Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)
Sylabus przedmiotu WORLD VEGETABLES:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | WORLD VEGETABLES | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic of botany, plant physiology, plant growing |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | To know of vegetable species from different countries |
C-2 | Characterize of cultivatation methods of vegetables |
C-3 | To know of greenhouse crop production |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Cultivation of selected vegetable species in the field. | 7 |
T-A-2 | Fertilization of vegetables. Symptoms of nutrient deficiency. Care treatments in vegetable growing. | 2 |
T-A-3 | Plasticulture in vegetables production. Greenhouse crop production. Growing of greenhouse tomato and cucumber. | 4 |
T-A-4 | Alternative methods in vegetable production. | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | History of vegetable crops, origin, evolution and domestication. Plant improvement. Vegetable production in the world. | 5 |
T-W-2 | Importance of vegetables in human diet. | 2 |
T-W-3 | Factors of vegetable growth. | 1 |
T-W-4 | Characteristic of vegetable species from different countries and particular botanic families. Edibles part of word vegetables. | 7 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | To attend in classes | 15 |
A-A-2 | Performance of multimedia presentation | 5 |
A-A-3 | Searching and reading articles about vegetables | 5 |
A-A-4 | Preparation for classes | 10 |
A-A-5 | Preparation for pass classes | 10 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | To attend in lectures | 15 |
A-W-2 | Consultations | 15 |
A-W-3 | Preparation for lectures | 15 |
A-W-4 | Reading of horticultural literature | 15 |
A-W-5 | Preparation for pass lectures | 15 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Multimedia lecture |
M-2 | Show of plant material |
M-3 | Practical classes |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: To prepare of presentation |
S-2 | Ocena formująca: Test |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Knowledge of vegetable species in the world, their cultivation methods and significance for human health. | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Skills of growing of selected vegetable species in the field and in greenhouse. | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | — | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Conscious of importance of vegetables in human diet. | — | — | C-1, C-2, C-3 | — | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_W01 Knowledge of vegetable species in the world, their cultivation methods and significance for human health. | 2,0 | |
3,0 | Student has knowledge of basic species of vegetables, their cultivation methods and nutritional value. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_U01 Skills of growing of selected vegetable species in the field and in greenhouse. | 2,0 | |
3,0 | Student has skills of growing of basic vegetable species in the field and in greenhouse. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WKSiR_2-_null_K01 Conscious of importance of vegetables in human diet. | 2,0 | |
3,0 | Student is aware of significance of some vegetables in human diet. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Rubatzky V.E., Yamaguchi M., World vegetables. Principles, production and nutritive values., Aspen Publishers., Gaithersburg, Maryland, USA., 1999, Pp. 843.
- Maynard D. N., Hochmuth G. J., Knott’s Handbook for Vegetable growers., John Wiley & Sons Inc., 2007, Pp. 621
- Adams C. R, Bamford K.M, Early M.P., Principles of Horticulture., Elsevier, 2011, 5th edition., Pp. 413.
Literatura dodatkowa
- Datnoff L.E., Elmer W.H., Huber D.M., Mineral nutrition and plant disease., Amer. Phytopath. Soc., USA., 2009, Pp. 278.
- HortiDaily.com, 2016
- Fruit & Veg Tech. International Magazine for Production Marketing and Technology of Fruits and Vegetables Worldwide., 2016