Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Globalizacja a bezpieczeństwo żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Globalizacja a bezpieczeństwo żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Zdzisław Domiszewski <Zdzislaw.Domiszewski@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość wiedzy z zakresu prawa żywnościowego i podstaw ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
C-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności22
T-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe4
T-A-4Zaliczenie2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych20
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujące efekty osiągnięć studenta

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_W01
Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu globalizacji i bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
ZBJZ_1A_W02C-1T-A-2M-2S-1, S-2
ZBJZ_1A_PO10-20_W02
Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne problemy związane z globalizacją
ZBJZ_1A_W02C-2T-A-2M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_U01
Student potrafi oceniać i analizować wpływ globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności
ZBJZ_1A_U01C-2T-A-3, T-A-2M-2, M-3S-1, S-2
ZBJZ_1A_PO10-20_U02
Student umie szacować i planować postępowanie dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
ZBJZ_1A_U01C-2T-A-3, T-A-2M-1S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_K01
Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
ZBJZ_1A_K02C-1, C-2T-A-3, T-A-2M-2, M-3S-1, S-2, S-3
ZBJZ_1A_PO10-20_K02
Student wykształca w sobie wrażliwość na możliwe konsekwencje określonych postaw na funkcjonowanie przedsiębiorstw oraz społeczności
ZBJZ_1A_K02C-1, C-2T-A-3, T-A-2M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_W01
Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu globalizacji i bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
2,0
3,0Student jest w stanie zdefinować podstawowe zagrożenia globalizacji dla bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_PO10-20_W02
Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne problemy związane z globalizacją
2,0
3,0Student w podstawowym stopniu potrafi krytycznie przeanalizować problemy związane z globalizacją
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_U01
Student potrafi oceniać i analizować wpływ globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi wskazać wpływ działań globalnych na konkretne segmenty rynku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_PO10-20_U02
Student umie szacować i planować postępowanie dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
2,0
3,0Student potrafi zaproponować podstawowe działania dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO10-20_K01
Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowy wpływ globalnej gospodarki na środowisko lokalne
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_PO10-20_K02
Student wykształca w sobie wrażliwość na możliwe konsekwencje określonych postaw na funkcjonowanie przedsiębiorstw oraz społeczności
2,0
3,0Student potrafi powiązać w stopniu dostatecznym różne postawy na rynku z efektami dla przedsiębiorstw i społeczności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bauman Z, Globalizacja. I co z tego dla ludzi wynika, PIW, Warszawa, 2000
  2. Harold J, Koniec globalizacji: czego nauczył nas wielki kryzys?, Wyd. Naukowe Scholar, 2010
  3. Kowalczyk S, Bezpieczeństwo żywności w dobie globalizacji, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2009
  4. Miklaszewski S., Molendowski E, Gospodarka światowa w warunkach globalizacji i regionalizacji rynków, Wyd. Difin, Warszawa, 2009
  5. Sobiecki R, Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa, Wyd SGH, Warszawa, 2007
  6. Stiglitz J, Globalizacja, PWN, Warszawa, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Zgodne z tematyką artykuły w prasie krajowej i zagranicznej

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności22
T-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe4
T-A-4Zaliczenie2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych20
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO10-20_W01Student jest w stanie definiować zagrożenia z zakresu globalizacji i bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
Treści programoweT-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest w stanie zdefinować podstawowe zagrożenia globalizacji dla bezpieczeństwa żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO10-20_W02Student potrafi rozpoznawać faktycznie istotne problemy związane z globalizacją
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w podstawowym stopniu potrafi krytycznie przeanalizować problemy związane z globalizacją
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO10-20_U01Student potrafi oceniać i analizować wpływ globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym potrafi wskazać wpływ działań globalnych na konkretne segmenty rynku żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO10-20_U02Student umie szacować i planować postępowanie dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zaproponować podstawowe działania dostosowujące działania w łańcuchu żywnościowym do wymagań rynku globalnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO10-20_K01Student nabywa postawy postrzegania relacji pomiędzy środowiskiem lokalnym a gospodarką globalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
C-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowy wpływ globalnej gospodarki na środowisko lokalne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO10-20_K02Student wykształca w sobie wrażliwość na możliwe konsekwencje określonych postaw na funkcjonowanie przedsiębiorstw oraz społeczności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z globalizacją ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego
C-2Ukształtowanie umiejętności krytycznego podejścia do kompleksowego wpływu globalizacji na bezpieczeństwo żywności
Treści programoweT-A-3Analiza wybranego segmentu rynku żywności – zagadnienie problemowe
T-A-2Historia globalizacji z uwzględnieniem obrotu żywnością Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności Identyfikacja zagrożeń globalizacji dla bezpieczeństwa żywności w handlu i dystrybucji Współczesne tendencje rozwoju rynku żywności na świecie Światowe koncerny żywnościowe – za i przeciw Sposoby zapewnienia bezpieczeństwa w globalnym obrocie żywnością Wpływ globalizacji na lokalne ekosystemy Porównanie strategii przedsiębiorstw wobec globalizacji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – miejsce i sposób produkcji Idee świadomego wyboru produktów żywnościowych – właściwości żywności
Metody nauczaniaM-1Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-2Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-3Metody przypadków, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje – w zależności od ćwiczenia Możliwość zastosowania technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-3Ocena formująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi powiązać w stopniu dostatecznym różne postawy na rynku z efektami dla przedsiębiorstw i społeczności
3,5
4,0
4,5
5,0