Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)

Sylabus przedmiotu Pro- i prebiotyki w diecie psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pro- i prebiotyki w diecie psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Adam Lepczyński <Adam.Lepczynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 0,50,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 0,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z fizjologii, mikrobiologii, biochemii, żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów2
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów2
T-A-3Podział prebiotyków2
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków2
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków2
10
wykłady
T-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania2
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki2
T-W-3Mechanizm działania probiotyków2
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania2
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury fachowej z zagadnień związanych z przedmiotem5
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych5
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_26_W06
Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
Kn_2A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-W-4, T-W-5, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_26_U04
Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Kn_2A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-W-4, T-W-5, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_26_K03
Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Kn_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_26_W06
Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
2,0
3,0Student posiada wiedzę na poiziomie dostatecznym o pro- i prebiotykach stosowanych w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_26_U04
Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_2A_26_K03
Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
2,0
3,0Student zna potrzeby stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Anonymus, Żywienie Twojego psa, Rea, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7544-300-4
  2. Jank Michał, Wilczak Jacek, Jak żywić psa, Multico, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7073-953-9
  3. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska (red.), Żywność wzbogacona i nutraceutyki, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków, 2009, ISBN 9788390269993

Literatura dodatkowa

  1. Schwenk Donna, Żywność probiotyczna. Neutralizacja chemii i konserwantów w pożywieniu oraz sposób na powszechne choroby, Vital, Białystok, 2015, pierwsze, ISBN 978-83-654-0419-0

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów2
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów2
T-A-3Podział prebiotyków2
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków2
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania2
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki2
T-W-3Mechanizm działania probiotyków2
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania2
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków2
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury fachowej z zagadnień związanych z przedmiotem5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Praca własna - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_26_W06Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii
Treści programoweT-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki
T-W-3Mechanizm działania probiotyków
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków
T-A-3Podział prebiotyków
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę na poiziomie dostatecznym o pro- i prebiotykach stosowanych w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_26_U04Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii
Treści programoweT-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki
T-W-3Mechanizm działania probiotyków
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów
T-W-4Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania
T-W-5Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków
T-A-3Podział prebiotyków
T-A-4Zasadność stosowania probiotyków
T-A-5Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_2A_26_K03Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii
Treści programoweT-W-1Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania
T-W-2Probiotyki – definicja, kryteria, dawki
T-W-3Mechanizm działania probiotyków
T-A-1Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów
T-A-2Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna potrzeby stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów
3,5
4,0
4,5
5,0