Wydział Informatyki - Inżynieria cyfryzacji (S1)
Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria cyfryzacji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki techniczne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy zarządzania jakością | ||
Specjalność | Zastosowania informatyki | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Systemów Informacyjnych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Wieczorek <Marek.Wieczorek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomośc podstawowych pojęć i zagadnień dotyczących budowy, organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Ukształtowanie projakościowego rozumienia celu działalności przedsiębiorstwa |
C-2 | Poznanie róznorodnych koncepcji zarządzania jakością |
C-3 | Nabycie umiejętności doboru metod i narzędzi wspomagających i utrzymujących system zarządzania jakością |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością | 4 |
T-L-2 | Zastosowanie metod i narzędzi w procesach zarządzania jakością | 2 |
T-L-3 | Projektowanie modelowego znormalizowanego systemu zarządzania jakością | 6 |
T-L-4 | Integracja systemów zarządzania | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Problematyka jakości - aspekt filozoficzny, produktowy, utylitarny | 2 |
T-W-2 | System zarządzania przedsiębiorstwem a system zarządzania jakością | 2 |
T-W-3 | Koncepcje zarządzania jakością | 2 |
T-W-4 | Normy zarządzania jakością serii ISO 9000 | 2 |
T-W-5 | Normy zarządzania jakością serii ISO 14001 | 2 |
T-W-6 | Normy zarządzania jakością serii ISO 18001 | 2 |
T-W-7 | Inne znormalizowane systemy zarządzania jakością | 2 |
T-W-8 | Integracja systemów zarządzania jakością | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | praca własna związana z projektowaniem systemu | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | konsultacje | 2 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia kursu | 15 |
A-W-4 | zaliczenie kursu | 3 |
35 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny w formie prezentacji oparty na przykładach z życia gospodarczego |
M-2 | laboratorium - część pierwsza - ćwiczenia przygotowujące do zaprojektowania systemu zarządzania jakością; część druga - wykonanie projektu; część trzecia - integracja systemów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: laboratorium - w trakcie zajęć oraz jakość wykonanego projektu, |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena z kursu jest sprawdzianem poziomu wiedzy oraz umiejętności nabytych w trakcie zajęć laboratoryjnych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IC_1A_O3/10_W01 Wiedza z zakresu zarządzania jakością poszerza zasoby wiedzy ogólnej, w tym w zakresie działalności gospodarczej | IC_1A_W14 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-8, T-L-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IC_1A_O3/10_U01 Przedmiot umożliwia pozyskanie umiejętności bądź ich rozwijanie (doskonalenie) z zakresu wiedzy ogólnej, analizy, opracowywania założeń, wnioskowania oraz decydowania. Student w oparciu o wiedzę oraz pozyskane umiejętności będzie w stanie przygotowywać, projektować, podejmować decyzje dotyczące zarządzania jakością oraz w innych obszarach gospodarczych. | IC_1A_U07, IC_1A_U11, IC_1A_U12, IC_1A_U17, IC_1A_U01, IC_1A_U26, IC_1A_U27 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-3, T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IC_1A_O3/10_K01 Kompetencje, oprócz poszerzania postawy wielokulturowego, ponadczasowego systemu wartości, będą zawierały zrozumienie odpowiedzialności pracy zespołowej, podejmowanych skutków decyzji, wreszcie potrzeby stałego dokształcania oraz rozwoju osobistego. | IC_1A_K01, IC_1A_K02, IC_1A_K03 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-2, T-W-1, T-W-7, T-L-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IC_1A_O3/10_W01 Wiedza z zakresu zarządzania jakością poszerza zasoby wiedzy ogólnej, w tym w zakresie działalności gospodarczej | 2,0 | Nie posiada wiedzy na poziomie podstawowych zagadnień problematyki jakości |
3,0 | Podstawowe wiadomości oraz rozumienie treści i zagadnień z zakresu jakości i/lub zarządzania jakością. Posiadana wiedza pozwala na wyjaśnienie pojęć bez ich interpretacji oraz poszukiwania związków przyczynowo-skutkowych. | |
3,5 | Posiadane wiadomości pozwalają rozwiązywać proste, podstawowe zagadnienia i zadania w zakresu jakości i zarządzania jakością. Dotyczy również doboru narzędzi i metod wspomagających zarządzanie jakością. | |
4,0 | Wiedza umożliwia analizę składników, zależności systemowych, kategoryzowanie związków pomiędzy nimi oraz integrację w jeden, zintegrowany system. | |
4,5 | Wiedza pozwala kompilować poznane standardy i koncepcje, budowę syntez na poziomie zarządczym oraz ich uzasadnianie. | |
5,0 | Wiedza umożliwia prezentację własnych ocen wartościujących w zakresie metod, narzędzi, propozycję systemów, ocenę skutków i sprawności rozwiązań |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IC_1A_O3/10_U01 Przedmiot umożliwia pozyskanie umiejętności bądź ich rozwijanie (doskonalenie) z zakresu wiedzy ogólnej, analizy, opracowywania założeń, wnioskowania oraz decydowania. Student w oparciu o wiedzę oraz pozyskane umiejętności będzie w stanie przygotowywać, projektować, podejmować decyzje dotyczące zarządzania jakością oraz w innych obszarach gospodarczych. | 2,0 | Brak umiejętności w zakresie przywołania i zastosowania pojęć, kategorii, systemów oraz rozwiązań z zakresu zarządzania jakością. |
3,0 | Umiejętności ograniczone do podstawowych kategorii, pojęć i narzędzi. Niewielkie umiejętności przewidywania skutków. | |
3,5 | Umiejętności wykorzystywania wiedzy, zastosowania narzędzi, modelu sprowadzona do zagadnień o niezbyt skomplikowanym kształcie | |
4,0 | Umiejętność analizy zdarzeń, składowych problemu, znajdowania związków pomiędzy koncepcjami. Umiejętność doboru systemu zarządzania jakością. | |
4,5 | Umiejętność syntezy zjawisk, zdarzeń, koncepcji oraz uwględnianie uwarunkowań ich zastosowania. | |
5,0 | Budowa ocen na podstawie interpretacji zdarzeń, doboru koncepcji w różnych warunkach gospodarczych, uwzględnianie oraz przewidywanie celu. Umiejętność obrony proponowanej koncepcji. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IC_1A_O3/10_K01 Kompetencje, oprócz poszerzania postawy wielokulturowego, ponadczasowego systemu wartości, będą zawierały zrozumienie odpowiedzialności pracy zespołowej, podejmowanych skutków decyzji, wreszcie potrzeby stałego dokształcania oraz rozwoju osobistego. | 2,0 | Niska swiadomość oraz ocena przydatności problematyki jakości. |
3,0 | Akceptacja przydatności oraz percepcja problematyki jakości , zarządzania jakością na podstawowym poziomie. | |
3,5 | emonstrowana świadomość posiadanych kompetencji. Postawa aktywności, wyrażana chęć pogłębiania wiedzy, umiejętności, poszukiwanie rozwiązań. | |
4,0 | Świadomość nabytych kompetencji (wiedzy oraz umiejętności). Postawa w pełni kreatywna, dostrzeganie potrzeb w tym zakresie. | |
4,5 | Determinacja i zdolność kreowania postawy akceptującej problematykę jakości. Wysokie umiejętności i komunikowanie się w pracy zespołowej. | |
5,0 | Zorganizowany, świadomy celu. Akceptacja odmiennych poglądów, rozwinięta wrażliwość i odpowiedzialność za wynik działalności, przyjęte rozwiązania, skutki społeczne oraz gospodarcze. |
Literatura podstawowa
- J. Łańcucki, Znormalizowane systemy zarządzania, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010
- S. Wawak, Zarządzanie jakością. Podstawy, systemy i narzędzia, Helion, Gliwice, 2011
- Z. Zymonik, A. Hamrol, P. Grudowski, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2013
Literatura dodatkowa
- J. Łuczak, A. Matusiak-Flejszman, Metody i techniki zarządzania jakością, Quality Progress, Poznań, 2007