Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)

Sylabus przedmiotu Wymagania sanitarno-weterynaryjne w zakresie karm dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wymagania sanitarno-weterynaryjne w zakresie karm dla psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 16 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstaw w zakresie higieny i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.2
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.2
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.2
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.2
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.2
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.2
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.4
16

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawianych na wykładach14
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena ciągła

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_15_W01
Student zna zagrożenia i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Kn_2A_W01, Kn_2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_15_U01
Wykorzystuje różne źródła informacji do oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
Kn_2A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_15_K01
Rozumie znaczenie źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w produktach i środkach żywienia zwierząt
Kn_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_15_W01
Student zna zagrożenia i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu zna zagrożenia oraz system kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_15_U01
Wykorzystuje różne źródła informacji do oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
2,0
3,0Wykorzystuje tylko część dostępnych źródeł informacji do opracowania oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_15_K01
Rozumie znaczenie źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w produktach i środkach żywienia zwierząt
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu rozumie rolę i znaczenie różnych źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Prost E., Zwierzęta rzeźne i mięso - ocena i higiena., Lublin, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, 2006
  2. Tropiło J., Kiszczak L., Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny, Wyd. Wieś Jutra, 2007

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.2
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.2
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.2
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.2
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.2
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.2
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.4
16

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach16
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawianych na wykładach14
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_15_W01Student zna zagrożenia i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W01Posiada pogłębioną wiedzę w zakresie aspektów ekonomicznych, prawnych, etycznych i humanistycznych w kynologii
Kn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Treści programoweT-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu zna zagrożenia oraz system kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_15_U01Wykorzystuje różne źródła informacji do oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Treści programoweT-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykorzystuje tylko część dostępnych źródeł informacji do opracowania oceny aktualnych zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_15_K01Rozumie znaczenie źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w produktach i środkach żywienia zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagrożeniami i systemem kontroli bezpieczeństwa surowców i produktów przeznaczonych do żywienia psów.
Treści programoweT-W-1Produkcja karm dla zwierząt domowych jako element łańcucha żywnościowego. Regulacje prawne.
T-W-2Rola Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebez-piecznej Żywności i Paszach (RASFF) w kontroli zagrożeń w produktach i środkach żywienia zwierząt.
T-W-3Nadzór weterynaryjny jako element systemu kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
T-W-4Higiena w skupie i obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanymi do produkcji karmy dla zwierząt domowych.
T-W-5Zasady higieny przy produkcji surowych karm dla zwierząt domowych.
T-W-6Weterynaryjne produkty lecznicze i ich pozostałości w karmie.
T-W-7Analiza incydentów występowania zagrożeń chemicznych, fizycznych i biologicznych w produktach i środkach żywienia zwierząt w Polsce i innych krajach UE.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena ciągła
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu rozumie rolę i znaczenie różnych źródeł informacji o aktualnych zagrożeniach w kontroli bezpieczeństwa środków żywienia zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0