Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Przetwórstwo owoców:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przetwórstwo owoców
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 1,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 15 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma wiedzę o podstawowych składnikach chemicznych oraz właściwościach i trwałości przechowalniczej owoców

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
C-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-3Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych2
T-A-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego2
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców2
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec2
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.2
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej2
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)2
T-A-8Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)1
15
wykłady
T-W-1Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie.2
T-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych2
T-W-3Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania2
T-W-4Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców2
T-W-5Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe)2
T-W-6Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych2
T-W-7Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń5
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń5
A-A-5konsultacje2
A-A-6opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego10
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury uzupełniającej wykłady15
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład
M-2prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych
M-3prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych
M-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O06-1_W01
Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
TRL_1A_W10R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03C-1T-W-2, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O06-1_U01
Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
TRL_1A_U10R1A_U05, R1A_U06InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2, C-3T-A-3, T-A-6, T-A-1, T-A-2, T-A-7, T-A-5, T-A-4M-4, M-2, M-3S-2, S-3
TRL_1A_O06-1_U02
Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
TRL_1A_U27R1A_U02, R1A_U03, R1A_U08, R1A_U09C-1T-A-8M-4S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O06-1_K01
Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
TRL_1A_K04R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2, C-1T-W-1, T-A-3, T-A-6, T-A-1, T-A-2, T-A-7, T-A-5, T-A-4M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O06-1_W01
Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O06-1_U01
Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
2,0
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
TRL_1A_O06-1_U02
Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
2,0
3,0student potrafi na dostatecznym poziomie, opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O06-1_K01
Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Oszmaiński J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2002
  2. Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i watrzyw, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2001
  3. Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. I i II, WSiP, Warszawa, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, ART w Olsztynie, Olsztyn, 1994
  2. Wybrane arykuły z czasopisma "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny"

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych2
T-A-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego2
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców2
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec2
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.2
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej2
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)2
T-A-8Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie.2
T-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych2
T-W-3Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania2
T-W-4Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców2
T-W-5Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe)2
T-W-6Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych2
T-W-7Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji.3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2przygotowanie się do ćwiczeń5
A-A-3przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń8
A-A-4opracowanie sprawozdań z ćwiczeń5
A-A-5konsultacje2
A-A-6opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury uzupełniającej wykłady15
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_W01Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W10ma uporządkowaną podstawową wiedzę w zakresie: 1) produkcji roślinnej, obejmującą charakterystykę popularnych roślin uprawnych, uprawę roli, siew i sadzenie oraz pielęgnowanie i nawożenie roślin, zmianowanie i płodozmiany, zasady użytkowania łąk i pastwisk, systemy gospodarowania w rolnictwie, wpływ mechanizacji na środowisko glebowe i produkcję roślinną, 2) produkcji ogrodniczej, obejmującą charakterystykę podstawowych grup roślin ogrodniczych oraz organizację produkcji i sprzedaży roślin ogrodniczych, 3) produkcji zwierzęcej, obejmującą podstawy reprodukcji zwierząt, podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą, 4) gospodarki leśnej, obejmującą ekosystem leśny, kategorie lasów ochronnych i zasady prowadzenia w nich gospodarki leśnej, charakterystykę zasobów leśnych i przyrodniczych warunków produkcji leśnej w Polsce, regionalizację przyrodniczo-leśną i typologię siedlisk leśnych, cechy drzewostanu, mapy siedliskowe i drzewostanowe, strukturę i jakość hodowlaną oraz techniczną drzewostanu, zabiegi pielęgnacyjne, rębnie, zagrożenia, monitoring i ochronę lasów, z wyraźnym zaznaczeniem elementów środowiskowych, przydatną do rozumienia uwarunkowań i zasad produkcji roślinnej, zwierzęcej i leśnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych
T-W-4Dobór surowca oraz technologia suszenia i mrożenia owoców
T-W-6Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych
T-W-7Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji.
T-W-3Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecerów, kremogenów) i metody ich utrwalania
T-W-5Przydatność owoców i zasady produkcji koserw apertyzowanych (kompoty owocowe)
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_U01Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U10wykazuje znajomość sposobów, metod i systemów stosowanych w produkcji roślinnej, hodowli i chowie zwierząt oraz gospodarce leśnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-3Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych
Treści programoweT-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-A-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
Metody nauczaniaM-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań
M-2prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych
M-3prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_U02Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U27potrafi przygotować i przedstawić prezentację w języku polskim i języku obcym, tematycznie związaną z zawodowym obszarem wiedzy i umiejętności;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-A-8Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)
Metody nauczaniaM-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi na dostatecznym poziomie, opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O06-1_K01Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K04ma świadomość wagi gospodarki żywnościowej i gospodarki leśnej dla społeczeństwa;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-W-1Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie.
T-A-3Blanszowanie i inne sposoby ograniczania zmian surowca podczas przetwarzania owoców
T-A-6Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-A-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-A-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-A-7Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące)
T-A-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-A-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
Metody nauczaniaM-1wykład
M-2prezentacja metod oceny cech jakościowych surowców i produktów owocowych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0