zasady wytwarzania mieszanek nawozowych. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
OG_1A_U11student potrafi zdiagnozować zasobność gleb i podłoży ogrodniczych, posługuje się metodami oceny stanu odżywienia roślin, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
Treści programoweT-W-3Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.
T-A-2Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).
T-A-4Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i ziem ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.
T-A-5Metody mineralizacji na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze
T-A-1Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych (częśći wskaźnikowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.
T-W-3Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.
T-W-2Charakterystyka nawozów mineralnych, ich podział oraz zasady przechowywania i mieszania. Obliczanie dawek nawozowych
T-A-7Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia. Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_K02Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
Treści programoweT-A-2Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.
T-A-3Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna).
T-A-5Metody mineralizacji na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze
T-A-6Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5
4,0
4,5
5,0