Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)

Sylabus przedmiotu Żywienie psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Żywienie psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Eugenia Jacyno <eugenia.jacyno@zut.edu.pl>, Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 7,0 ECTS (formy) 7,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 7 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL3 11 2,00,60zaliczenie
wykładyW4 5 1,50,40egzamin
laboratoriaL4 13 2,50,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość z zakresu chemii i fizjologii zwierząt
W-2Podstawy żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia. Woda, określanie zapotrzebowania na wodę. Obliczanie kaloryczności produktu. Sposoby wydatkowania energii.4
T-L-2Określanie prawidłowej masy ciała. Punktowa ocena kondycji psa (BCS), ocena kondycji i otłuszczenia.2
T-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.7
13
laboratoria
T-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych3
T-L-2Oznaczenia wilgotności, białka, tłuszczu, włókna, popiołu surowego oraz węglowodanów ogółem2
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych3
T-L-4Wartość odżywcza białka2
T-L-5Bilans energii i materii1
11
wykłady
T-W-1Podstawy fizjologii żywienia psów, regulacja łaknienia i pobierania pokarmu1
T-W-2Żywienie szczeniąt1
T-W-3Żywienie psów dorosłych1
T-W-4Żywienie psów starych1
T-W-5Żywienie psów w okresie rozrodu. Żywienie psów pracujących1
5
wykłady
T-W-1Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt1
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt1
T-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych2
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych2
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych1
7

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiowanie literatury przedmiotu33
A-L-3Przygotowanie się do zaliczenia zajęć29
75
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajeciach11
A-L-2Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń30
A-L-3Studiowanie literatury tematu19
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury23
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia17
45
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach7
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu13
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
S-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie wykładów w formie pisemnej
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07_W01
Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań i zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Kn_1P_W12C-1T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-3M-1, M-2, M-3S-2, S-4
Kn_1P_C07_W02
Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym)
Kn_1P_W12C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1
Kn_1P_C07_W03
student zna podstawowe zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów
Kn_1P_W11C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-5
Kn_1P_C07_W04
Student ma wiedzę z zakresu prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych i energii
Kn_1P_W12C-2T-L-3M-1S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07_U01
Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
Kn_1P_U17C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-3M-2, M-3S-1
Kn_1P_C07_U02
Student potrafi wykonywać podstawowe analizy pokarmów i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Kn_1P_U06C-1T-L-1, T-L-3M-2, M-3S-2, S-3
Kn_1P_C07_U03
Student potrafi określić zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe w zależności od grupy żywieniowej
Kn_1P_U05C-2T-L-1, T-L-2M-2, M-3S-5, S-6
Kn_1P_C07_U04
Student umie opracować sposób żywienia dostosowane do wieku, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności
Kn_1P_U05C-2T-L-3M-2, M-3S-2, S-6

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07_K01
Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
Kn_1P_K04C-1, C-2T-L-1M-2, M-3S-6
Kn_1P_C07_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Kn_1P_K04C-1, C-2T-L-1M-2, M-3S-6
Kn_1P_C07_K03
Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
Kn_1P_K06C-2T-L-1M-2S-6
Kn_1P_C07_K04
Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
Kn_1P_K01C-1, C-2T-L-1M-2S-6

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07_W01
Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań i zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
2,0
3,0student w podstawowym stopniu definiuje podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości karm i wartości odżywczej
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_W02
Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym)
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_W03
student zna podstawowe zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów
2,0
3,0student wymienia zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów i w zakresie wiedzy opanował podstawowe treści programowe
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_W04
Student ma wiedzę z zakresu prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych i energii
2,0
3,0student wmiernym zakresie wymienia i omawia rolę składników pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07_U01
Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
2,0
3,0Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_U02
Student potrafi wykonywać podstawowe analizy pokarmów i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
2,0
3,0student z pomocą prowadzącego potrafi wykonywać podstawowe analizy zgodnie z porgramem, popełnia wiele błędów interpetując uzyskane wyniki
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_U03
Student potrafi określić zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe w zależności od grupy żywieniowej
2,0
3,0student umie w podstawowym zakresie określić zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_U04
Student umie opracować sposób żywienia dostosowane do wieku, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności
2,0
3,0student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07_K01
Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
2,0
3,0Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_K03
Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
2,0
3,0Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C07_K04
Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
2,0
3,0Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Red. D. Jamroz, Żywienie zwierzat i paszoznawstwo, cz.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt; cz. 2 Podstawy szczegółowego zywienia zwierzat, PWN, Warszawa
  2. M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów, Elservier Urban & Partner, Wrocław, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia. Woda, określanie zapotrzebowania na wodę. Obliczanie kaloryczności produktu. Sposoby wydatkowania energii.4
T-L-2Określanie prawidłowej masy ciała. Punktowa ocena kondycji psa (BCS), ocena kondycji i otłuszczenia.2
T-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.7
13

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych3
T-L-2Oznaczenia wilgotności, białka, tłuszczu, włókna, popiołu surowego oraz węglowodanów ogółem2
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych3
T-L-4Wartość odżywcza białka2
T-L-5Bilans energii i materii1
11

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy fizjologii żywienia psów, regulacja łaknienia i pobierania pokarmu1
T-W-2Żywienie szczeniąt1
T-W-3Żywienie psów dorosłych1
T-W-4Żywienie psów starych1
T-W-5Żywienie psów w okresie rozrodu. Żywienie psów pracujących1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt1
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt1
T-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych2
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych2
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych1
7

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2studiowanie literatury przedmiotu33
A-L-3Przygotowanie się do zaliczenia zajęć29
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajeciach11
A-L-2Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń30
A-L-3Studiowanie literatury tematu19
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury23
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia17
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach7
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu13
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_W01Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań i zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
T-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie wykładów w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w podstawowym stopniu definiuje podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości karm i wartości odżywczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_W02Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-W-1Żywienie jako podstawowy czynnik środowiskowy decydujący o produkcyjności i zdrowiu zwierząt
T-W-2Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
T-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_W03student zna podstawowe zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-W-1Podstawy fizjologii żywienia psów, regulacja łaknienia i pobierania pokarmu
T-W-2Żywienie szczeniąt
T-W-3Żywienie psów dorosłych
T-W-4Żywienie psów starych
T-W-5Żywienie psów w okresie rozrodu. Żywienie psów pracujących
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wymienia zagadnienia związane z prawidłowym żywieniem psów i w zakresie wiedzy opanował podstawowe treści programowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_W04Student ma wiedzę z zakresu prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych i energii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wmiernym zakresie wymienia i omawia rolę składników pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_U01Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U17Posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-W-3Pobieranie, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt domowych
T-W-4Przemiana materii, energii i składników mineralnych
T-W-5Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie określić wartość pokarmową, odżywczą pokarmów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_U02Student potrafi wykonywać podstawowe analizy pokarmów i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
T-L-3Zawartość i strawność składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-3Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student z pomocą prowadzącego potrafi wykonywać podstawowe analizy zgodnie z porgramem, popełnia wiele błędów interpetując uzyskane wyniki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_U03Student potrafi określić zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki pokarmowe w zależności od grupy żywieniowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Znaczenie kompletnego i zbilansowanego żywienia. Woda, określanie zapotrzebowania na wodę. Obliczanie kaloryczności produktu. Sposoby wydatkowania energii.
T-L-2Określanie prawidłowej masy ciała. Punktowa ocena kondycji psa (BCS), ocena kondycji i otłuszczenia.
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student umie w podstawowym zakresie określić zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_U04Student umie opracować sposób żywienia dostosowane do wieku, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-3Zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe dla poszczególnych grup żywieniowych psów zdrowych. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_K01Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_K02Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_K03Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K06Ma przekonanie o konieczności przestrzegania zasad etyki zawodowej przy pracy ze zwierzętami; zachowuje ostrożność w formułowaniu sądów na temat kwestii społecznych i światopoglądowych nawiązujących do teorii i praktyki chowu, hodowli i użytkowania psów. Przejawia pozytywne postawy wobec ludzi, organizmów żywych i środowiska oraz wrażliwość na ich potrzeby i problemy.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07_K04Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Cel przedmiotuC-1Celem jest poznanie przez studentów znaczenia podstawowych składników pokarmowych w żywieniu zwierząt, zapoznanie z mechanizmami trawienia i metabolizmu, strawnością składników pokarmowych oraz z systemami wartościowania i oceny komponentów diet oraz z zapotrzebowaniem pokarmowym w zależności od gatunku i kierunku użytkowania.
C-2Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z żywieniem psów zdrowych w poszczególnych okresach życia
Treści programoweT-L-1Zapoznanie z analizą oznaczania składników pokarmowych
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Uświadomienie konieczności odpowiedzialnego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb traktowania zwierząt domowych
3,5
4,0
4,5
5,0