Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (N1)

Sylabus przedmiotu Zioła i ich zastosowanie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauki przyrodnicze
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zioła i ich zastosowanie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii roślin i zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu własciwości roślin, możliwości ich wykorzystania w poprawie zdrowia, komfortu życia i środowiska naturalnego. Rozwijanie u studentów wieloaspektowego spojrzenia na zdrowy tryb życia, możliwości racjonalnego wykorzystania naturalnych surowców leczniczych i alternatywnych stylów życia. Poza tym ukształtowanie umiejetnosci doboru surowca, postaci leku ziołowego, odpowiedniego dawkowania w zalezności od właściwości leczniczych ziół.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Nowoczesna fitoterapia. Lecznicze właściwości roślin.Związki aktywne w roślinach.2
T-W-2Rodzaje surowców zielarskich i zasady ich zbioru. Suszenie, pakowanie i przechowywanie surowców zielarskich. Rośliny lecznicze z upraw i stanowisk naturalnych.2
T-W-3Postacie leków i dodatków ziołowych oraz sposoby ich przyrzadzania. Stosowanie i dawkowanie.2
T-W-4Lecznicze waściwości roślin zielarskich. Możliwości zastosowania dla ludzi, zwierząt i w ochronie środowiska naturalnego.2
T-W-5Lecznicze właściwości roślin przyprawowych, warzyw, owoców i grzybów.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów13
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny (prelekcja, wyjasnienie i objaśnienie)
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Dyskusja dydaktyczna (burza mózgów, metaplan)
M-4Film edukacyjny.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów mająca na celu podsumowanie przekazanych widomości i sprawdzenie wiedzy studentów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_C08.3_W01
W zakresie wiedzy student definjuje podstawowe pojecia z zakresu fitoterapii, terminologii przyrodniczej, wymienia i wyjaśnia możliwości zastosowania roślin w zależności od ich właściwości.
BL_1A_W14C-1T-W-4, T-W-3, T-W-2M-3, M-2, M-4, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_C08.3_U01
W zakresie umiejętności student ocenia podstawowe możliwości wykorzystania roślin, rozpoznaje ważniejsze gatunki roślin uznanych za rośliny lecznicze
BL_1A_U20, BL_1A_U09, BL_1A_U03C-1T-W-1M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_C08.3_K01
Student nabywa dbałości i otwarości w rozwijaniu aktywności poznawczej możliwości zastosowania ziół w poprawie zdrowia i trybu życia oraz stanu środowiska naturalnego
BL_1A_K05, BL_1A_K06C-1T-W-4, T-W-5M-2, M-4, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_C08.3_W01
W zakresie wiedzy student definjuje podstawowe pojecia z zakresu fitoterapii, terminologii przyrodniczej, wymienia i wyjaśnia możliwości zastosowania roślin w zależności od ich właściwości.
2,0student nie umie definiować podstawoych pojęć terminologii przyrodniczej
3,0student umie definiować podstawowe pojęcia terminologii przyrodniczej
3,5student umie definiować podstawowe pojęcia terminologii przyrodniczej oraz rozpoznawać i wymienić grupy roślin leczniczych i w małym zakresie zaproponować możliwości ich wykorzystania
4,0student umie definiować pojęcia terminologii przyrodniczej oraz rozpoznawać, rozrózniać i wymienić grupy roślin leczniczych i zaproponować możliwości ich wykorzystania
4,5student umie definiować pojęcia terminologii przyrodniczej oraz rozpoznawać, rozrózniać i wymienić grupy roślin leczniczych i tłumaczyć, zaproponować oraz scharakteryzować możliwości ich wykorzystania
5,0student trafnie definiuje pojęcia terminologii przyrodniczej,rozpoznaje, rozróznia, wymienia grupy roślin leczniczych i tłumaczy, oraz umie zaproponować oraz scharakteryzować możliwości ich wykorzystania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_C08.3_U01
W zakresie umiejętności student ocenia podstawowe możliwości wykorzystania roślin, rozpoznaje ważniejsze gatunki roślin uznanych za rośliny lecznicze
2,0student nie umie weryfikować wykorzystania właściwości roślin
3,0student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i przygotować niektóre postacie leków ziołowych
3,5student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania
4,0student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania i wdrażać w poprawie życia ludzi i zwierząt
4,5student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania i wdrażać w poprawie życia ludzi i zwierząt w celu rozwiązania problemów zdrowotnych
5,0student trafnie umie zweryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania i wdrażać w poprawie życia ludzi i zwierząt w celu rozwiązania problemów zdrowotnych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_C08.3_K01
Student nabywa dbałości i otwarości w rozwijaniu aktywności poznawczej możliwości zastosowania ziół w poprawie zdrowia i trybu życia oraz stanu środowiska naturalnego
2,0student nie przejawia aktywnej postawy wobec poprawy stylu życia
3,0student w niewielkim zakresie ma świadomość kratywnego postępowania
3,5student ma świadomość kratywnego postępowania
4,0student ma świadomość kratywnego postępowania i jest chętny do poszeżania swojej wiedzy
4,5student ma świadomość kratywnego postępowania i jest chętny do poszeżania swojej wiedzy, wyraża opiniję i ocenę
5,0student ma świadomość kratywnego postępowania,jest chętny do poszeżania swojej wiedzy, chętnie wyraża opinie i oceny . Postrzega relacje pracy w zespole

Literatura podstawowa

  1. Górnicka J., Apteka Natury - poradnik zdrowia, Agencja Wydawnicza "Morex", Warszawa, 2005
  2. Sadowska A., Rośliny lecznicze w weterynarii i zootechnice, SGGW, Warszawa, 2003
  3. Ożarowski A., Ziołolecznictwo - poradnik dla lekarzy, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1982, III

Literatura dodatkowa

  1. Pawełek T. red. nacz., Panacea - Leki ziołowe, Kwatralnik Centrum Fitoterapii w Gadańsku, Gdańsk, 2016, www.panacea.pl
  2. Kalemba-Drożdż Małgorzata, Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów, Pascal, Bielsko-Biała, 2016, 1
  3. Klaudyna Hebda, Ziołowy Zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu, Nasza Księgarnia, Warszawa, 2014, 1

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nowoczesna fitoterapia. Lecznicze właściwości roślin.Związki aktywne w roślinach.2
T-W-2Rodzaje surowców zielarskich i zasady ich zbioru. Suszenie, pakowanie i przechowywanie surowców zielarskich. Rośliny lecznicze z upraw i stanowisk naturalnych.2
T-W-3Postacie leków i dodatków ziołowych oraz sposoby ich przyrzadzania. Stosowanie i dawkowanie.2
T-W-4Lecznicze waściwości roślin zielarskich. Możliwości zastosowania dla ludzi, zwierząt i w ochronie środowiska naturalnego.2
T-W-5Lecznicze właściwości roślin przyprawowych, warzyw, owoców i grzybów.2
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów13
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_C08.3_W01W zakresie wiedzy student definjuje podstawowe pojecia z zakresu fitoterapii, terminologii przyrodniczej, wymienia i wyjaśnia możliwości zastosowania roślin w zależności od ich właściwości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W14zna powiązania między organizmami żywymi a środowiskiem biotycznym i abiotycznym
Cel przedmiotuC-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu własciwości roślin, możliwości ich wykorzystania w poprawie zdrowia, komfortu życia i środowiska naturalnego. Rozwijanie u studentów wieloaspektowego spojrzenia na zdrowy tryb życia, możliwości racjonalnego wykorzystania naturalnych surowców leczniczych i alternatywnych stylów życia. Poza tym ukształtowanie umiejetnosci doboru surowca, postaci leku ziołowego, odpowiedniego dawkowania w zalezności od właściwości leczniczych ziół.
Treści programoweT-W-4Lecznicze waściwości roślin zielarskich. Możliwości zastosowania dla ludzi, zwierząt i w ochronie środowiska naturalnego.
T-W-3Postacie leków i dodatków ziołowych oraz sposoby ich przyrzadzania. Stosowanie i dawkowanie.
T-W-2Rodzaje surowców zielarskich i zasady ich zbioru. Suszenie, pakowanie i przechowywanie surowców zielarskich. Rośliny lecznicze z upraw i stanowisk naturalnych.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna (burza mózgów, metaplan)
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-4Film edukacyjny.
M-1Wykład informacyjny (prelekcja, wyjasnienie i objaśnienie)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów mająca na celu podsumowanie przekazanych widomości i sprawdzenie wiedzy studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie umie definiować podstawoych pojęć terminologii przyrodniczej
3,0student umie definiować podstawowe pojęcia terminologii przyrodniczej
3,5student umie definiować podstawowe pojęcia terminologii przyrodniczej oraz rozpoznawać i wymienić grupy roślin leczniczych i w małym zakresie zaproponować możliwości ich wykorzystania
4,0student umie definiować pojęcia terminologii przyrodniczej oraz rozpoznawać, rozrózniać i wymienić grupy roślin leczniczych i zaproponować możliwości ich wykorzystania
4,5student umie definiować pojęcia terminologii przyrodniczej oraz rozpoznawać, rozrózniać i wymienić grupy roślin leczniczych i tłumaczyć, zaproponować oraz scharakteryzować możliwości ich wykorzystania
5,0student trafnie definiuje pojęcia terminologii przyrodniczej,rozpoznaje, rozróznia, wymienia grupy roślin leczniczych i tłumaczy, oraz umie zaproponować oraz scharakteryzować możliwości ich wykorzystania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_C08.3_U01W zakresie umiejętności student ocenia podstawowe możliwości wykorzystania roślin, rozpoznaje ważniejsze gatunki roślin uznanych za rośliny lecznicze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U20posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia;
BL_1A_U09potrafi wskazać modyfikacje żywności GMO oraz normy prawne dotyczące kontroli żywności; umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt w stanach zdrowia i choroby; ma umiejętność rozumienia alternatywnych stylów życia oraz ziołolecznictwa;
BL_1A_U03wykorzystuje wiedzę w celu charakteryzowania i klasyfikacji organizmów żywych w oparciu o źródła monograficzne; analizuje rozprzestrzenianie i przyczyny wędrówek organizmów żywych; umie w oparciu o systematykę rozpoznać typy, gromady, gatunki organizmów zwierzęcych; analizuje rozprzestrzenianie się owoców i nasion; posiada umiejętność rozpoznawania ważniejszych gatunków roślin krajowych; umie charakteryzować rośliny korzystając ze źródeł monograficznych; posiada praktyczne umiejętności obserwacji roślin w miejscu ich występowania; potrafi określić czynności mające na celu racjonalne gospodarowanie zwierzyną zgodnie z założeniami ochrony przyrody oraz zgodnie z gospodarką rolną i leśną;
Cel przedmiotuC-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu własciwości roślin, możliwości ich wykorzystania w poprawie zdrowia, komfortu życia i środowiska naturalnego. Rozwijanie u studentów wieloaspektowego spojrzenia na zdrowy tryb życia, możliwości racjonalnego wykorzystania naturalnych surowców leczniczych i alternatywnych stylów życia. Poza tym ukształtowanie umiejetnosci doboru surowca, postaci leku ziołowego, odpowiedniego dawkowania w zalezności od właściwości leczniczych ziół.
Treści programoweT-W-1Nowoczesna fitoterapia. Lecznicze właściwości roślin.Związki aktywne w roślinach.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna (burza mózgów, metaplan)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów mająca na celu podsumowanie przekazanych widomości i sprawdzenie wiedzy studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie umie weryfikować wykorzystania właściwości roślin
3,0student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i przygotować niektóre postacie leków ziołowych
3,5student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania
4,0student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania i wdrażać w poprawie życia ludzi i zwierząt
4,5student umie weryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania i wdrażać w poprawie życia ludzi i zwierząt w celu rozwiązania problemów zdrowotnych
5,0student trafnie umie zweryfikować wykorzystanie właściwości roślin i znać postacie leków ziołowych, wyszukiwać możliwości ich zastosowania i wdrażać w poprawie życia ludzi i zwierząt w celu rozwiązania problemów zdrowotnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_C08.3_K01Student nabywa dbałości i otwarości w rozwijaniu aktywności poznawczej możliwości zastosowania ziół w poprawie zdrowia i trybu życia oraz stanu środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K05ma otwartą i poszukującą postawę ogólnego i kierunkowego kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej w oparciu o różne naukowe źródła informacji
BL_1A_K06przejawia pozytywne przekonania i postawy wobec ludzi, organizmów i środowiska oraz wysoką wrażliwość na ich potrzeby i problemy
Cel przedmiotuC-1Głównym celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu własciwości roślin, możliwości ich wykorzystania w poprawie zdrowia, komfortu życia i środowiska naturalnego. Rozwijanie u studentów wieloaspektowego spojrzenia na zdrowy tryb życia, możliwości racjonalnego wykorzystania naturalnych surowców leczniczych i alternatywnych stylów życia. Poza tym ukształtowanie umiejetnosci doboru surowca, postaci leku ziołowego, odpowiedniego dawkowania w zalezności od właściwości leczniczych ziół.
Treści programoweT-W-4Lecznicze waściwości roślin zielarskich. Możliwości zastosowania dla ludzi, zwierząt i w ochronie środowiska naturalnego.
T-W-5Lecznicze właściwości roślin przyprawowych, warzyw, owoców i grzybów.
Metody nauczaniaM-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-4Film edukacyjny.
M-1Wykład informacyjny (prelekcja, wyjasnienie i objaśnienie)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów mająca na celu podsumowanie przekazanych widomości i sprawdzenie wiedzy studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie przejawia aktywnej postawy wobec poprawy stylu życia
3,0student w niewielkim zakresie ma świadomość kratywnego postępowania
3,5student ma świadomość kratywnego postępowania
4,0student ma świadomość kratywnego postępowania i jest chętny do poszeżania swojej wiedzy
4,5student ma świadomość kratywnego postępowania i jest chętny do poszeżania swojej wiedzy, wyraża opiniję i ocenę
5,0student ma świadomość kratywnego postępowania,jest chętny do poszeżania swojej wiedzy, chętnie wyraża opinie i oceny . Postrzega relacje pracy w zespole