Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)

Sylabus przedmiotu Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnego
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Postawowa wiedza z chemii i genetyki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury4
T-A-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.3
T-A-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.3
T-A-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.3
13
wykłady
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.2
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca4
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców4
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego3
13

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach13
A-A-2Przygotowanie materiałów do ćwiczeń, praca samodzielna studenta15
A-A-3Konsultacje z prowadzącym.2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach13
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D8tr_W01
Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
TZZ_2A_W01, TZZ_2A_W06C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D8tr_U01
Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U09C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_D8tr_K01
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
TZZ_2A_K02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D8tr_W01
Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
2,0
3,0Student w zakresie podstawowym zna techniki pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D8tr_U01
Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
2,0
3,0Student potrafo dobrać i zastosować technikę pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_D8tr_K01
Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności, jednak nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Aktualne rozporządzenia krajowe i UE dotyczące zagadnień śledzenia pochodzenia i identyfikacji produktów pochodzenia wodnego, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury4
T-A-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.3
T-A-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.3
T-A-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.3
13

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.2
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca4
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców4
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego3
13

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach13
A-A-2Przygotowanie materiałów do ćwiczeń, praca samodzielna studenta15
A-A-3Konsultacje z prowadzącym.2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach13
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D8tr_W01Student potrafi scharakteryzować systemy kontroli pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W01Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie wybranych działów matematyki, prawa konsumenckiego i celnego.
TZZ_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę w zakresie towaroznawstwa żywności, systemu kwalifikacji towarów, zarządzania jakością, normach i normalizacji. Zna nowe lub alternatywne rozwiązania problemów analitycznych. Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów zarządzania jakością.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-A-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
T-A-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-A-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-A-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w zakresie podstawowym zna techniki pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D8tr_U01Student potrafi analizować i śledzić pochodzenie towarów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_2A_U09Potrafi opracować samodzielnie kompleks badań związanych z oceną określonych cech jakościowych danego towaru żywnościowego.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-A-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
T-A-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-A-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-A-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafo dobrać i zastosować technikę pozwalające identyfikować metodami genetycznymi pochodzenie produktów żywnościowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_D8tr_K01Student rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i ma świadomość znaczenia procedur kontroli i identyfikacji surowców rybnych i żywności pochodzenia wodnego na bezpieczeczeństwo konsumenta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K02Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z aktualnie wprowadzanymi sysytemami śledzenia pochodzenia i idedntyfikacji jakościowej produktów pochodzenia wodnego.
Treści programoweT-A-1Regulacje prawne dotyczące oznaczania oraz śledzenia pochodzenia produktów rybołówstwa i akwakultury
T-A-2Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
T-A-3Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Graniczny Inspektorat Weterynarii.
T-A-4Mechanizmy kontroli i identyfikacji prowadzone przez Izbę Celną oraz Urząd Celny.
T-W-2Metody genetyczne pozwalające przeprowadzić identyfikację surowca
T-W-3Metody genetyczne umożliwiające okreslić pochodzenie geograficzne badanych surowców
T-W-4Systemy i instytucje monitorujące zgodność pochodzenia surowców oraz gotowych produktów pochodzenia wodnego
T-W-1Powody wprowadzania nowoczesnych metod identyfikacji produktów rybnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności, jednak nie widzi potrzeby samokształcenia się.
3,5
4,0
4,5
5,0