Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Sylabus przedmiotu Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznej
Specjalność Bioinżynieria produkcji żywności
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 1 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 15 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, mikrobiologii i biotechnologii farmaceutycznej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, a także ukształtowanie umiejętności z zakresu ich pozyskiwania, hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Morfologia i fizjologia mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności.4
T-A-2Wykorzystanie bakterii w produkcji żywności.4
T-A-3Wykorzystanie drożdży w produkcji żywności.2
T-A-4Wykorzystanie pleśni w produkcji żywności.2
T-A-5Modelowanie mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności.3
15
wykłady
T-W-1Bakterie jako efektywne źródło innowacyjnych biopreparatów – metody pozyskiwania, alternatywnej stymulacji i skriningu.3
T-W-2Ekologiczne metody produkcji i przetwórstwa żywności, z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymanych produktów.2
T-W-3Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności.4
T-W-4Wykorzystanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO/GMM) oraz nanomateriałów w produkcji żywności – korzyści, biobezpieczeństwo, nanoryzyko.2
T-W-5Identyfikacja i różnicowanie szczepów bakteryjnych produkujących użyteczne substancje biologicznie aktywne.4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych.7
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia zajęć.6
A-A-4Konsultacje.2
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.6
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów.6
A-W-4Konsultacje.2
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów.1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Opis i wyjaśnienie
M-3Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola zrozumienia i przyswajania treści wykładowych.
S-2Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach audytoryjnych.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i audytoryjnej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-O1.3_W01
Student potrafi scharakteryzować mikroorganizmy stanowiące efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej.
BT_2A_W01, BT_2A_W04, BT_2A_W06, BT_2A_W08, BT_2A_W13, BT_2A_W14C-1T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-3, M-2S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-O1.3_U01
Student potrafi dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane do pozyskiwania mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów, ich hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
BT_2A_U05, BT_2A_U08, BT_2A_U10C-1T-A-1, T-A-5, T-W-1, T-W-5M-1, M-3, M-2S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-O1.3_K01
W zakresie kompetencji student jest zdolny do organizacji badań dotyczących mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, wykazuje w tym zakresie zdolność współpracy z innymi osobami.
BT_2A_K01, BT_2A_K02, BT_2A_K03, BT_2A_K04, BT_2A_K05, BT_2A_K06, BT_2A_K07, BT_2A_K08C-1T-A-1, T-A-5, T-W-1, T-W-4, T-W-5M-3, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-O1.3_W01
Student potrafi scharakteryzować mikroorganizmy stanowiące efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej.
2,0
3,0Student posiada wiedzę dotyczącą mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-O1.3_U01
Student potrafi dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane do pozyskiwania mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów, ich hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane do pozyskiwania mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów, ich hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-O1.3_K01
W zakresie kompetencji student jest zdolny do organizacji badań dotyczących mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, wykazuje w tym zakresie zdolność współpracy z innymi osobami.
2,0
3,0Student jest zdolny do organizacji badań dotyczących mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, wykazuje w tym zakresie zdolność współpracy z innymi osobami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Gniewosz M., Lipińska E., Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2013
  2. Kayser O., Müller R. H., Biotechnologia farmaceutyczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003
  3. Zmysłowska I., Korzekwa K., Drobnoustroje w biotechnologii, Wydawnictwo UWM, Olsztyn, 2011
  4. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Lublin, 2003
  5. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000
  6. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Szostak-Kot J., Mikrobiologia produktów, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2010
  2. Grzybowski J., Reiss J., Praktyczna bakteriologia lekarska i sanitarna, Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa, 2001
  3. Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006
  4. Twardowski T., Zimny J., Twardowska A., Biobezpieczeństwo biotechnologii, Wydawnictwo Edytor, Poznań, 2003
  5. Jędrychowski W., Epidemiologia w medycynie i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo UJ, Kraków, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Morfologia i fizjologia mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności.4
T-A-2Wykorzystanie bakterii w produkcji żywności.4
T-A-3Wykorzystanie drożdży w produkcji żywności.2
T-A-4Wykorzystanie pleśni w produkcji żywności.2
T-A-5Modelowanie mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bakterie jako efektywne źródło innowacyjnych biopreparatów – metody pozyskiwania, alternatywnej stymulacji i skriningu.3
T-W-2Ekologiczne metody produkcji i przetwórstwa żywności, z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymanych produktów.2
T-W-3Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności.4
T-W-4Wykorzystanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO/GMM) oraz nanomateriałów w produkcji żywności – korzyści, biobezpieczeństwo, nanoryzyko.2
T-W-5Identyfikacja i różnicowanie szczepów bakteryjnych produkujących użyteczne substancje biologicznie aktywne.4
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych.7
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia zajęć.6
A-A-4Konsultacje.2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.15
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.6
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów.6
A-W-4Konsultacje.2
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów.1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O1.3_W01Student potrafi scharakteryzować mikroorganizmy stanowiące efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W01ma poszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku biotechnologia
BT_2A_W04zna szczegółowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz ochrony własności przemysłowej w biotechnologii
BT_2A_W06ma szczegółową i uporządkowaną wiedzę z zakresu wykorzystania procesów molekularnych, enzymatycznych i fizjologicznych organizmów żywych w biotechnologii
BT_2A_W08posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
BT_2A_W13posiada poszerzoną ogólną wiedzę na temat wpływu czynników biotechnologicznych na zdrowie człowieka oraz funkcjonowanie i rozwój produkcji zwierzęcej i roślinnej
BT_2A_W14ma wzbogaconą wiedzę na temat modyfikacji genetycznych oraz ich znaczenia dla człwieka i środowiska przyrodniczego
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, a także ukształtowanie umiejętności z zakresu ich pozyskiwania, hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
Treści programoweT-A-2Wykorzystanie bakterii w produkcji żywności.
T-A-3Wykorzystanie drożdży w produkcji żywności.
T-A-4Wykorzystanie pleśni w produkcji żywności.
T-W-1Bakterie jako efektywne źródło innowacyjnych biopreparatów – metody pozyskiwania, alternatywnej stymulacji i skriningu.
T-W-2Ekologiczne metody produkcji i przetwórstwa żywności, z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymanych produktów.
T-W-3Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności.
T-W-4Wykorzystanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO/GMM) oraz nanomateriałów w produkcji żywności – korzyści, biobezpieczeństwo, nanoryzyko.
T-W-5Identyfikacja i różnicowanie szczepów bakteryjnych produkujących użyteczne substancje biologicznie aktywne.
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-3Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Opis i wyjaśnienie
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i audytoryjnej.
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola zrozumienia i przyswajania treści wykładowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę dotyczącą mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O1.3_U01Student potrafi dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane do pozyskiwania mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów, ich hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U05Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska.
BT_2A_U08Rozumie i potrafi ocenić praktyczny wkład biotechnologii w rozwój współczesnej medycyny; zna i potrafi wybrać odpowiednią metodę i narzędzia wykorzystywane w badaniach biotechnologicznych; określa i przestrzega wymagania jakościowe obowiązujace w pracy biotechnologa.
BT_2A_U10Przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium (GLP); potrafi określić zagrożenia w pracy biotechnologa, potrafi z zastowowaniem zasad BHP reagować w sytuacjach niebezpiecznych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, a także ukształtowanie umiejętności z zakresu ich pozyskiwania, hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
Treści programoweT-A-1Morfologia i fizjologia mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności.
T-A-5Modelowanie mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności.
T-W-1Bakterie jako efektywne źródło innowacyjnych biopreparatów – metody pozyskiwania, alternatywnej stymulacji i skriningu.
T-W-5Identyfikacja i różnicowanie szczepów bakteryjnych produkujących użyteczne substancje biologicznie aktywne.
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-3Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Opis i wyjaśnienie
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i audytoryjnej.
S-2Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach audytoryjnych.
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola zrozumienia i przyswajania treści wykładowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób dobrać i zastosować metody analityczne wykorzystywane do pozyskiwania mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów, ich hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O1.3_K01W zakresie kompetencji student jest zdolny do organizacji badań dotyczących mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, wykazuje w tym zakresie zdolność współpracy z innymi osobami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K01wykazuje potrzebę ciągłego podnoszenia wiedzy ogólnej i kierunkowej, ma świadomość celowości podnoszenia zdobytej wiedzy zarówno w działaniach zawodowych, jak i rozwoju osobistym
BT_2A_K02wykazuje zrozumienie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych obszarach działalności człowieka; interpretuje i opisuje te procesy wykorzystując podejście naukowe
BT_2A_K03ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka
BT_2A_K04ma świadomość istnienia norm etycznych i społecznych, związanych z prowadzoną pracą badawczą i działalnością zawodową; rozumie celowość postępowania zgodnie z wytyczonymi zasadami etycznymi i prawnymi
BT_2A_K05wykazuje zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej; chętnie uczestniczy w pracy grupowej; potrafi kreatywnie planować i realizować działania własne i zespołowe
BT_2A_K06wykazuje odpowiedzialność za podejmowane decyzje oraz ich skutki; prezentuje postawę rzeczową i krytyczną
BT_2A_K07rozumie celowość pobudzania indywidualnej aktywności poznawczej oraz podnoszenia kompetencji zawodowych; wykazuje samodzielność w zdobywaniu informacji naukowych z różnych źródeł
BT_2A_K08ma świadomość współodpowiedzialności za bezpieczeństwo w pracy własnej oraz innych; potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, a także ukształtowanie umiejętności z zakresu ich pozyskiwania, hodowli, diagnostyki oraz prowadzenia skriningu pod kątem wytwarzania bioaktywnych metabolitów.
Treści programoweT-A-1Morfologia i fizjologia mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności.
T-A-5Modelowanie mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności.
T-W-1Bakterie jako efektywne źródło innowacyjnych biopreparatów – metody pozyskiwania, alternatywnej stymulacji i skriningu.
T-W-4Wykorzystanie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO/GMM) oraz nanomateriałów w produkcji żywności – korzyści, biobezpieczeństwo, nanoryzyko.
T-W-5Identyfikacja i różnicowanie szczepów bakteryjnych produkujących użyteczne substancje biologicznie aktywne.
Metody nauczaniaM-3Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Opis i wyjaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach audytoryjnych.
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola zrozumienia i przyswajania treści wykładowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest zdolny do organizacji badań dotyczących mikroorganizmów stanowiących efektywne źródło użytecznych biopreparatów wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie żywności prozdrowotnej i ekologicznej, wykazuje w tym zakresie zdolność współpracy z innymi osobami.
3,5
4,0
4,5
5,0