Wydział Ekonomiczny - Konsulting ekonomiczno-środowiskowy
Sylabus przedmiotu Marketing i rynki rolne w działalności rolniczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Konsulting ekonomiczno-środowiskowy | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauki społeczne | ||
Profil | |||
Moduł | Zagadnienia prawno-organizacyjne i ekonomiczno-środowiskowe | ||
Przedmiot | Marketing i rynki rolne w działalności rolniczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nieruchomości, Agrobiznesu i Ekonomii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Uczestnik powinien znać podstawy zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uczestnik powinien oceniać skuteczność działań marketingowych na poziomie podmiotu sfery produkcjii rolniczej |
C-1 | Uczestnik powinien samodzielnie dopasowywać narzędzia marketingu do potrzeb działalnosci rolniczej |
C-1 | Uczestnik powinien znać założenia zarządzania marketingowego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Marketing jako koncepcja zarządzania | 2 |
T-W-3 | Kanały marketingowe w gospodarce żywnosciowej | 2 |
T-W-3 | Produkt w marketingu | 2 |
T-W-3 | Polityka cenowa | 2 |
T-W-3 | Promocja produktów rolnych i żywnościowych | 2 |
T-W-3 | Strategie dystrybucji | 2 |
T-W-7 | Branding produktów rolnych | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Wykłady | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie projektu | 12 |
A-W-3 | Konsultacje | 4 |
A-W-4 | Praca własna, przygotowanie do zajęć | 30 |
61 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Aktywność podczas zajęć |
M-1 | Praca w grupach |
M-1 | Dyskusja |
M-1 | Wykład problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena ciągła podczas zajęć |
S-1 | Ocena podsumowująca: przygotowanie i przedstawienie projektu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
KES_10-_C5_W01 Słuchacz właściwie formułuje podstawowe pojęcia dotyczace marketingu i i rynków rolnych oraz założenia zarzadzania marketingowego | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-3, T-W-3, T-W-7, T-W-3, T-W-3, T-W-1 | M-1, M-1, M-1, M-1 | S-1, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
KES_10-_C5_U01 Słuchacz potrafi samodzielnie dopasowywac narzędzia marketingowe do potrzeb działalności rolniczej | — | — | C-1, C-1, C-1 | T-W-3, T-W-3, T-W-7, T-W-3, T-W-3, T-W-3, T-W-1 | M-1, M-1, M-1, M-1 | S-1, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
KES_10-_C5_K01 Słuchacz świadomy założeń zarządzania marketingowego | — | — | C-1, C-1, C-1 | T-W-3, T-W-7, T-W-1, T-W-3, T-W-3 | M-1, M-1, M-1 | S-1, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KES_10-_C5_W01 Słuchacz właściwie formułuje podstawowe pojęcia dotyczace marketingu i i rynków rolnych oraz założenia zarzadzania marketingowego | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz właściwie formułuje podstawowe pojęcia dotyczace marketingu i i rynków rolnych oraz założenia zarzadzania marketingowego w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KES_10-_C5_U01 Słuchacz potrafi samodzielnie dopasowywac narzędzia marketingowe do potrzeb działalności rolniczej | 2,0 | |
3,0 | Słuchacz potrafi samodzielnie dopasowywac narzędzia marketingowe do potrzeb działalności rolniczej w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KES_10-_C5_K01 Słuchacz świadomy założeń zarządzania marketingowego | 2,0 | |
3,0 | Świadomy założeń zarządzania marketingowego w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- K. Cholewicka-Goździk, Marketing w agrobiznesie, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa, 1996
Literatura dodatkowa
- J. Perenc, Podstawy marketingu, Uniwersytet Szczeciński, Szczecin, 2008