Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agronomia (S3)
Sylabus przedmiotu Różnorodność biologiczna agrofitocenoz a regulowanie zachwaszczenia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agronomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Różnorodność biologiczna agrofitocenoz a regulowanie zachwaszczenia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Cezary Podsiadło <Cezary.Podsiadlo@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>, Grzegorz Hury <Grzegorz.Hury@zut.edu.pl>, Anna Jaroszewska <Anna.Jaroszewska@zut.edu.pl>, Sławomir Stankowski <Slawomir.Stankowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawowe wiadomości z uprawy roślin rolniczych i ochrony środowiska. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta ze znaczeniem bioróżnorodności w zrównoważonym rozwoju rolnictwa. |
C-2 | Zapoznanie studenta z najnowszymi metodami ograniczania zachwaszczenia roślin rolniczych, ich wpływem na różnorodność gatunkową roślin segetalnych i stan środowiska. |
C-3 | Nabycie umiejętności dokonywania krytycznej i oryginalnej analizy problemów dotyczących różnorodności gatunkowej siedliska. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Pojęcie i znaczenie bioróżnorodności. Negatywne oddziaływanie gospodarki rolnej na bioróżnorodność. | 2 |
T-K-2 | Chwasty jako czynnik różnorodności terenów rolniczych. Pozytywne aspekty zachwaszczenia. | 2 |
T-K-3 | Agroekologiczne podstawy ochrony pól uprawnych przed zachwaszczeniem. | 2 |
T-K-4 | Metody ograniczania zachwaszczenia (regulownia zachwaszczenia) wady i zalety. | 3 |
T-K-5 | Uodpornianie chwastów na herbicydy - możliwości przeciwdziałania temu zjawisku. | 2 |
T-K-6 | Ograniczanie zachwaszczenia łanów roślin rolniczych z zachowaniem różnorodności gatunkowej chwastów. | 3 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-K-2 | Syudiowanie literatury przedmiotu. | 5 |
A-K-3 | Przygotowanie prezentacji multimedialnej na wskazny temat. | 8 |
A-K-4 | Przygotowanie do zaliczenia treści programowych przedmiotu. | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwersacyjny. |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna. |
M-3 | Przygotowanie prezentacji tematycznej. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena prezentacji tematycznej wykonanej przez studenta. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych konwersatorium. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
AG_3-_C05-2_W01 Student wykazuje znajomość znaczenia szkodliwego i pozytywnego występowania roślin segetalnych dla środowiska i produkcji roślinnej oraz potrzebę ochrony różnorodności gatunkowej roślin. | AG_3-_W03 | — | C-1 | T-K-2, T-K-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
AG_3-_C05-2_W02 Student ma zintegrowana wiedzę pozwalająca na prowadzenie badań naukowych dotyczących ograniczania zachwaszczenie w rolnictwie zrównoważonym. | AG_3-_W05 | — | C-1, C-2 | T-K-5, T-K-6, T-K-2, T-K-4, T-K-3, T-K-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
AG_3-_C05-2_W03 Student ma rozszerzoną wiedzę z zakresu doboru najnowszych metod ochrony roślin przed zachwaszczeniem, potrafi krytcznie oceniać skutki ich dzialania w różnych warunkach środowiskowych. | AG_3-_W07, AG_3-_W06, AG_3-_W08 | — | C-2 | T-K-5, T-K-6, T-K-4, T-K-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
AG_3-_C05-2_U01 Student samodzielnie dokonuje krytycznej i oryginalnej analizy problemów dotyczących różnorodności gatunkowej siedliska, potrafi opracować technologię ochrony roślin uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne. | AG_3-_U05, AG_3-_U04 | — | C-3 | T-K-5, T-K-6, T-K-2, T-K-4, T-K-3, T-K-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
AG_3-_C05-2_K01 Ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej w podejmowaniu metod ograniczania zachwaszczenie aby produkować zdrową żywność i zachować naturalne środowisko. | AG_3-_K02 | — | C-1, C-3, C-2 | T-K-5, T-K-6, T-K-2, T-K-4, T-K-3, T-K-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AG_3-_C05-2_W01 Student wykazuje znajomość znaczenia szkodliwego i pozytywnego występowania roślin segetalnych dla środowiska i produkcji roślinnej oraz potrzebę ochrony różnorodności gatunkowej roślin. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje postawową znajomość znaczenia szkodliwego i pozytywnego występowania roślin segetalnych dla środowiska i produkcji roślinnej oraz potrzebę ochrony różnorodności gatunkowej roślin. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
AG_3-_C05-2_W02 Student ma zintegrowana wiedzę pozwalająca na prowadzenie badań naukowych dotyczących ograniczania zachwaszczenie w rolnictwie zrównoważonym. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy pozwalająca na prowadzenie badań naukowych dotyczących ograniczania zachwaszczenie w rolnictwie zrównoważonym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
AG_3-_C05-2_W03 Student ma rozszerzoną wiedzę z zakresu doboru najnowszych metod ochrony roślin przed zachwaszczeniem, potrafi krytcznie oceniać skutki ich dzialania w różnych warunkach środowiskowych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi korzystać ze źródeł zawierających zdobór najnowszych metod ochrony roślin przed zachwaszczeniem, potrafi krytcznie oceniać skutki ich dzialania w różnych warunkach środowiskowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AG_3-_C05-2_U01 Student samodzielnie dokonuje krytycznej i oryginalnej analizy problemów dotyczących różnorodności gatunkowej siedliska, potrafi opracować technologię ochrony roślin uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne. | 2,0 | |
3,0 | Student samodzielnie dokonuje krytycznej analizy niektórych problemów dotyczących różnorodności gatunkowej siedliska, potrafi opracować technologię ochrony roślin uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AG_3-_C05-2_K01 Ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej w podejmowaniu metod ograniczania zachwaszczenie aby produkować zdrową żywność i zachować naturalne środowisko. | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość częściowąowej odpowiedzialności zawodowej i etycznej w podejmowaniu metod ograniczania zachwaszczenie aby produkować zdrową żywność i zachować naturalne środowisko. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Aldrich R.J., Ekologia chwastów w roślinach uprawnych. Postawy zwalczania chwastów., Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej, Oplole, 1997
- Woźnica Z., Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów., PWRiL, Poznań, 2008
Literatura dodatkowa
- Hochół T., Chwasty czy rośliny rośliny towarzyszące uprawom?, Pamiętnik Puławski, Puławy, 2003, 134
- Krawczyk R., Kierunki zmian zachwaszczenia-szanse i zagrożenia., Postępy w Ochronie Roślin, Poznań, 2005, 45(1)
- Rola H., Marczewska K., Kucharski M., Zjawisko odporności chwastów na herbicydy w uprawach rolniczych., Studia i Raporty IUNG-PIB, Puławy, 2007, 8
- Trzcińska-Tacik H., Znaczenie różnorodności gatunkowej chwastów segetalnych., Pamiętnik Puławski, Puławy, 2003, 134
- Weigle A., Andrzejewski R., Różnorodność biologiczna Polski, Narodowa Fundacja Ochrony Środowiska, 2003
- Litwińczuk Z., Zachowanie bioróżnorodności jako ważny element w przekazie tradycji i dziedzictwa narodowego., Postępy Nauk Rolniczych, 2009, 1