Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Hodowla i użytkowanie zwierząt

Sylabus przedmiotu Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW5 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień związanych z uprawą polową
W-2Znajomość zagadnień związanych z utrzymaniem zwierząt gospodarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.1
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych1
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego1
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje1
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion1
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje1
7
wykłady
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej.1
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.2
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.1
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.1
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy1
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń10
A-A-3Przygotowanie projektu8
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Omówienie i zaliczenie projektu2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów12
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Zaliczenie pisemne wykładów2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_W02
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
ZO_1A_W10, ZO_1A_W06C-1T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-7M-2, M-3, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_U02
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
ZO_1A_U09, ZO_1A_U11C-1T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-2, M-3, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_K01
1
ZO_1A_K01C-1T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-2, T-A-5, T-A-7, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-7M-3, M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_W02
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_U02
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-N-C12_K01
1
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kowalik W. i in., Mechanizacja produkcji zwierzęcej., Wyd. AR Lublin, Lublin, 1999
  2. Gach S. i in., Maszyny rolnicze - elementy teorii i obliczeń., SGGW W-wa, Warszawa, 1991
  3. Worona M., Dawidowski J.B., Maszyny rolnicze, cz 1., Wyd. AR Szczecin, Szczecin, 1999

Literatura dodatkowa

  1. 2011, Czasopisma tematyczne

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.1
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych1
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego1
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje1
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion1
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej.1
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.2
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.1
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.1
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy1
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach7
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń10
A-A-3Przygotowanie projektu8
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Omówienie i zaliczenie projektu2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów12
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Zaliczenie pisemne wykładów2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-N-C12_W02Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
M-1Metody podające
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-N-C12_U02Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U11Potrafi rozwiązywać techniczne zadania inżynierskie w dziedzinie zootechniki
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
M-1Metody podające
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-N-C12_K011
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-4Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-6Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-5Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-7Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-6Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-7Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
Metody nauczaniaM-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
M-1Metody podające
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0