Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)
Sylabus przedmiotu Żywienie człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Turystyka i rekreacja | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauki przyrodnicze, nauki społeczne | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywienie człowieka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Magdalena Kuchlewska <Magdalena.Radziszewska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość chemii i biochemii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | poznanie i zrozumienie podstaw funkcjonowania przewodu pokarmowego |
C-2 | poznanie i zrozumienie czynników modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii |
C-3 | poznanie roli składników odżywczych |
C-4 | poznanie norm żywienia |
C-5 | poznanie zasad żywienia zbiorowego |
C-6 | poznanie metod oznaczania podstawowych składników żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Trawienie i metabolizm białek. Źródła białek w żywności. | 3 |
T-L-2 | Trawienie i metabolizm lipidów. Źródła lipidów w żywności. | 3 |
T-L-3 | Trawienie i metabolizm węglowodanów. Źródła węglowodanów w żywności. | 3 |
T-L-4 | Znakowanie produktów wartością odżywczą. | 3 |
T-L-5 | Wykorzystanie norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zasady prawidłowego żywienia | 1 |
T-W-2 | Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych | 2 |
T-W-3 | Białka - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie. | 2 |
T-W-4 | Lipidy - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie. | 2 |
T-W-5 | Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna, zapotrzebowanie. | 2 |
T-W-6 | Żywieniowa promocja zdrowia. Wpływ procesów technologicznych na zmiany wartości odżywczej żywności | 2 |
T-W-7 | Żywienie zbiorowe - planowanie, organizacja, wymogi sanitarne | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do ćwiczeń | 10 |
A-L-3 | Udział w konsultacjach | 12 |
A-L-4 | Przygotowanie do kolokwiów | 10 |
A-L-5 | Poszukiwanie i czytanie literatury obowiązującej i uzupełniającej | 11 |
A-L-6 | Udział w kolokwium | 2 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 15 |
A-W-2 | Udział w egzaminie | 2 |
A-W-3 | Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury | 8 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 6 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład z prezentacją multimedialną |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | rozwiązywanie zadań, analiza jadłospisów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena kolokwium cząstkowego |
S-2 | Ocena formująca: ocena umiejętności samodzielnego wyszukiwania, analizowania, oceniania i użytkowania informacji |
S-3 | Ocena formująca: ocena umiejętności analizowania jadłospisó |
S-4 | Ocena podsumowująca: ocena zaliczeniowa z ćwiczeń (średnia ze wszystkich ocen formujących) |
S-5 | Ocena podsumowująca: ocena z egzaminu (egzamin pisemny obejmujący pytania problemowe) |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C10_W01 ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego | TiR_1A_W05, TiR_1A_W11, TiR_1A_W10 | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_W02 ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii | TiR_1A_W06 | — | C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_W03 ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych | TiR_1A_W05 | — | C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_W04 ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | TiR_1A_W07, TiR_1A_W01 | — | C-4 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_W05 ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | TiR_1A_W04, TiR_1A_W09 | — | C-5 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_W06 ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | TiR_1A_W05 | — | C-6 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C10_U01 potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potrafi wyikazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia. | TiR_1A_U09, TiR_1A_U03 | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_U02 potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety | TiR_1A_U04 | — | C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_U03 potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym | TiR_1A_U03 | — | C-4, C-5 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_U04 potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia i wykonać analizę podstawowego składu żywności | TiR_1A_U06, TiR_1A_U05 | — | C-3, C-4, C-5 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TiR_1A_C10_K01 ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | TiR_1A_K08 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_K02 potrafi współdziałać i pracować w grupie | TiR_1A_K02 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-2, M-3 | S-2, S-3 |
TiR_1A_C10_K03 potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | TiR_1A_K06 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
TiR_1A_C10_K04 potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy | TiR_1A_K04, TiR_1A_K06 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-2 | M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C10_W01 ma wiedzę o podstawach funkcjonowania przewodu pokarmowego | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego. |
3,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii układu pokarmowego,. | |
3,5 | Student posiada ponad dostateczną wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego. | |
4,5 | Student posiada ponad dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego. | |
5,0 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu fizjologii układu pokarmowego. | |
TiR_1A_C10_W02 ma wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii | 2,0 | Student nie posiada wiedzy o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii. |
3,0 | Student posiada niewielką wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii. | |
3,5 | Student posiada ponad dostateczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii. | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii. | |
4,5 | Student posiada znaczną wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii. | |
5,0 | Student posiada wiedzę o czynnikach modyfikujących podstawową i ponadpodstawową przemianę materii zarówno z zajęć jak i innych żródeł wiedzy. | |
TiR_1A_C10_W03 ma wiedzę o roli podstawowych składników odżywczych | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia. |
3,0 | Student posiada niewielką wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia. | |
3,5 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia. | |
4,0 | Student posiada znacznąwiedzę z zakresu roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia. | |
4,5 | Student posiada wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia. | |
5,0 | Student posiada znaczną wiedzę, zarówno z zajęć jak i innych źródeł wiedzy, o roli fizjologicznej składników odżywczych w aspekcie zaspokojenia potrzeb organizmu oraz zachowania pełnego zdrowia. | |
TiR_1A_C10_W04 ma wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia | 2,0 | Student nie posiada wiedzy o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia. |
3,0 | Student posiada niewielką wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia. | |
3,5 | Student posiada ponad dostateczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia. | |
4,0 | Student posiada znaczną wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia. | |
4,5 | Student posiada ponad dobrą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia. | |
5,0 | Student posiada rozległą wiedzę o wykorzystaniu norm żywienia w ocenie i planowaniu żywienia. | |
TiR_1A_C10_W05 ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | 2,0 | Student nie posiada wiedzy o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego. |
3,0 | Student ma niewielką wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | |
3,5 | Student ma ponad dostateczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | |
4,0 | Student ma znaczną wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | |
4,5 | Student ma ponad dobrą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | |
5,0 | Student ma rozległą wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | |
TiR_1A_C10_W06 ma podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | |
3,5 | Student posiada ponad dostateczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | |
4,0 | Student posiada znaczną wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania | |
4,5 | Student posiada ponad dobrą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania. | |
5,0 | Student posiada rozległą wiedzę o składnikach żywności oraz metodach ich oznaczania |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C10_U01 potrafi scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potrafi wyikazać zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia. | 2,0 | Student nie potrafi scharakteryzować warunków i etapów trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. |
3,0 | Student potrafi poprawnie ale z pomocą prowdzącego scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. | |
3,5 | Student potrafi smodzielnie ale z niewielkimi błędami scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. | |
4,0 | Student potrafi smodzielnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. | |
4,5 | Student potrafi smodzielnie i bez bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. | |
5,0 | Student potrafi smodzielnie i bezbłędnie scharakteryzować warunki i etapy trawienia składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Potafi je porównać. | |
TiR_1A_C10_U02 potrafi określić skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety | 2,0 | Student nie potrafi określić skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. |
3,0 | Student potrafi określić w niewielkim stopniu skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. | |
3,5 | Student potrafi określić poprawnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. | |
4,0 | Student potrafi określić samodzielnie skutki nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. | |
4,5 | Student potrafi określić większość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. | |
5,0 | Student potrafi określić wiekszość skutków nadmiarów i niedoborów podstawowych składników diety dla organizmu. Potafi je uzasadnić. | |
TiR_1A_C10_U03 potrafi zaplanować i ocenić rację pokarmową w żywieniu indywidualnym i zbiorowym | 2,0 | Student nie potrafi zaplanować i ocenić racji pokarmowej w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. |
3,0 | Student potrafi z pomocą prowdzącego zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. | |
3,5 | Student potrafi poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. | |
4,0 | Student potrafi samodzielnie i poprawnie zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. | |
4,5 | Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić. | |
5,0 | Student potrafi zaplanować i ocenić racje pokarmowe w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Potarfi je uzasadnić i dostoswać do różnych grup ludności. | |
TiR_1A_C10_U04 potrafi prawidłowo zinterpretować sposób żywienia i wykonać analizę podstawowego składu żywności | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zinterpretować sposóbu żywienia. |
3,0 | Student potrafi z pomocą prowadzącego prawidłowo zinterpretować sposób żywienia. | |
3,5 | Student potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami zinterpretować sposób żywienia. | |
4,0 | Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia. | |
4,5 | Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia. Uzasadnić swoją ocenę. | |
5,0 | Student potrafi samodzielnie zinterpretować sposób żywienia.Uzasadanić swoją ocenę sposobu żywienia i o niej dyskutować. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TiR_1A_C10_K01 ma świadomość zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | 2,0 | Student nie ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem |
3,0 | Student ma niewielką świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | |
3,5 | Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | |
4,0 | Student ma znaczną świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem | |
4,5 | Student ma ponad dobrą świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem. | |
5,0 | Student ma świadomości istnienia zależności pomiędzy stanem zdrowia a żywieniem i wykorzystuje to w pracy zawodowej. | |
TiR_1A_C10_K02 potrafi współdziałać i pracować w grupie | 2,0 | Student nie potafi współdziałać i pracować w grupie. |
3,0 | Student potafi współdziałać i pracować w grupie z pomocą prowdzącego. | |
3,5 | Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły. | |
4,0 | Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski. | |
4,5 | Student potafi współdziałać i pracować w grupie, zgłaszać własne pomysły, wyciągać wnioski, zaprezentować wyniki pracy na forum. | |
5,0 | Student potafi współdziałać i pracować w grupie, chętnie przyjmuje rolę lidera. | |
TiR_1A_C10_K03 potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności | 2,0 | Student nie potrafi uzupełniać i doskonalić nabytej wiedzy i umiejętności. |
3,0 | Student w niewielkim stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. | |
3,5 | Student w ograniczonym stopniu potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. | |
4,0 | Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. | |
4,5 | Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej. | |
5,0 | Student na bieżąco potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności. Korzysta ze specjalisytycznej literatury krajowej i zagranicznej. | |
TiR_1A_C10_K04 potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy | 2,0 | Studen nie potrafi rozwiązywać problemów związanych z żywieniem w sposób twórczy. |
3,0 | Student w niewielkim stopniu potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. | |
3,5 | Student z pomocą prowdzącego potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. | |
4,0 | Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. | |
4,5 | Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania. | |
5,0 | Student samodzielnie potrafi rozwiązywać problemy związane z żywieniem w sposób twórczy. Umie uzasadnić swoje rozwiązania i o nich dyskutować |
Literatura podstawowa
- Keller J., Podstawy fizjologii żywienia człowieka, SGGW, Warszawa, 2000
- Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, WN PWN, Warszawa, 2010
- Skrzypczak W., Witaminy, AR Szczecin, Szczecin, 1994
- Friedrich M., Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, AR Szczecin, Szczecin, 2002
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, WL PZWL, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
- Kozłowski S., Nazar K., Wprowadzenie do fizjologii klinicznej, PZWL, Warszawa, 1999