Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu Principles of Microeconomics:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Principles of Microeconomics
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Wymiana Międzynarodowa - WEKON
Nauczyciel odpowiedzialny Constantinos Charalambous <c.charalambous@cityu.ac.cy>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 20 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1No requirements.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The primary objectives of the course are to: Understand the basic economic problem of scarcity Comprehend how individual consumers make decisions and allocate their scarce resources Understand how firms decide what to produce and how

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1I.DEFINITIONS AND FUNDAMENTAL CONCEPTS. 1. The Scope and Method of Economics. 2. The Economic Problem: Scarcity and Choice. 3. Demand, Supply, and Market Equilibrium. 4. Demand and Supply Applications . 5. Elasticity II. FOUNDATIONS OF MICROECONOMICS: CONSUMERS AND FIRMS. 6. Household Behavior and Consumer Choice 7. The Production Process: The Behavior of Profit-Maximizing Firms. 8. Short-Run Costs and Output Decisions. 9. Long-Run Costs and Output Decisions.20
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Participation in classes Consultation for the lecture Own work (reading literature) Preparation of the project Preparatin for assessment120
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1No requirements.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Written short exam, attendance, in-class participation.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WEKON_1-_null_W01
At the successful completion of this course students will have knowledge of microeconomics
C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
WM-WEKON_1-_null_W01
At the successful completion of this course students will have knowledge of microeconomics
2,0
3,0Student correctly defines some concepts of microeconomics
3,5
4,0
4,5
5,0

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1I.DEFINITIONS AND FUNDAMENTAL CONCEPTS. 1. The Scope and Method of Economics. 2. The Economic Problem: Scarcity and Choice. 3. Demand, Supply, and Market Equilibrium. 4. Demand and Supply Applications . 5. Elasticity II. FOUNDATIONS OF MICROECONOMICS: CONSUMERS AND FIRMS. 6. Household Behavior and Consumer Choice 7. The Production Process: The Behavior of Profit-Maximizing Firms. 8. Short-Run Costs and Output Decisions. 9. Long-Run Costs and Output Decisions.20
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in classes Consultation for the lecture Own work (reading literature) Preparation of the project Preparatin for assessment120
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWM-WEKON_1-_null_W01At the successful completion of this course students will have knowledge of microeconomics
Cel przedmiotuC-1The primary objectives of the course are to: Understand the basic economic problem of scarcity Comprehend how individual consumers make decisions and allocate their scarce resources Understand how firms decide what to produce and how
Treści programoweT-W-1I.DEFINITIONS AND FUNDAMENTAL CONCEPTS. 1. The Scope and Method of Economics. 2. The Economic Problem: Scarcity and Choice. 3. Demand, Supply, and Market Equilibrium. 4. Demand and Supply Applications . 5. Elasticity II. FOUNDATIONS OF MICROECONOMICS: CONSUMERS AND FIRMS. 6. Household Behavior and Consumer Choice 7. The Production Process: The Behavior of Profit-Maximizing Firms. 8. Short-Run Costs and Output Decisions. 9. Long-Run Costs and Output Decisions.
Metody nauczaniaM-1No requirements.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Written short exam, attendance, in-class participation.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student correctly defines some concepts of microeconomics
3,5
4,0
4,5
5,0