Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy racjonalnego żywienia i dietetyki:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy racjonalnego żywienia i dietetyki | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>, Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość biochemii i fizjologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | poznanie zasad prawidłowego żywienia ludzi w różnych okresach ich z życia |
C-2 | poznanie zasad postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Prawidłowe żywienie w różnych okresach życia. Rola żywienia w etiopatogenezie poszczególnych chorób, ich profilaktyce i leczeniu. | 2 |
T-W-2 | Modyfikacje żywienia związane ze specyficznymi potrzebami i zmianami adaptacyjnymi w ustroju związanymi ze stanami fizjologicznymi. Modyfikacje żywienia związane z ograniczeniem zdolności trawienia i wchłaniania składników pokarmowych związane bądź z wiekiem, bądź stanem chorobowym (np. celiakia). Modyfikacje żywienia związane z ograniczeniem lub brakiem możliwości metabolizowania niektórych składników pokarmowych. | 2 |
T-W-3 | Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych. Alternatywne sposoby żywienia. Jadłowstręt psychiczny. Bulimia. | 2 |
T-W-4 | Praktyczna realizacja norm żywienia dla osób zdrowych i chorych. Planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności. Wskazania dotyczące żywienia dietetycznego. | 2 |
T-W-5 | Klasyfikacja i charakterystyka diet. Wskazania dietetyczne w wybranych chorobach. | 1 |
T-W-6 | Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach metabolicznych, układu krążenia i układu moczowego. Postępowanie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego. | 2 |
T-W-7 | Kompensacja metaboliczna przy okresowym głodzeniu. Zmiany w przemianach pośrednich podczas całkowitego głodzenia. Następstwa specyficznego głodzenia. Wpływ czynników żywieniowych na odporność na choroby. | 2 |
T-W-8 | Anemie związane z niedoborami żywieniowymi. Alergia i nietolerancja pokarmowa. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie się do zajęć i do kolokwium | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, pogadanka |
M-2 | objaśnienie |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocenę podsumowujacą stanowi średnia arytmetyczna z dwóch ocen (pozytywnych) uzyskanych z testów. |
S-3 | Ocena formująca: ocena aktywności i postawy względem omawianych zagadnień |
S-4 | Ocena formująca: zaliczenie ustne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BL-S-O2.2_W01 zna i omawia zasady prawidłowego żywienia ludzi w różnych okresach życia | BL_1A_W24 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-2, M-1 | S-1 |
BL_1A_BL-S-O2.2_W02 zna i omawia zasady postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób | BL_1A_W24 | — | C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_C08.2_U01 analizuje zagrożenia wynikające z nieprawidłowego sposobu odżywiania się | BL_1A_U09 | — | C-2, C-1 | T-W-6, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2 | S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BL-S-O2.2_K01 wykazuje aktywną postawę w propagowaniu zasad racjonalnego żywienia jako czynnika kształtującego stan zdrowia | BL_1A_K07 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-6 | M-2, M-1 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BL-S-O2.2_W01 zna i omawia zasady prawidłowego żywienia ludzi w różnych okresach życia | 2,0 | |
3,0 | Student, przy pomocy nauczyciela, opisuje podstawowe zasady prawidłowego żywienia ludzi w różnych okresach życia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
BL_1A_BL-S-O2.2_W02 zna i omawia zasady postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób | 2,0 | |
3,0 | Student opisuje podstawowe zasady postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_C08.2_U01 analizuje zagrożenia wynikające z nieprawidłowego sposobu odżywiania się | 2,0 | |
3,0 | Student w podstawowym zakresie analizuje zagrożenia wynikające z nieprawidłowego sposobu odżywiania się. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BL-S-O2.2_K01 wykazuje aktywną postawę w propagowaniu zasad racjonalnego żywienia jako czynnika kształtującego stan zdrowia | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje się mierną aktywnością w propagowaniu zasad racjonalnego żywienia jako czynnika kształtującego stan zdrowia. Słabo rozumie zdrowotny aspekt prawidłowego odżywiania się. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, 2007
- Bujko J., Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- Biernat J., Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław, 2001