Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Zaawansowane metody w diagnostyce mikrobiologicznej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zaawansowane metody w diagnostyce mikrobiologicznej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>, Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,00,50egzamin
laboratoriaL3 45 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Mikrobiologia ogólna
W-2Mikrobiologia szczegółowa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie się i praktyczne poznanie zasad diagnostyki mikrobiologicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady organizacji i bezpieczeństwa pracy w laboratoriach diiagnostycznych3
T-A-2Zasady interpretacji wyników laboratoryjnych2
T-A-3Testy laboratoryjne wskazujace na zakażenie2
T-A-4Diagnostyka zakażeń bakteryjnych5
T-A-5Diagnostyka zakażeń wirusowych3
15
laboratoria
T-L-1Mikrobiologiczna ocena jakości produktów spożywczych10
T-L-2Mikrobiologiczna ocena jakości prób pochodzących z środowiska naturalnego10
T-L-3Mikroflora człowieka jako źródło mikroorganizmów chorobotwórczych20
T-L-4Środowisko poprodukcyjne jako źródło mikroorganizmów5
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych5
A-A-3Czytanie wskazanej literatury5
A-A-4Przygotowanie do kolokwium5
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do ostatecznego zaliczenia20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B6_W01
Efektem kstałcenia jest nabycie umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
MS_2A_W04, MS_2A_W06, MS_2A_W08C-1T-A-2, T-A-4, T-A-3, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B6_U01
Student posiada umiejętność prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
MS_2A_U01, MS_2A_U02, MS_2A_U03C-1T-A-2, T-A-4, T-A-3, T-A-5M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B6_K01
Efektem kształcenia jest nabycie umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
MS_2A_K01C-1T-A-2, T-A-3M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B6_W01
Efektem kstałcenia jest nabycie umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
2,0
3,0Student poprawnie wykorzystuje podstawowe techniki stosowane w diagnostyce
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B6_U01
Student posiada umiejętność prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
2,0
3,0Student poprawnie wykorzystuje kilka narzędzi diagnostycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B6_K01
Efektem kształcenia jest nabycie umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
2,0
3,0Student wykazuje że jest kompetentny do wykonywania podstawowych zadań diagnostycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Eligia M. Szewczyk, Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, Warszawa, 2013
  2. Kędzia Włodzimierz, Diagnostyka mikrobiologiczna w medycynie, PZWL, Warszawa, 1990
  3. Mordarska Przondo Anna, Procedury diagnostyki mikrobiologicznej w wybranych zakażeniach układowych, Continuo, Wrocław, 2004

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady organizacji i bezpieczeństwa pracy w laboratoriach diiagnostycznych3
T-A-2Zasady interpretacji wyników laboratoryjnych2
T-A-3Testy laboratoryjne wskazujace na zakażenie2
T-A-4Diagnostyka zakażeń bakteryjnych5
T-A-5Diagnostyka zakażeń wirusowych3
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Mikrobiologiczna ocena jakości produktów spożywczych10
T-L-2Mikrobiologiczna ocena jakości prób pochodzących z środowiska naturalnego10
T-L-3Mikroflora człowieka jako źródło mikroorganizmów chorobotwórczych20
T-L-4Środowisko poprodukcyjne jako źródło mikroorganizmów5
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęć audytoryjnych5
A-A-3Czytanie wskazanej literatury5
A-A-4Przygotowanie do kolokwium5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-3Przygotowanie do ostatecznego zaliczenia20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B6_W01Efektem kstałcenia jest nabycie umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzacych w pedosferze, hydrosferze i biosferze.
MS_2A_W06Ma znajomość słownictwa fachowego w języku obcym na poziomie B2+ w danej dziedzinie.
MS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się i praktyczne poznanie zasad diagnostyki mikrobiologicznej
Treści programoweT-A-2Zasady interpretacji wyników laboratoryjnych
T-A-4Diagnostyka zakażeń bakteryjnych
T-A-3Testy laboratoryjne wskazujace na zakażenie
T-A-5Diagnostyka zakażeń wirusowych
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie wykorzystuje podstawowe techniki stosowane w diagnostyce
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B6_U01Student posiada umiejętność prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się i praktyczne poznanie zasad diagnostyki mikrobiologicznej
Treści programoweT-A-2Zasady interpretacji wyników laboratoryjnych
T-A-4Diagnostyka zakażeń bakteryjnych
T-A-3Testy laboratoryjne wskazujace na zakażenie
T-A-5Diagnostyka zakażeń wirusowych
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie wykorzystuje kilka narzędzi diagnostycznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B6_K01Efektem kształcenia jest nabycie umiejętności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się i praktyczne poznanie zasad diagnostyki mikrobiologicznej
Treści programoweT-A-2Zasady interpretacji wyników laboratoryjnych
T-A-3Testy laboratoryjne wskazujace na zakażenie
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje że jest kompetentny do wykonywania podstawowych zadań diagnostycznych
3,5
4,0
4,5
5,0