Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | Kn_1P_B17_K01 | Student ma świadomość konieczności systematycznego dokształacania. W oparciu o wiedzę i umiejętności dotyczące funkcjonowania organizmów żywych jest świadomy ich potrzeb |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Kn_1P_K01 | Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka |
---|
Kn_1P_K03 | Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego |
Kn_1P_K06 | Ma przekonanie o konieczności przestrzegania zasad etyki zawodowej przy pracy ze zwierzętami; zachowuje ostrożność w formułowaniu sądów na temat kwestii społecznych i światopoglądowych nawiązujących do teorii i praktyki chowu, hodowli i użytkowania psów.
Przejawia pozytywne postawy wobec ludzi, organizmów żywych i środowiska oraz wrażliwość na ich potrzeby i problemy. |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z funkcją głównych narządów i układów organizmu. |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów w zakresie odrębności fizjologicznych poszczególnych układów i narządów u wybranych gatunków zwierzat. |
C-3 | Zapoznanie z podstawowymi metodami laboratoryjnymi pozwalajacymi analizować funkcję wybranych narzadów. |
Treści programowe | T-L-1 | Wstęp do elektrofizjologii. Potencjał spoczynkowy i czynnościowy. Prawo „wszystko albo nic”. Budowa i rola synapsy nerwowo-mięśniowej. Komórka nerwowa i jej funkcje. Ośrodkowy i obwodowy, somatyczny i wegetatywny (przywspółczulny i współczulny) układ nerwowy. Synapsy – budowa, rodzaje, czynność, rola i mediatory. Odruch, łuk odruchowy i jego elementy: receptory – rodzaje i rola, ośrodki nerwowe i ich właściwości, efektory. Odruchy bezwarunkowe i warunkowe – przykłady. Mechanizm powstawania odruchów warunkowych.
1.Badanie odruchów bezwarunkowych
2.Analiza odruchów warunkowych. |
---|
T-L-2 | Mechanizm skurczu mięśni. Rodzaje skurczów. Energetyka skurczu mięśni. Zmęczenie mięśni – przyczyny i objawy. Różnice we właściwościach fizjologicznych mięśni szkieletowych i gładkich.
1. Obserwacja pod mikroskopem preparatów mięśni.
2. Mechanizm skurczu mięśni.
3. Obserwacja skurczu pojedynczego oraz skurczu tężcowego zupełnego i niezupełnego mięśnia szkieletowego
4. Badanie zależności między siłą bodźca a siłą skurczu mięśnia |
T-L-3 | Objętość, skład i rola krwi. Skład i rola osocza krwi. Podział, powstawanie i rola elementów morfotycznych. Budowa i rola hemoglobiny. Objętość, skład i rola krwi. Schemat krzepnięcia krwi. Czynniki oddziałujące na proces krzepnięcia. Wskaźnik hematokrytowy. Podział i rola leukocytów. Bariery ochronne organizmu. Zjawiska odpornościowe: odporność wrodzona i nabyta, nieswoista i swoista, czynna i bierna. Grupy krwi.
1. Oglądanie pod mikroskopem rozmazów świeżej krwi kręgowców
2. Rozpoznawanie erytrocytów różnych gatunków zwierząt
3. Wpływ czynników środowiska na krwinki czerwone
4.Oznaczanie wskaźnika hematokrytowego
5. Badanie szybkości opadania krwinek
6. Badanie wpływu jonów wapnia na proces krzepnięcia krwi
7. Barwienie rozmazu krwi metodą Pappenheima
8. Różnicowanie leukocytów
9. Oznaczanie oporności osmotycznej krwinek czerwonych |
T-L-4 | Budowa serca. Podstawowe właściwości mięśnia sercowego. Automatyzm i cykl pracy serca, rola zastawek. Nerwowa i humoralna regulacja pracy serca. Regulacja stanu naczyń krwionośnych i ciśnienia krwi, rozkład ciśnienia w układzie krążenia. Budowa i rola naczyń włosowatych. Powstawanie, krążenie, skład i rola chłonki.
1. Osłuchiwanie tonów serca u człowieka.
2. Obserwacja uderzenia koniuszkowego u człowieka.
3. Badanie tętna u człowieka.
4. Pomiar ciśnienia krwi u człowieka.
5. Wpływ wysiłku fizycznego na tętno i ciśnienie krwi.
6. Obserwacja mikrokrążenia. |
T-L-5 | Trawienie w jamie gębowej i rola śliny, trawienie. Procesy trawienne w żołądku wielokomorowym przeżuwaczy. Specyfika trawienna u monogastrycznych zwierząt roślinożernych.Skład soku żołądkowego i regulacja jego wydzielania. Trawienie w dwunastnicy. Skład soku trzustkowego i regulacja jego wydzielania. Wchłanianie w jelitach. Skład i rola żółci. Pozatrawienne funkcje wątroby. Charakterystyka procesów trawiennych noworodka
1.Analiza jakościowa składu śliny.
2.Badanie etapów rozkładu skrobi przez amylazę ślinową.
3.Badanie aktywności amylazy ślinowej w różnych warunkach środowiska.
4.Badanie aktywności pepsyny w różnych warunkach środowiska.
5. Badanie aktywności podpuszczki.
6.Obserwacja pierwotniaków żwacza pod mikroskopem.
7.Wykazanie amylolitycznych właściwości soku trzustkowego.
8.Wykazanie lipolitycznych właściwości soku trzustkowego.
9.Wykazanie proteolitycznych właściwości soku trzustkowego.
10. Wykazanie emulgującego (obniżającego napięcie powierzchniowe) działania żółci. |
T-L-6 | Rola nerek w organizmie. Budowa makro i mikroskopowa nerek. Właściwości fizyczne moczu różnych gatunków zwierząt. Składniki patologiczne w moczu. Mechanizm powstawania moczu w nerkach. Filtracja kłębkowa. Wchłanianie i wydzielanie kanalikowe. Skład moczu pierwotnego i ostatecznego. Mechanizm zagęszczania i rozcieńczania moczu. Hormonalna regulacja czynności nerek (wazopresyna, układ RAA, ANP). Autoregulacja przepływu krwi przez nerki. Klirens, diureza, wielkość filtracji kłębkowej (GFR).
1. Obserwacja pod mikroskopem preparatów nerki.
2. Badanie właściwości fizycznych moczu różnych gatunków zwierząt.
3. Test na zawartość glukozy i ciał ketonowych w moczu człowieka.
4.Badanie wpływu obciążenia organizmu wodą na wielkość diurezy oraz ciężar właściwy i molalność moczu.
5. Obserwacja pod mikroskopem akwaporyny 2 (AQP 2).
6. Klirensowe metody badania funkcji nerek. |
T-L-7 | Mechanizm wentylacji płuc. Wymiana gazów w płucach i tkankach. Transport tlenu i dwutlenku węgla. Regulacja oddychania.
1. Mechanizm wentylacji płuc – preparat Dondersa.
2. Pomiar pojemności życiowej płuc u człowieka i jej składowych przy użyciu spirometru.
3. Zapisywanie ruchów oddechowych klatki piersiowej przy użyciu torakografu. |
T-L-8 | Bilans cieplny ustroju. Źródła ciepła w organizmie, efektory oddawania ciepła. Nerwowa i behawioralna regulacja temperatury, Bilans cieplny u kręgowców. Termoregulacja noworodka. Hipotermia, hipertermia, gorączka.
1.Badanie wpływu ukrwienia skóry człowieka na jej temperaturę.
2.Badanie wpływu parowania wody i konwekcji na temperaturę powierzchni ciała u człowieka.
3.Badanie wpływu wysiłku fizycznego na temperaturę ciała człowieka (IX.5). |
T-L-9 | Mammogeneza. Laktogeneza. Odruch wydalania mleka. Fizjologiczna rola siary i różnice gatunkowe w składzie mleka.
1.Oznaczanie laktozy w mleku różnych gatunków zwierząt.
2.Analiza łuku odruchowego wydalania mleka. |
T-W-7 | Mechanizmy kontroli i regulacji temperatury ciała. Bilans cieplny, źródła ciepła, efektory termoregulacji, rola podwzgórza. Zaburzenia regulacji temperatury ciała. |
T-W-8 | Podstawowe mechanizmy regulacji fizjologicznych - sprzężęnia zwrotne. Układ auto-, - para i endokrynny jako regulator czynności organizmu. Biosynteza i uwalnianie hormonów, receptory błonowe, cytoplazmatyczne i jądrowe. molekularny mechanizm działania hormonów. |
T-W-1 | Układ nerwowy. Molekularne podstawy pobudliwości, pobudzenie i hamowanie, fizjologia receptorów - odbiór i kodowanie informacji, procesy przetwarzania informacji w ośrodkowym układzie nerwowym, efektory (fizjologia mięśni), odruchy. |
T-W-5 | Fizjologia układu wydalniczego. Rola nerek, mechanizm wytwarzania moczu, nerkowa regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej. Wybrane mechanizmy nerkowej regulacji homeostazy wodno-elektrolitowej. Autoregulacja, wpływ układu nerwowego na czynność nerek, regulacja hormonalna (układ RAA, wazporesyna, przedsionkowe czynniki natriuretyczne, prostaglandyny i in.). |
T-W-4 | Przystosowanie przewodu pokarmowego do trawienia i wchłaniania, motoryka przewodu pokarmowego, soki trawienne, trawienie w jamie ustnej i żołądku. Trawienie w jelitach. Fizjologia wątroby i trzustki, wchłanianie jelitowe, rola składników mineralnych i witamin. |
T-W-2 | Krwiotworzenie, ogólna rola krwi w organizmie, elementy morfotyczne krwi i ich rola. Osocze krwi, hemostaza. Bramy i bariery ochronne organizmu. |
T-W-3 | Fizjologia serca i naczyń krwionośnych, hemodynamika wybranych obszarów naczyniowych (krążenie wątrobowe, mózgowe, wieńcowe, nerkowe i .in.). Nerwowa i humoralna regulacja pracy serca i ciśnienia krwi. |
T-W-6 | Fizjologia oddychania. Wentylacja płuc, mechanizm wymiany gazów w płucach i tkankach, regulacja oddychania. |
Metody nauczania | M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego. |
---|
M-4 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń - samodzielne pisemne opracowanie zagadnień problematycznych |
---|
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń - średnia ocen z kolokwiów cząstkowych oraz pisemnych opracowań zagadnień problematycznych |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów w formie pisemnej |
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie ćwiczeń - kolokwia cząstkowe |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Ma ograniczoną świadomość dokształcania się. Wykazuje ograniczoną świadomość co do potrzeb zwierząt. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |