Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu Basic Microbiology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Basic Microbiology
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 2,00,49zaliczenie
wykładyW2 15 2,00,51zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic lab knowledge and skills. Ability to pipet, make solutions and dilutions and to execute protocols which require the use of sterile techniques.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of animal microbiology.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Information about working in microbiological laboratory1
T-L-2Bacterial structure, growth, cultivation2
T-L-3Methods of culturing bacteria isolated from different animals2
T-L-4Conditions of culturing microorganisms isolated from animals2
T-L-5Basics of mycological examination2
T-L-6Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-L-7Identification of virulence factors produced by microorganisms isolated from animals2
T-L-8Molecular diagnostics of microorganisms isolated from animals2
15
wykłady
T-W-1General bacteriological examination of material collected from animals2
T-W-2Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-W-3Zootechnical microbiology2
T-W-4Zoonotic diseases2
T-W-5Microbiology of zootechnical products2
T-W-6Antimicrobial chemotherapy2
T-W-7Health and safety in microbiological laboratory1
T-W-8Antibiotic susceptibility of animal pathogens2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Parcipitation to classes15
A-L-2Study of reccomended literature20
A-L-3Preparing for the classes15
A-L-4Consultations10
A-L-5Preparing the multimedia presentation15
75
wykłady
A-W-1Parcypitation to lectures15
A-W-2Study of reccomended literature25
A-W-3Consultations10
A-W-4Preparing for the test25
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lectures with multimedia presentations
M-2Laboratory

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Writing test
S-2Ocena formująca: Presentation of the project
S-3Ocena formująca: Assessment of student activity and preparing for classes

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from animals

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_K01
The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.

Literatura podstawowa

  1. L. M. Prescott, Microbiology, McGraw-Hill Science, USA, 2002
  2. . L. Gyles, J. F. Prescott, J. G. Songer, C. O. Thoen C., Pathogenesis of Bacterial Infections in Animals 4th Ed, Blackwell Publishing, 2010
  3. Winn W., Allen S., Janda W., Koneman E., Procop G., Schreckenberger P., Woods G., Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology, Lippincott Williams and Wilkins, 2006, 5

Literatura dodatkowa

  1. Bannister B., Gillwspie S., Jones J., Infection Microbiology and Management, Blackwell Publishing, London, 2006, 3

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Information about working in microbiological laboratory1
T-L-2Bacterial structure, growth, cultivation2
T-L-3Methods of culturing bacteria isolated from different animals2
T-L-4Conditions of culturing microorganisms isolated from animals2
T-L-5Basics of mycological examination2
T-L-6Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-L-7Identification of virulence factors produced by microorganisms isolated from animals2
T-L-8Molecular diagnostics of microorganisms isolated from animals2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1General bacteriological examination of material collected from animals2
T-W-2Detection and identification of various kind of microorganisms isolated from animals2
T-W-3Zootechnical microbiology2
T-W-4Zoonotic diseases2
T-W-5Microbiology of zootechnical products2
T-W-6Antimicrobial chemotherapy2
T-W-7Health and safety in microbiological laboratory1
T-W-8Antibiotic susceptibility of animal pathogens2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Parcipitation to classes15
A-L-2Study of reccomended literature20
A-L-3Preparing for the classes15
A-L-4Consultations10
A-L-5Preparing the multimedia presentation15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Parcypitation to lectures15
A-W-2Study of reccomended literature25
A-W-3Consultations10
A-W-4Preparing for the test25
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WBiHZ_2-_null_W01The student can choose the appropriate techniques for examination and identification of bacteria and fungi isolated from animals
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WBiHZ_2-_null_U01The student uses skills on diagnostics of bacteria and fungi.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WBiHZ_2-_null_K01The student demonstrates responsibility and awareness of the decisions made during the conduct of microbiological tests.