Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)

Sylabus przedmiotu Diety domowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Diety domowe
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 6 0,50,50zaliczenie
wykładyW2 8 0,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studenta z ogólnymi zasadami przygotowywania pożywienia dla psów w warunkach domowych w oparciu o indywidualny dobór surowców

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych. Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia roślinnego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych2
T-L-2Skład aminokwasowy wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wskaźniki aminokwasu ograniczającego dla surowców wyko-rzystywanych w pokarmach przygotowywanych w domu1
T-L-3Wybrane źródła tłuszczów, ich charakterystyka i ocena1
T-L-4Dobór surowców do diety domowej dla danej grupy żywieniowej.1
T-L-5Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej mięsa i surowców roślinnych. Obróbka termiczna surowców ro-ślinnych (skrobiowych) a mikrostruktura granul skrobi. Straty składników podczas obróbki (w tym witamin, minerałów).1
6
wykłady
T-W-1Metody karmienia psów – najważniejsze informacje. Pokarmy przygotowywane w domu. Ogólne schematy karmienia. Zachowanie żywieniowe psów. Zasady układanie diet domowych.3
T-W-2Surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w dietach domowych. Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w dietach domowych.3
T-W-3Obróbka cieplna surowców stosowanych w pokarmach przy-gotowywanych w domu. Inne pokarmy dla psów (przekąski, smakołyki).2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotwanie studenta do zaliczenia pisemnego7
A-L-3sprawdzian pisemny2
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu6
A-W-3sprawdzian pisemny1
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-2Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_24_W01
student charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych
Kn_2A_W02, Kn_2A_W05, Kn_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-3S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_24_U01
student potrafi dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywienio-wej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki.
Kn_2A_U03, Kn_2A_U04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_24_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Kn_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_24_W01
student charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_24_U01
student potrafi dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywienio-wej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki.
2,0
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywieniowej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_24_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
  2. Świderski F., Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, SGGW, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Królak A., Zdrowo smacznie naturalnie. Prawidłowe żywienie psa, Wydawnictwo Poligraf, Brzezina Łąka, 2016

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych. Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia roślinnego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych2
T-L-2Skład aminokwasowy wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wskaźniki aminokwasu ograniczającego dla surowców wyko-rzystywanych w pokarmach przygotowywanych w domu1
T-L-3Wybrane źródła tłuszczów, ich charakterystyka i ocena1
T-L-4Dobór surowców do diety domowej dla danej grupy żywieniowej.1
T-L-5Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej mięsa i surowców roślinnych. Obróbka termiczna surowców ro-ślinnych (skrobiowych) a mikrostruktura granul skrobi. Straty składników podczas obróbki (w tym witamin, minerałów).1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody karmienia psów – najważniejsze informacje. Pokarmy przygotowywane w domu. Ogólne schematy karmienia. Zachowanie żywieniowe psów. Zasady układanie diet domowych.3
T-W-2Surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w dietach domowych. Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w dietach domowych.3
T-W-3Obróbka cieplna surowców stosowanych w pokarmach przy-gotowywanych w domu. Inne pokarmy dla psów (przekąski, smakołyki).2
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotwanie studenta do zaliczenia pisemnego7
A-L-3sprawdzian pisemny2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu6
A-W-3sprawdzian pisemny1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_24_W01student charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W02Zna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium i podczas pracy ze zwierzętami
Kn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z ogólnymi zasadami przygotowywania pożywienia dla psów w warunkach domowych w oparciu o indywidualny dobór surowców
Treści programoweT-W-1Metody karmienia psów – najważniejsze informacje. Pokarmy przygotowywane w domu. Ogólne schematy karmienia. Zachowanie żywieniowe psów. Zasady układanie diet domowych.
T-W-2Surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w dietach domowych. Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w dietach domowych.
T-W-3Obróbka cieplna surowców stosowanych w pokarmach przy-gotowywanych w domu. Inne pokarmy dla psów (przekąski, smakołyki).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_24_U01student potrafi dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywienio-wej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U03Samodzielnie planuje i przeprowadza eksperymenty/pomiary z zastosowaniem właściwych technik i narzędzi badawczych; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z ogólnymi zasadami przygotowywania pożywienia dla psów w warunkach domowych w oparciu o indywidualny dobór surowców
Treści programoweT-L-1Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych. Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia roślinnego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych
T-L-2Skład aminokwasowy wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wskaźniki aminokwasu ograniczającego dla surowców wyko-rzystywanych w pokarmach przygotowywanych w domu
T-L-3Wybrane źródła tłuszczów, ich charakterystyka i ocena
T-L-4Dobór surowców do diety domowej dla danej grupy żywieniowej.
T-L-5Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej mięsa i surowców roślinnych. Obróbka termiczna surowców ro-ślinnych (skrobiowych) a mikrostruktura granul skrobi. Straty składników podczas obróbki (w tym witamin, minerałów).
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-2Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywieniowej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_24_K01student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z ogólnymi zasadami przygotowywania pożywienia dla psów w warunkach domowych w oparciu o indywidualny dobór surowców
Treści programoweT-W-1Metody karmienia psów – najważniejsze informacje. Pokarmy przygotowywane w domu. Ogólne schematy karmienia. Zachowanie żywieniowe psów. Zasady układanie diet domowych.
T-W-2Surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w dietach domowych. Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w dietach domowych.
T-W-3Obróbka cieplna surowców stosowanych w pokarmach przy-gotowywanych w domu. Inne pokarmy dla psów (przekąski, smakołyki).
T-L-1Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych. Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia roślinnego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych
T-L-2Skład aminokwasowy wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wskaźniki aminokwasu ograniczającego dla surowców wyko-rzystywanych w pokarmach przygotowywanych w domu
T-L-3Wybrane źródła tłuszczów, ich charakterystyka i ocena
T-L-4Dobór surowców do diety domowej dla danej grupy żywieniowej.
T-L-5Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej mięsa i surowców roślinnych. Obróbka termiczna surowców ro-ślinnych (skrobiowych) a mikrostruktura granul skrobi. Straty składników podczas obróbki (w tym witamin, minerałów).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-2Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie
S-3Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0