Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (N1)
Sylabus przedmiotu Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 4 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiedza z zakresu chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z budową właściwościami fizycznymi oraz mikrobiologią produktów pochodzenia zwierzęcego: mleko, mięso, tłuszcze, ryby. Studenci zapoznają się z zmianami biochemicznymi zachodzącymi w tych produktach w trakcie ich pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania, które będą decydowały oprzydatnoŚci tych produktów do spożycia i przetworzenia. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Mięso - definicja,morfologia tkanki mięsnej,skład chemiczny. | 1 |
T-W-2 | Przemiany enzymatyczne w tkance mięsnej - endogenne. Etapy przemian: glikoliza, stężenie posmiertne,dojrzewanie mięsa, rozpad autolityczny. | 1 |
T-W-3 | Przemiany egzogenne tkanki mięsnej. Drobnoustroje wywołujace zmiany gnilne w mięsie (bakterie, pleśnie, drożdże, larwy owadów).Wymagania higieniczno-sanitarne mięsa. | 1 |
T-W-4 | Definicja tłuszczów. Budowa i skład chemiczny. Rodzaje tłuszczów. Wymagania jakościowe. | 1 |
T-W-5 | Przemiany poubojowe surowca tłuszczowego. Zmiany fizyczne. Zmiany hydrolityczne. Zmiany oksydacyjne. | 1 |
T-W-6 | Przemiany poubojowe w artykułach ubocznych. Wykorzystanie artykułow ubocznych w przemyśle przetwórczym, farmaceutycznym, kosmetycznym. | 2 |
T-W-7 | Budowa i skład chemiczny mleka surowego. Jakość mikrobiologiczna mleka mleka. Lipoliza tłuszczu mlekowego. Procesy fermentacyjne w mleczarstwie. | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie wykładów w formie pisemnej | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia w formie pisemnej | 14 |
A-W-3 | Pisemne zaliczenie zajęć | 2 |
A-W-4 | Konsultacje | 4 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacja mulimedialna przy wykorzystaniu komputera i projektora |
M-3 | Dyskusja w grupie dotycząca aktualnego tematu wykładu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Warunkiem jest zaliczenie wykładów w formie pisemnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BL-S-O12.2_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przemian biologicznych zachodzących w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz pozwalającą scharakteryzować cechy jakościowe produktów zwierzęcych (fizykochemiczne, odżywcze, sensoryczne,mikrobiologiczne). | BL_1A_W01, BL_1A_W24, BL_1A_W09 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BL-S-O12.2_U01 Student posiada umiejętność korzystania z metod oceny jakościowej surowców zwierzęcych. | BL_1A_U19 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BL-S-O12.2_K01 Student przejawia zainteresowania samodzielnym zdobywaniem wiedzy i jest aktywny poznawczo w zagadnieniach związanych z tematyką przedmiotu. | BL_1A_K05, BL_1A_K07 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BL-S-O12.2_W01 Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przemian biologicznych zachodzących w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz pozwalającą scharakteryzować cechy jakościowe produktów zwierzęcych (fizykochemiczne, odżywcze, sensoryczne,mikrobiologiczne). | 2,0 | Nie potrafi zdefiniować podstawowych procesów przemian biologicznych zachodzących w produktach zwierzęcych |
3,0 | W dostateczny sposób potrafi zdefiniować podstawowe procesy przemian biologicznych zachodzące w produktach zwierzęcych | |
3,5 | Student powyżej dostatecznego poziomu wiedzy potrafi zdefiniować podstawowe procesy przemian biologicznych zachodzące w produktach zwierzęcych | |
4,0 | Student potrafi zdefiniować prawie wszystkie podstawowe procesy przemian biologicznych zachodzące w produktach zwierzęcych | |
4,5 | Student potrafi wymienić i zdefiniować wszystkie podstawowe procesy przemian zachodzące w produktach zwierzęcych | |
5,0 | Student potrafi wymienić i zdefiniować w wyczerpujący sposob wszystkie procesy przemian zachodzące w produktach zwierzęcych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BL-S-O12.2_U01 Student posiada umiejętność korzystania z metod oceny jakościowej surowców zwierzęcych. | 2,0 | Student nie posiada umiejętności korzystania z metod oceny przemian biologicznych w surowcach zwierzęcych |
3,0 | Student posiada dostateczne umiejętności korzystania z metod oceny przemian biologicznych w surowcach zwierzęcych | |
3,5 | Student posiada na poziomie większym niż dostateczny umiejętności korzystania z metod oceny przemian biologicznych w surowcach zwierzęcych | |
4,0 | Student posiada dobre umiejętności korzystania z metod oceny przemian biologicznych w surowcach zwierzęcych | |
4,5 | Student posiada na poziomie większym niż dobry umiejętności korzystania z metod oceny przemian biologicznych w surowcach zwierzęcych | |
5,0 | Student posiada bardzo dobre umiejętności korzystania z metod oceny przemian biologicznych w surowcach zwierzęcych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BL-S-O12.2_K01 Student przejawia zainteresowania samodzielnym zdobywaniem wiedzy i jest aktywny poznawczo w zagadnieniach związanych z tematyką przedmiotu. | 2,0 | Student nie przejawia aktywności w samodzielnym zdobywaniu wiedzy i nie jest kreatywny. |
3,0 | Student przejawia dostateczną aktywność w samodzielnym zdobywaniu wiedzy i jest mało kreatywny. | |
3,5 | Student przejawia aktywność powyżej dostatecznych wymagań w samodzielnym zdobywaniu wiedzy i jest dostatecznie kreatywny. | |
4,0 | Student przejawia dobrą aktywności w samodzielnym zdobywaniu wiedzy i jest kreatywny. | |
4,5 | Student przejawia bardzo dobrą aktywności w samodzielnym zdobywaniu wiedzy i jest kreatywny. | |
5,0 | Student przejawia bardzo dobrą aktywności w samodzielnym zdobywaniu wiedzy i jest bardzo kreatywny. |
Literatura podstawowa
- Z.Sikorski, Chemia żywności, WN-T, Warszawa, 2007
- Praca zbiorowa, Biochemia Harpera, PZWL, Warszawa, 2006
- Praca zbiorowa pod redakcją Z. Litwińczuka, Surowce zwierzęce, PWRiL, WArszawa, 2005
- Praca zbiorowa pod red. S. Ziajki, Mleczarstwo t. 1 i 2, ART Olsztyn, 1997
Literatura dodatkowa
- T. Skrabka-Błotnicka, Technologia żywnośći pochodzenia zwierzęcego, Akademia Ekonomiczna, Wrocław, 2007
- Praca zbiorowa pod red. Grabowskiego i Kijowskiego, Mięso i przetwory drobiowe, WNT, Warszawa, 2004