Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)
Sylabus przedmiotu Warunki utrzymania i żywienie a jakość okrywy włosowej psów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Warunki utrzymania i żywienie a jakość okrywy włosowej psów | ||
Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu kynologii |
W-2 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii i anatomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu wpływu żywienia psów na ich okrywę włosową |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy). | 2 |
T-A-2 | Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów | 1 |
T-A-3 | Ocena jakości okrywy włosowej różnych ras psów na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organo-leptycznej. | 3 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Struktura skóry i budowa włosów różnych ras psów; rodzaje okrywy włosowej różnych ras psów. | 1 |
T-W-2 | Warunki utrzymania (w tym pomieszczenia, czynniki klimatyczne i inne) a jakość okrywy włosowej | 2 |
T-W-3 | Podstawowe składniki pokarmowe a jakość okrywy włosowej psów | 2 |
T-W-4 | Dodatki paszowe a jakość okrywy włosowej psów | 1 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczetsnictwo studenta w ćwiczeniach | 6 |
A-A-2 | Studiowanie literatury do przedmiotu | 4 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji z tematyki przedmiotu | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo studenta w wykładach | 6 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie litaratury związanej z tematyką zajęć | 4 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 4 |
A-W-4 | zaliczenie pisemne | 1 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, |
M-2 | prezentacje multimedialne |
M-3 | próbki okrywy włosowej róznych ras psów |
M-4 | preparaty mikroskopowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
S-2 | Ocena formująca: prezentacja multimedialna z tematyki przedmiotu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_40_W01 Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych ras psów oraz wpłwu diety na jakość tej okrywy | Kn_2A_W03, Kn_2A_W06, Kn_2A_W07 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_40_U01 student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych ras psów, a także ocenić wpływ diety na tę jakość | Kn_2A_U02, Kn_2A_U04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_40_K01 Student będzie świadomy wystepowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u psów | Kn_2A_K01, Kn_2A_K03 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_40_W01 Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych ras psów oraz wpłwu diety na jakość tej okrywy | 2,0 | |
3,0 | student zna podstawowe rodzaje okrywy włosowej kilku ras psów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_40_U01 student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych ras psów, a także ocenić wpływ diety na tę jakość | 2,0 | |
3,0 | Student umie ocenić jakość okrywy włosowej ze względu na wpływ jednego składnika diety | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_40_K01 Student będzie świadomy wystepowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u psów | 2,0 | |
3,0 | Student będzie w niewielkim stopniu świadomy relacji miedzy żywieniem a jakością okrywy włosowej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- SPONENBERG D.P., ROTHSCHILD M.F., Genetics of Coat Colour and Hair Texture. W: The Genetics of the Dog (red. A. Ruvinsky, J. Samson)., CABI Publishing, Oxfordshire, 2006
- CLUTTON-BROCK J., Origins of the dog: domestication and early history. W: The Domestic Dog, its Evolution, Behavior and Interactions With People (red. J. Serpell)., Cambridge University Press: Cambridge, 7-20, 1995
- Stanisław Łapiński, Iwona Guja, Anna Bendik, Charakterystyka morfometryczna włosów psów ras pierwotnych, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, t. 10, nr 4, 17-24
Literatura dodatkowa
- SUMANA SADHUKHAN, STUDIES ON THE EFFICACY OF ESSENTIAL FATTY ACID ON SPONTANEOUS ALOPECIA AND PRURITUS IN DOG, DEPARTMENT OF VETERINARY MEDICINE, ETHICS AND JURISPRUDENCE FACUL1Y OF VETERINARY AND ANIMAL SCIENCES WEST BENGAL UNIVERSITY OF ANIMAL AND FISHERY SCIENCES, 2013