Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Oceanotechnika (S2)
specjalność: Chłodnictwo i klimatyzacja w oceanotechnice

Sylabus przedmiotu Praktyka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Oceanotechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki techniczne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Bezpieczeństwa i Energetyki
Nauczyciel odpowiedzialny Zbigniew Łosiewicz <Zbigniew.Losiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR2 4 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zapoznanie się z obowiązującymi zasadami realizacji praktyk.
W-2Obowiązek ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW).
W-3Zawarcie umowy pomiędzy uczelnią a placówką, w której realizowana jest praktyka zawodowa przez studenta.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością, zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów w praktyce.
C-2Zebranie materiałów do pracy dyplomowej jak i zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia.
C-3Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi, nauką analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej.
C-4Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności oraz zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Poznanie struktury zakładu pracy i zakresu jego działalności, poznanie przepisów BHP i o tajemnicy służbowej.1
T-PR-2Poznanie dokumentacji technicznej urządzeń, systemów i procesów.1
T-PR-3Poznanie struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania firmą.1
T-PR-44.1. Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością. 4.2. Zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. 4.3. Zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia. 4.4. Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi. 4.5. Nauka analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej. 4.6. Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności. 4.7. Zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.1
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Szkolenie BHP.8
A-PR-2Poznanie specyfiki zakładu pracy i formy działalności.6
A-PR-3Realizacja programu praktyk.30
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki zawodowej w formie dziennika praktyk.16
A-PR-5Realizacja zadań programu praktyk dla kierunku Oceanotechnika.40
100

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Spotkanie informacyjne pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych ze studentami zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi przy realizacji praktyki zawodowej na kierunku Oceanotechnika.
M-2Metody praktyczne - ćwiczenia produkcyjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
S-2Ocena podsumowująca: Możliwość zaliczenia pracy zawodowej na poczet praktyki zawodowej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
O_2A_P01_W01
Student powinien posiadać wiedzę dotyczącą realizowanych zadań przewidzianych w programie praktyki zawodowej.
O_2A_W07, O_2A_W08, O_2A_W09, O_2A_W12C-1, C-2, C-4, C-3T-PR-4M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
O_2A_P01_U01
Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
C-1, C-2, C-4, C-3T-PR-4M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
O_2A_P01_K01
Potrafi wykorzystać umiejętności zdobyte podczas studiów podczas pracy zawodowej.
C-1, C-2, C-4, C-3T-PR-2, T-PR-3, T-PR-1, T-PR-4M-1, M-2S-1, S-2
O_2A_P01_K02
Ma świadomość znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu realnych problemów społecznych i technicznych w zakładzie pracy.
C-1, C-2, C-4, C-3T-PR-4M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
O_2A_P01_W01
Student powinien posiadać wiedzę dotyczącą realizowanych zadań przewidzianych w programie praktyki zawodowej.
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
O_2A_P01_U01
Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
O_2A_P01_K01
Potrafi wykorzystać umiejętności zdobyte podczas studiów podczas pracy zawodowej.
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
O_2A_P01_K02
Ma świadomość znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu realnych problemów społecznych i technicznych w zakładzie pracy.
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

Literatura podstawowa

  1. Zbigniew Łosiewicz, Program studenckiej praktyki zawodowej, Informacje w zakładce Praktyki na stronie wydziałowej: www.wtmit.zut.edu.pl, 2010

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Poznanie struktury zakładu pracy i zakresu jego działalności, poznanie przepisów BHP i o tajemnicy służbowej.1
T-PR-2Poznanie dokumentacji technicznej urządzeń, systemów i procesów.1
T-PR-3Poznanie struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania firmą.1
T-PR-44.1. Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością. 4.2. Zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. 4.3. Zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia. 4.4. Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi. 4.5. Nauka analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej. 4.6. Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności. 4.7. Zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.1
4

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Szkolenie BHP.8
A-PR-2Poznanie specyfiki zakładu pracy i formy działalności.6
A-PR-3Realizacja programu praktyk.30
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki zawodowej w formie dziennika praktyk.16
A-PR-5Realizacja zadań programu praktyk dla kierunku Oceanotechnika.40
100
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaO_2A_P01_W01Student powinien posiadać wiedzę dotyczącą realizowanych zadań przewidzianych w programie praktyki zawodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówO_2A_W07zna i rozumie wpływ uwarunkowań prawnych, ekonomicznych i społecznych na procesy projektowania, wytwarzania i eksploatacji maszyn, systemów i obiektów oceanotechnicznych
O_2A_W08ma podstawową wiedzę dotyczącą organizacji, marketingu i zarządzania, w tym zarządzania jakością, niezbędną do kreowania celów rynkowych przedsiębiorstwa oraz prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie właściwym dla oceanotechniki
O_2A_W09ma podstawową wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej, zna akty prawne chroniące dorobek intelektualny, zna i rozumie znaczenie ochrony własności intelektualnej, ochrony własności przemysłowej i praw autorskich oraz uwarunkowań prawnych uzyskania ochrony wynalazków i wzorów użytkowych, jak również odpowiedzialności cywilnej i prawnej za naruszenie tych praw
O_2A_W12ma wiedzę w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz organizacji własnej pracy
Cel przedmiotuC-1Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością, zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów w praktyce.
C-2Zebranie materiałów do pracy dyplomowej jak i zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia.
C-4Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności oraz zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
C-3Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi, nauką analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej.
Treści programoweT-PR-44.1. Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością. 4.2. Zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. 4.3. Zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia. 4.4. Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi. 4.5. Nauka analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej. 4.6. Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności. 4.7. Zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
Metody nauczaniaM-1Spotkanie informacyjne pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych ze studentami zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi przy realizacji praktyki zawodowej na kierunku Oceanotechnika.
M-2Metody praktyczne - ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
S-2Ocena podsumowująca: Możliwość zaliczenia pracy zawodowej na poczet praktyki zawodowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaO_2A_P01_U01Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
Cel przedmiotuC-1Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością, zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów w praktyce.
C-2Zebranie materiałów do pracy dyplomowej jak i zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia.
C-4Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności oraz zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
C-3Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi, nauką analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej.
Treści programoweT-PR-44.1. Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością. 4.2. Zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. 4.3. Zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia. 4.4. Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi. 4.5. Nauka analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej. 4.6. Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności. 4.7. Zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
Metody nauczaniaM-1Spotkanie informacyjne pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych ze studentami zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi przy realizacji praktyki zawodowej na kierunku Oceanotechnika.
M-2Metody praktyczne - ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
S-2Ocena podsumowująca: Możliwość zaliczenia pracy zawodowej na poczet praktyki zawodowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaO_2A_P01_K01Potrafi wykorzystać umiejętności zdobyte podczas studiów podczas pracy zawodowej.
Cel przedmiotuC-1Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością, zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów w praktyce.
C-2Zebranie materiałów do pracy dyplomowej jak i zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia.
C-4Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności oraz zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
C-3Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi, nauką analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej.
Treści programoweT-PR-2Poznanie dokumentacji technicznej urządzeń, systemów i procesów.
T-PR-3Poznanie struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania firmą.
T-PR-1Poznanie struktury zakładu pracy i zakresu jego działalności, poznanie przepisów BHP i o tajemnicy służbowej.
T-PR-44.1. Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością. 4.2. Zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. 4.3. Zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia. 4.4. Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi. 4.5. Nauka analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej. 4.6. Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności. 4.7. Zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
Metody nauczaniaM-1Spotkanie informacyjne pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych ze studentami zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi przy realizacji praktyki zawodowej na kierunku Oceanotechnika.
M-2Metody praktyczne - ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
S-2Ocena podsumowująca: Możliwość zaliczenia pracy zawodowej na poczet praktyki zawodowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaO_2A_P01_K02Ma świadomość znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu realnych problemów społecznych i technicznych w zakładzie pracy.
Cel przedmiotuC-1Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością, zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów w praktyce.
C-2Zebranie materiałów do pracy dyplomowej jak i zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia.
C-4Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności oraz zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
C-3Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi, nauką analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej.
Treści programoweT-PR-44.1. Weryfikacja posiadanej przez studenta wiedzy teoretycznej z rzeczywistością. 4.2. Zdobycie nowych doświadczeń zawodowych w realnych warunkach pracy. 4.3. Zdobycie nowych motywacji do dalszego kształcenia. 4.4. Zapoznanie się studenta z realiami funkcjonowania zakładu pracy na tle obowiązującego prawa, hierarchią służbową, tajemnicą służbową, relacjami międzyludzkimi. 4.5. Nauka analizy i wyboru dobrych wzorców (szczególnie obowiązkowości, lojalności wobec macierzystej firmy, odpowiedzialności, poczucia tożsamości, poczucia własnej wartości, itp.) przydatnych w przyszłym życiu, szczególnie w sferze zawodowej. 4.6. Próba oceny roli oraz znaczenia zakładu pracy w gospodarce i życiu lokalnej społeczności. 4.7. Zdobycie przez studenta doświadczenia na rynku pracy.
Metody nauczaniaM-1Spotkanie informacyjne pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych ze studentami zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi przy realizacji praktyki zawodowej na kierunku Oceanotechnika.
M-2Metody praktyczne - ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
S-2Ocena podsumowująca: Możliwość zaliczenia pracy zawodowej na poczet praktyki zawodowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak dziennika praktyk
3,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
3,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
4,5Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
5,0Ocena na podstawie oceny wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy