Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (S1)
Sylabus przedmiotu Selektywność narzędzi połowu:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rybactwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Selektywność narzędzi połowu | ||
Specjalność | Eksploatacja rybackich zasobów środowiska wodnego | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Gospodarki Rybackiej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mariusz Raczyński <Mariusz.Raczynski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | student powinien znać budowę narzędzi połowu i techniki posługiwania się tymi narzędziami |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | kształcenie ma na celu zapoznanie słuchaczy z problematyką selektywności narzędzi połowu i składnikami śmiertelności związanej z prowadzeniem połowów różnymi narzędziami połowowymi i uwrażliwienie na możliwości ograniczania pewnych składników tej śmiertelności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | selektywność narzędzi włóczonych | 20 |
T-L-2 | budowa selektywnych worków włoków do połowu dorsza | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do zagadnienia selektywności | 1 |
T-W-2 | Selektywność poszczególnych narzędzi połowu | 10 |
T-W-3 | Obliczanie selektywności dla różnych grup narzędzi połowu | 8 |
T-W-4 | Wprowadzenie do pojęcia śmiertelności połowowej | 1 |
T-W-5 | Składniki śmiertelności połowowej | 2 |
T-W-6 | Śmiertelność połowowa przy prowadzeniu połowów narzędziami włóczonymi | 2 |
T-W-7 | Wybrane akty prawne dotyczące śmiertelności połowowej | 2 |
T-W-8 | Badania selektywności i śmiertelności połowowej | 4 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | studiowanie literatury przedmiotu | 20 |
A-L-3 | konsultacje i pokazy worków selektywnych | 20 |
A-L-4 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 20 |
90 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | udział w konsultacjach | 12 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie sie do zaliczenia przedmiotu | 8 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy |
M-2 | film |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena bieżąca |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie ustne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_1A_D1-8_W01 Student powinien być w stanie porawnie definiować pojęcie selektywności, znać selektywność różnych narzędzi połowu oraz znać składniki śmiertelności połowowej i sposobów regulowania tych składników | RYB_1A_W14, RYB_1A_W19 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7 | M-3, M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_1A_D1-8_U01 student powinien umieć rozwiązywać problemy selektywności różnych grup narzędzi połowu i prawidłowo oceniać składniki śmiertelności połowowej | RYB_1A_U01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-8 | M-3, M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
RYB_1A_D1-8_K01 student nabędzie umiejętności do świadomych działań mających na celu kształtowania selektywności narzędzi połowu i działań ograniczających składniki śmiertelności połowowej do niezbędnego minimum | RYB_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-8, T-W-7 | M-3, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_1A_D1-8_W01 Student powinien być w stanie porawnie definiować pojęcie selektywności, znać selektywność różnych narzędzi połowu oraz znać składniki śmiertelności połowowej i sposobów regulowania tych składników | 2,0 | nie wie co to jest selektywność i śmiertelność połowowa |
3,0 | zna pojęcie selektywności i śmiertelności połowowej | |
3,5 | wie jak poprawnie definiować selektywność, zna selektywność kilku grup narzędzi połowu i kilka składników śmiertelności połowowej | |
4,0 | wie co to jest selektywność narzędzi połowu, zna poziomy selektywności podstawowych narzędzi połowu i zna składniki śmiertelności połowowej | |
4,5 | zna pojęcia związane z selektywnością, za składniki śmiertelności połowowej i ich wpływ na zasoby | |
5,0 | zna dogłębnie pojęcia związane z selektywnością i śmiertelnościa połowową oraz wie jak można kształtować i regulować wielkość składników śmiertelności połowowej |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_1A_D1-8_U01 student powinien umieć rozwiązywać problemy selektywności różnych grup narzędzi połowu i prawidłowo oceniać składniki śmiertelności połowowej | 2,0 | nie umie zdefiniować pojęcia selektywności i śmiertelności połowowej |
3,0 | umie zdefiniować pojęcia selektywności śmiertelności | |
3,5 | umie omówić selektywność kilku narzędzi połowu i kilka składników śmiertelności połowowej | |
4,0 | umie omówić selektywność podstawowych grup narzędzi połowu i składników smiertelności połowowej | |
4,5 | umie omówić selektywność narzędzi połowu i ocenić składniki śmiertelności połowowej | |
5,0 | umie rozwiązywać problemy związane z selektywnością narzędzi połowu i oceniać wpływ składników śmiertelności połowowej na stan eksploatowanych zasobów |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RYB_1A_D1-8_K01 student nabędzie umiejętności do świadomych działań mających na celu kształtowania selektywności narzędzi połowu i działań ograniczających składniki śmiertelności połowowej do niezbędnego minimum | 2,0 | nie ma umiejętności kształtowania selektywności i śmiertelności |
3,0 | nabył umiejętność pewnych działań kształtujących selektywność i śmiertelność | |
3,5 | ma umiejętność podstawowych działań wpływających na selektywność i śmiertelność | |
4,0 | ma umiejętności kształtujące selektywność podstawowych grup narzędzi połowu i podstawowe składniki śmiertelności połowowej | |
4,5 | ma umiejętności kształtujące narzędzia połowu i składniki śmiertelności połowowej | |
5,0 | ma umiejętności świadomych działań zwiększających selektywność narzędzi połowu i ograniczjących składniki śmiertelności połowowej do niezbędnego minimum |
Literatura podstawowa
- Swiniarski J., Cetinic P, Technologia połowu organizmów morskich, Wyd. Morskie, Gdańsk, 1993