Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Prawo żywnościowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Prawo żywnościowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy prawa i ekonomi |
W-2 | Towaroznawstwo i znakowanie żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego |
C-2 | Student powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym | 2 |
T-A-2 | Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności | 2 |
T-A-3 | Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta | 2 |
T-A-4 | Prawidłowa informacja o produktach spożywczych | 2 |
T-A-5 | Kwestie etyczne w produkcji żywności | 2 |
T-A-6 | Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu | 2 |
T-A-7 | Higiena produkcji, obowiązki producentów | 2 |
T-A-8 | Zaliczenie ćwiczeń - omówienie wykonanych projektów | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat | 2 |
T-W-2 | Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego | 1 |
T-W-3 | Zasady i cele prawa żywnościowego | 1 |
T-W-4 | Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym | 2 |
T-W-5 | Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach) | 3 |
T-W-6 | Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności | 1 |
T-W-7 | Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych | 2 |
T-W-8 | Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku | 2 |
T-W-9 | Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych | 35 |
A-A-3 | Realizacja projektu | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego |
S-2 | Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_C25_W01 Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego. | ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_C25_U01 Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania | ZBJZ_1A_U04 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBJZ_1A_C25_K01 Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach produkcji żywności, i podstawach prawnych systemów kontroli jakości | ZBJZ_1A_K01 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_C25_W01 Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego. | 2,0 | |
3,0 | Student zna ogólne wymagania prawa żywnościowego oraz podstawowe pojęcia prawa żywnościwego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_C25_U01 Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi definiować podstawowe pojęcia prawa żywnościwego i kompoetencje instytucji nadzorujacych jakość żywności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBJZ_1A_C25_K01 Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach produkcji żywności, i podstawach prawnych systemów kontroli jakości | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności oraz potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie produkcji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Maciej Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Wolters Kluwer, Warszawa, 2009
- Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, Wolters Kluwer, Warszawa, 2013, 1, ISBN: 978-83-264-4125-7