Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Sylabus przedmiotu Diety domowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Diety domowe | ||
Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii i żywienia zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studenta z ogólnymi zasadami przygotowywania pożywienia dla psów w warunkach domowych w oparciu o indywidualny dobór surowców |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych. Ocena wartości odżywczej surowców pochodzenia roślinnego najczęściej wykorzystywanych w dietach domowych | 3 |
T-L-2 | Skład aminokwasowy wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wskaźniki aminokwasu ograniczającego dla surowców wyko-rzystywanych w pokarmach przygotowywanych w domu | 3 |
T-L-3 | Wybrane źródła tłuszczów, ich charakterystyka i ocena | 1 |
T-L-4 | Dobór surowców do diety domowej dla danej grupy żywienio-wej. | 2 |
T-L-5 | Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej mięsa i surowców roślinnych. Obróbka termiczna surowców ro-ślinnych (skrobiowych) a mikrostruktura granul skrobi. Straty składników podczas obróbki (w tym witamin, minerałów). | 1 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Metody karmienia psów – najważniejsze informacje. Pokarmy przygotowywane w domu. Ogólne schematy karmienia. Zachowanie żywieniowe psów. Zasady układanie diet domowych. | 3 |
T-W-2 | Surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w dietach domowych. Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w dietach domowych. | 4 |
T-W-3 | Obróbka cieplna surowców stosowanych w pokarmach przy-gotowywanych w domu. Inne pokarmy dla psów (przekąski, smakołyki). | 3 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | przygotwanie studenta do zaliczenia pisemnego | 4 |
A-L-3 | sprawdzian pisemny | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu | 4 |
A-W-3 | sprawdzian pisemny | 1 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: odpowiedź ustna |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy samodzielnej studenta oraz jego pracy w grupie |
S-3 | Ocena formująca: zaliczenie pisemne |
S-4 | Ocena podsumowująca: średnia ocen z odpowiedzi ustnej i sprawdzianów pisemnych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_24_W01 student charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych | Kn_2A_W02, Kn_2A_W05, Kn_2A_W06 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-3 | S-4, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_24_U01 student potrafi dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywienio-wej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki. | Kn_2A_U03, Kn_2A_U04 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-3 | S-1, S-4, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_24_K01 student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu | Kn_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-4, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_24_W01 student charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym charakteryzuje metody i schematy karmienia psów oraz zasady układania diet domowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_24_U01 student potrafi dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywienio-wej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi w stopniu dostatecznym dobrać surowce do diety domowej dla danej grupy żywieniowej z uwzglednieniem straty składników podczas obróbki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_24_K01 student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu | 2,0 | |
3,0 | student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
- Świderski F., Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, SGGW, 2010
Literatura dodatkowa
- Królak A., Zdrowo smacznie naturalnie. Prawidłowe żywienie psa, Wydawnictwo Poligraf, Brzezina Łąka, 2016