Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia pasz:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia pasz | ||
Specjalność | Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Pobieranie próbek pasz do oceny ich jakości mikrobiologicznej. | 2 |
T-L-2 | Metody izolacji i diagnostyki bakterii przewodu pokarmowego zwierząt (flora fizjologiczna) oraz bakterii wywołujących toksykoinfekcje i intoksykacje. | 2 |
T-L-3 | Właściwości biochemiczne i morfologiczne drobnoustrojów występujących w kiszonkach. | 1 |
T-L-4 | Przykładowe procedury badań mikrobiologicznych pasz w kierunku wykrywania obecności Salmonella spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., laseczek z rodzaju Bacillus i Clostridium oraz pleśni, grzybów i drożdżaków. | 2 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Mikroflora przewodu pokarmowego zwierząt. Interakcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego. | 2 |
T-W-2 | Techniki laboratoryjne w badaniu mikrobiologicznym pasz. | 2 |
T-W-3 | Jakość mikrobiologiczna żywności i pasz. | 2 |
T-W-4 | Innowacyjne dodatki paszowe wpływające na jakość mikrobiologiczną żywności i pasz. | 1 |
T-W-5 | Mikroorganizmy chorobotwórcze w paszach – problemy epizootyczne i epidemiologiczne. | 1 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 7 |
A-L-2 | Przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych. | 7 |
A-L-3 | Studiowanie treści ćwiczeń. | 7 |
A-L-4 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń. | 6 |
A-L-5 | Konsultacje. | 2 |
A-L-6 | Pisemne zaliczenie ćwiczeń. | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 8 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu. | 8 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie materiału z wykładów. | 5 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów. | 10 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W01 Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt | ZOinz_2A_W04 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-5 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W02 Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz | ZOinz_2A_W05 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_EAUZ-O7.3_U01 Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | ZOinz_2A_U08 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_EAUZ-O7.3_K01 Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej | ZOinz_2A_K02, ZOinz_2A_K08 | — | — | C-1, C-2 | T-L-2, T-L-3, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W01 Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt | 2,0 | Student nie zna mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. | |
ZO_2A_EAUZ-O7.3_W02 Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz | 2,0 | Student nie zna metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_EAUZ-O7.3_U01 Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | 2,0 | Student nie umie ocenić wpływu drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
3,5 | Student potrafi na średnim poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
4,0 | Student potrafi na dobrym poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
4,5 | Student potrafi dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_EAUZ-O7.3_K01 Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej | 2,0 | Student nie ma świadomości wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej |
3,0 | Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej w stopniu podstawowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej |
Literatura podstawowa
- Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2009
- Podkówka W., Nowoczesne metody kiszenia pasz, PWRiL, Warszawa, 1979
Literatura dodatkowa
- Hobson P.N., The rumen microbial ecosystem, Elsevier Appl. Sci., London, 1988