Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_1A_null_U01 | Umie wymienić układy narządów i poszczególne narządy, wskazuje ich wzajemne położenie i zachodzące między nimi stosunki przestrzenne oraz potrafi zestawic cechy budowy i historii rozwoju człowieka z cechami budowy i rozwoju zwierząt. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_1A_U07 | Umie omówić budowę, położenie i funkcje poszczególnych tkanek, narządów i układów organizmów żywych; potrafi właściwie interpretować procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie roślin i zwierząt. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z budową anatomiczną i histologiczną układów. |
---|
Treści programowe | T-L-4 | Układ wydalniczy i oddechowy - ćwiczenia praktyczne. Anatomiczna budowa nerki krowy i świni. Tchawica, płuca. Praca studentów w grupach. |
---|
T-L-2 | Budowa układu krążenia. Serce krowy i świni. Autonomiczna budowa serca. Praca studentów w grupach. |
T-L-5 | Charakterystyka kości czaszki z podziałem na mózgo- i trzewioczaszkę, zuchwę. Różnice gatunkowe - krowa, koń, świnia.Kości długie, płaskie i krótkie. Rodzaje połączeń kostnych. Ogólna budowa stawu. Praca studentów w grupach. |
T-L-3 | Układ trawienny. Budowa zęba. Watroba, trzustka - praparaty. Anatomiczna budowa watroby - praca własna studentów. |
T-L-1 | Tkanki zwierząt. Tkanka nabłonkowa: nabłonek płaski, sześcienny, cylindryczny, gruczołowy egzo- i endokrynowy. Tkanka łączna i podporowa: łączna właściwa, tłuszczowa, chrzęstna, kostna, krew. Tkanka mięśniowa: poprzecznie prążkowana, gładka, tkanka mięśnia sercowego. |
T-W-4 | Układ krążeniowo-naczyniowy. Budowa serca, naczyń tętniczych i żylnych, typy krążenia, układ chłonny. |
T-W-1 | Wybrane zagadnienia anatomii ogólnej, przedmiot morfologii, historia i podział anatomii, terminy kierunkowe i płaszczyzny ciała. |
T-W-10 | Elementy anatomii ptaka. |
T-W-9 | Narządy zmysłów. Narząd przedsionkowo-ślimakowy, ucho zewnętrzne, ucho środkowe, ucho wewnętrzne. Narząd wzroku. Narząd czucia, smaku i powonienia. |
T-W-7 | Układ wydalniczy. Zadania narządów moczowych. Nerka - budowa i różnice gatunkowe, moczowód i pęcherz moczowy. Narząd płciowy samca i samicy. |
T-W-2 | Ogólna budowa tkanek i podstawowe procesy komórkowe. Tkanka nabłonkowa i tkanka łączna, tkanki podporowe - chrzęstna, kostna. Tkanka mięśniowa. |
T-W-8 | Budowa ogólna układu nerwowego. Mózgowie, rdzeń kręgowy, opony mózgowia i opony rdzenia. Układ nerwowy obwodowy i autonomiczny. |
T-W-5 | Układ trawienny. Budowa ogólna, jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek (jednokomorowy i wielokomorowy), jelito cienkie, grube. Ogólna budowa watroby i trzustki. |
T-W-3 | Kości czaszki i ich połączenia. Stawy czaszki. Rodzaje kości. Omówienie szkieletu ogólnego u zwierząt gospodarskich. Ogólna budowa kręgu. Kości długie, krótkie, płaskie. Połączenia kości - podział i budowa. |
T-W-6 | Układ oddechowy. Drogi oddechowe górne i dolne, narząd oddechowy. |
Metody nauczania | M-2 | Praca studentów w kilkuosobowych (3-4) grupach z preparatami anatomicznymi wspomagana atlasami anatomicznymi i literaturą anatomiczną w celu szczegółowego opisu budowy narządu, narządów, wzajemnych ralacji tych narzadów w organizmie zwierząt. |
---|
M-1 | Wykłady audytoryjne, prezentacje multimedialne, preparaty anatomiczne. |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne obejmujące treści przeprowadzonych wykładów. |
---|
S-1 | Ocena formująca: Około 10 minutowy pisemny sprawdzian wiadomości teoretycznych poprzedzający rozpoczęcie cwiczenia. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | nie zna i nie definiuje podstawowych zagadnień z zakresu anatomii |
3,0 | zna i definiuje podstawowe zagadnień z zakresu anatomii |
3,5 | zna i potrafi wymienić układy narządów i poszczególne narządy |
4,0 | potrafi przeprowadzić preparatykę anatomiczną określonych narządów |
4,5 | potrafi omówić makroskopową budowę poszczególnych narządów i układów z nawiązaniem do ich pochodzenia, rozwoju i funkcjonowania |
5,0 | potrafi scharakteryzować powiązania morfologiczno-funkcjonalne istniejące pomiędzy poszczególnymi narządami oraz całymi układami organizmu |