Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)

Sylabus przedmiotu Zasady postępowania w nagłych wypadkach:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zasady postępowania w nagłych wypadkach
Specjalność Pielęgniarstwo zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 82 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 7 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość anatomii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
C-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia2
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie3
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.2
7
wykłady
T-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.6
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury8
A-A-3przygotowanie się do zajęć7
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Praktyczne zaliczenie ćwiczeń2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie się do zajęć7
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-N1-8.5_W01
student zna sprzęt oraz zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach u zwierząt
ZO_1A_W10, ZO_1A_W15C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-N1-8.5_U01
prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy
ZO_1A_U10C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZOP-N1-8.5_K01
postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
ZO_1A_K02C-1, C-2T-W-1, T-A-1, T-W-2, T-A-2, T-A-3M-1, M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-N1-8.5_W01
student zna sprzęt oraz zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach u zwierząt
2,0
3,0student zna podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-N1-8.5_U01
prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy
2,0
3,0Student prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy we wskazanej sytuacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZOP-N1-8.5_K01
postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. JAMES A. ORSINI, THOMAS J. DIVERS, POSTĘPOWANIE I LECZENIE W NAGŁYCH PRZYPADKACH CHORÓB KONI, Galaktyka, 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia2
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie3
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.2
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.6
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach2
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury8
A-A-3przygotowanie się do zajęć7
A-A-4Konsultacje3
A-A-5Praktyczne zaliczenie ćwiczeń2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2studiowanie literatury10
A-W-3przygotowanie się do zajęć7
A-W-4Konsultacje3
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-N1-8.5_W01student zna sprzęt oraz zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach u zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
ZO_1A_W15zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
C-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-N1-8.5_U01prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
C-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student prawidłowo wybiera sposób i sprzęt potrzebny do udzielenia pierwszej pomocy we wskazanej sytuacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZOP-N1-8.5_K01postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K02postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych przypadkach
C-2zapoznanie studentów ze sprzętem wykorzystywanym w trakcie udzielania pomocy zwierzętom
Treści programoweT-W-1Zasady udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach. Ciała obce w gardle, przełyku, oku, nosie i w uchu. Zwichnięcia, krwotoki i stłuczenia.
T-A-1Postępowanie w przypadku uszkodzeń ciała, wstrząsu i zatrucia
T-W-2Zasady transportu zwierząt po wypadkach
T-A-2Urazy, wypadki komunikacyjne, skaleczenia i złamania. Wypadki w terenie: - porażenie prądem - podtopienie - udar cieplny - hipotermia, odmrożenie
T-A-3Zatrucia i ukąszenia owadów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie praktyczne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela.
3,5
4,0
4,5
5,0