Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | RYB_1A_D2-10_U01 | Student potrafi wykonać sekcję ryby i małży oraz pobrać i zabezpieczyć fragmenty tkanek do badań wirusologicznych. Potrafi w ogólnym zarysie przedstawić metodykę analizy molekularnej fragmentu genomu wurusowego ze wstępną oceną jego patogenności. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | RYB_1A_U08 | Potrafi posługiwać się poprawną nomenklaturą w zakresie mikrobiologii. Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej. |
---|
RYB_1A_U01 | Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji . Potrafi uzyskane informacje analizować, interpretować, wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów ze specyfiką infekcji wirusowych, ich przebiegiem, diagnostyką oraz metodami profilaktyki i higieny. |
---|
Treści programowe | T-L-9 | Metody zabezpieczania hodowli przed infekcją wirusową. Profilaktyka i higiena. |
---|
T-L-8 | Analiza przykładowych sekwencji. Charakterystyka molekularna wirusów. |
T-L-1 | Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusologicznej. |
T-L-5 | Optymalizacja reakcji PCR w aspekcie podwyższenia jej czułości. Real-time PCR |
T-L-6 | Interpretacja wyników. Wyniki fałszywie negatywne i pozytywne. |
T-L-2 | Sekcja ryb - poobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja |
T-L-3 | Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja. |
T-L-7 | Wyposażenie laboratorium do badań wirusologicznych. Zasady pracy i bezpieczeństwa. |
T-L-4 | Homogenizacja prób i przygotowanie do analizy molekularnej. |
T-W-5 | Wirusy a populacja. Podstawy epidemiologii. |
T-W-3 | Infekcje wirusowe. Zapobieganie i zwalczanie. Interferony. Szczepionki. Patogenność i wirulencja. |
T-W-2 | Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe. |
T-W-6 | Wybrane choroby wirusowe ryb. |
T-W-1 | Właściwości wirusów i ich klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych |
T-W-7 | Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych. |
T-W-4 | Odporność na zakażenie. Mechanizmy odporności. Odporność immunologiczna. |
T-W-8 | Wybrane zagadnienia z diagnostyki wirusologicznej. Metody bezposredniego i posredniego wykrywania wirusów. |
Metody nauczania | M-3 | Metoda programowa z użyciem komputera |
---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-4 | Pokaz, symulacja |
M-2 | Seminarium |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić postać kliniczną infekcji wirusowej, potrafi dokonać poboru materiału biologicznego do badań diagnostycznych oraz zna metody profilaktyki i higieny. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |