Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)
Sylabus przedmiotu Logistyka w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze, nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Logistyka w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Analizy Systemowej i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Szczecińska <Beata.Szczecinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza ekonomiczna o funkcjonowaniu rynku, przedsiębiorstwie jako podmiocie rynku oraz z zakresy organizacji i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu logistyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. |
C-2 | Nabycie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wprowadzenie. Rozwiązywanie problemów logistycznych w przedsiębiorstwie turystycznym. | 2 |
T-A-2 | Logistyka w strategii przedsiębiorstwa turystycznego - studium przypadku. | 2 |
T-A-3 | Logistyka zaopatrzenia. | 2 |
T-A-4 | Jakość w logistyce. Jakość obsługi ruchu turystycznego i narzędzia jej poprawy. | 2 |
T-A-5 | Benchmarking procesu logistycznego. | 2 |
T-A-6 | Problemy lokalizacji obiektów turystycznych. | 2 |
T-A-7 | Rola informacji w podejmowaniu decyzji logistycznych na przykładzie turystyki. Zadania do rozwiązania. | 2 |
T-A-8 | Decyzje transportowe w turystyce. | 2 |
T-A-9 | Systemy MRP i ich wykorzystanie w turystyce. | 2 |
T-A-10 | Praca zaliczeniowa składająca się z 2 części, rozwiązanie studium przypadku oraz zadania. | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie. Historia logistyki, zadania logistyki w przedsiębiorstwach, system logistyczny. | 2 |
T-W-2 | Turystyczny łańcuch dostaw. | 2 |
T-W-3 | Rola logistyki w strategii przedsiębiorstwa turystycznego. | 2 |
T-W-4 | Produkt turystyczny i efektywna strategia obsługi turysty. | 2 |
T-W-5 | Transport w turystyce. Praca zaliczeniowa w formie pisemnej. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Opanowanie materiału z zakresu zajęć. | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia zajęć. | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
A-W-2 | Opanowanie wiedzy przedstawionej na wykładach | 10 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, objaśnianie i wyjaśnianie) |
M-2 | Metody problemowe (wykład problemowy, wykład konwersatoryjny, metody aktywizujące np. metoda przypadków) |
M-3 | Metody praktyczne (wspólne omawianie problemów) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Na koniec semestru pisemna praca zaliczeniowa. |
S-2 | Ocena formująca: Obecność, aktywność i przygotowanie na zajęcia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E16_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | TiR_1A_W02, TiR_1A_W04, TiR_1A_W07, TiR_1A_W08 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E16_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | TiR_1A_U06, TiR_1A_U01, TiR_1A_U02, TiR_1A_U03, TiR_1A_U04, TiR_1A_U05 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_U02 Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje umiejętności, korzystając z różnych źródeł. | TiR_1A_U03 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_U03 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | TiR_1A_U04 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_U04 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | TiR_1A_U08 | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_E16_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia. | TiR_1A_K02 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_K02 Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze. | TiR_1A_K06 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TiR_1A_E16_K03 Potrafi pracować zespołowo. | TiR_1A_K05 | — | C-2 | T-A-3 | M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E16_W01 Posiadanie wiedzy z zakresu logistyki turystyki na rynku usług, systemów obsługi klienta, budowania produktu usług, efektywności jego zarządzania. | 2,0 | Brak znajomości specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. |
3,0 | Podstawowa znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
3,5 | Ogólna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych. | |
4,5 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej. | |
5,0 | Pełna znajomość specifiki firm usługowych z branży turystycznej oraz roli logistyki w sferze usług turystycznych oraz wiedza dodatkowa z zakresu literatury podstawowej i uzupełniającej. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E16_U01 Posiadanie umiejętności projektowania usługi turystycznej oraz systemu organizacji. | 2,0 | Nie posiada umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. |
3,0 | Posiada podstawowe umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
3,5 | Posiada większość umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,0 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji. | |
4,5 | Posiada wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji oraz dodatkowe umiejętności nabyte we własnym zakresie na bazie literatury podstawowej. | |
5,0 | Doskonale opanował wszystkie umiejętności projektowania usługi turytycznej oraz systemu organizacji, umiejętności opiera na szerokiej wiedzy teoretycznej wykraczającej poza zagadnienia przedstawione na zajęciach. | |
TiR_1A_E16_U02 Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje umiejętności, korzystając z różnych źródeł. | 2,0 | |
3,0 | w stopniu dostatecznym opanował umiejętność korzystania z różnych źródeł zdobywania wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_E16_U03 Posiada elementarne umiejętności badawcze pozwalające na analizowanie przykładów. | 2,0 | |
3,0 | w stopniu dostatecznym posiadła umiejetność analizy obiektów badawczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_E16_U04 Wykazuje zrozumienie podstawowych instytucji z zakresu logistyki | 2,0 | |
3,0 | w stopniu dostatecznym rozumie podstawowe instytucje z zakresu logistyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_E16_K01 Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia. | 2,0 | niedostateczne opanowanie treści programowych przedmiotu; punktacja z testu poniżej 60% punktów |
3,0 | dostateczne opanowanie treści programowych przedmiotu; punktacja z testu w granicach 60-68% punktów | |
3,5 | opanowanie treści programowych przedmiotu powyzej dostatecznego; punktacja z testu w granicach 68-76% punktów | |
4,0 | dobre opanowanie treści programowych przedmiotu; punktacja z testu w granicach 76-84% punktów | |
4,5 | ponad dobre opanowanie treści programowych przedmiotu; punktacja z testu w granicach 84-92% punktów | |
5,0 | bardzo dobre opanowanie treści programowych przedmiotu; punktacja z testu w granicach 92-100% punktów | |
TiR_1A_E16_K02 Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze. | 2,0 | |
3,0 | dokonuje pprzegladu literatury w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TiR_1A_E16_K03 Potrafi pracować zespołowo. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym potrafi zorganizować pracę zespołową | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bentyn Z., Logistyka w gospodarce turystycznej, UE w Poznaniu, Poznań, 2013
- Blaik P., Logistyka, PWE, Warszawa, 2010
- Szpon J., Dembińska-Cyran I., Wiktorowska-Jasik A., Podstawy Logistyki, SNIGiR, Szczecin, 2005
Literatura dodatkowa
- Gajewska M., Logistyczne ujęcie zarządzania przedsiębiorstwem turystycznym., "LogForum", nr 2, vol. 5, issue 3, 2009
- Bosiacki S., Logistyka w turystyce - moda czy konieczność?, "Logistyka", nr 4, 2003