Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)

Sylabus przedmiotu Rachunkowość w produkcji ogrodniczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rachunkowość w produkcji ogrodniczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii Menedżerskiej i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Zofia Sawicka-Kluźniak <Zofia.Sawicka-Kluzniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw ekonomii, finansów i prawa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
C-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości1
T-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej1
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku w gospodarstwach rolniczych2
T-W-4Treść i układ bilansu gospodarstwa ogrodniczego2
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego3
T-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie do zajęć10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia5
A-W-4Rozwiazywanie zadań problemowych5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykład problemowy
M-3Metoda sytuacyjna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_A08_W01
Student zna pojęcie, przedmiot i podmiot oraz regulacje prawne rachunkowości.
C-1T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1S-2, S-1
OG_2A_A08_W02
Student zna zasady klasyfikacji majątku i źródeł finansowania majątku.
C-1, C-2T-W-6, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1
OG_2A_A08_W03
Student zna klasyfikację przychodów, kosztów i zasady ustalania wyniku finansowego.
C-3, C-2T-W-6, T-W-5M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_A08_U01
Student potrafi identyfikować dokumenty źródłowe oraz sporządzać bilans jednostki gospodarczej.
C-1, C-2T-W-2, T-W-4M-3, M-1S-2, S-1
OG_2A_A08_U02
Student potrafi grupować przychody i koszty dotyczące różnych obszarów aktywności gospodarczej jednostki i obliczać wynik finansowy.
C-3, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-5M-3, M-2S-2, S-1
OG_2A_A08_U03
Student potrafi interpretować informacje zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat oraz oceniać ryzyko finansowe jednostki.
C-3, C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-3, M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_A08_K01
Potrafi w podstawowym zakresie kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego w jednostce
C-3, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-3, M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_A08_W01
Student zna pojęcie, przedmiot i podmiot oraz regulacje prawne rachunkowości.
2,0Student nie zna pojęcia i zakresu rachunkowości.
3,0Student zna podstawowe pojęcia i regulacje prawne w zakresie rachunkowości.
3,5Student potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,0Student dobrze potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,5Student samodzielnie porównuje pojęcia rachunkowości i zna ich zastosowanie w turystyce.
5,0Student potrafi interpretować wybrane zagadnienia z ustawy o rachunkowości (prawa bilansowego).
OG_2A_A08_W02
Student zna zasady klasyfikacji majątku i źródeł finansowania majątku.
2,0Student nie zna zasad klasyfikacji majątku i źródeł ich finansowania.
3,0Student z pomocą klasyfikuje składniki majątku i źródeł ich finansowania.
3,5Student zna klasyfikację aktywów i pasywów oraz układ bilansu.
4,0Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania.
4,5Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych.
5,0Student bardzo dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych i zna przydatność bilansu w zarządzaniu jednostką.
OG_2A_A08_W03
Student zna klasyfikację przychodów, kosztów i zasady ustalania wyniku finansowego.
2,0Student nie zna klasyfikacji przychodów i kosztów.
3,0Student zna klasyfikację przychodów i kosztów.
3,5Student zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,0Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,5Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.
5,0Student bardzo dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_A08_U01
Student potrafi identyfikować dokumenty źródłowe oraz sporządzać bilans jednostki gospodarczej.
2,0Student nie potrafi identyfikować dokumentów źródłowych ani sporządzać bilansu jednostki gospodarczej.
3,0Student identyfikuje podstawowe dokumenty źródłowe i z pomocą sporządza bilans jednostki turystycznej.
3,5Student samodzielnie rozwiązuje zadania w zakresie grupowania składników majątku i kapitałów.
4,0Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej.
4,5Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
5,0Student bardzo dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
OG_2A_A08_U02
Student potrafi grupować przychody i koszty dotyczące różnych obszarów aktywności gospodarczej jednostki i obliczać wynik finansowy.
2,0Student nie potrafi grupować przychodów i kosztów kształtujących wynik finansowy.
3,0Student potrafi grupować przychody i koszty kształtujące wynik finansowy.
3,5Student potrafi z pomocą rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,0Student potrafi dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,5Student potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
5,0Student potrafi bardzo dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego. Potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
OG_2A_A08_U03
Student potrafi interpretować informacje zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat oraz oceniać ryzyko finansowe jednostki.
2,0Student nie potrafi interpretować sprawozdań finansowych.
3,0Student potrafi z pomocą interpretować bilans.
3,5Student potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,0Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,5Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.
5,0Student bardzo dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_2A_A08_K01
Potrafi w podstawowym zakresie kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego w jednostce
2,0Student nie potrafi kojarzyć teori z praktyką.
3,0Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką.
3,5Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,0Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,5Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.
5,0Student potrafi bardzo dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.

Literatura podstawowa

  1. Kiziukiewicz T. (red.), Rachunkowość jednostek gospodarczych, PWE, Warszawa, 2012
  2. Winiarska K., Podstawy rachunkowości, Wolters Kluwer, Kraków, 2010
  3. Sawicki K., Podstawy rachunkowości, PWE, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Nowak E., Rachunkowość. Kurs podstawowy, PWE, Warszawa, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości1
T-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej1
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku w gospodarstwach rolniczych2
T-W-4Treść i układ bilansu gospodarstwa ogrodniczego2
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego3
T-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie do zajęć10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia5
A-W-4Rozwiazywanie zadań problemowych5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_W01Student zna pojęcie, przedmiot i podmiot oraz regulacje prawne rachunkowości.
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
Treści programoweT-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej
T-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-4Treść i układ bilansu gospodarstwa ogrodniczego
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku w gospodarstwach rolniczych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna pojęcia i zakresu rachunkowości.
3,0Student zna podstawowe pojęcia i regulacje prawne w zakresie rachunkowości.
3,5Student potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,0Student dobrze potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,5Student samodzielnie porównuje pojęcia rachunkowości i zna ich zastosowanie w turystyce.
5,0Student potrafi interpretować wybrane zagadnienia z ustawy o rachunkowości (prawa bilansowego).
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_W02Student zna zasady klasyfikacji majątku i źródeł finansowania majątku.
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku w gospodarstwach rolniczych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zasad klasyfikacji majątku i źródeł ich finansowania.
3,0Student z pomocą klasyfikuje składniki majątku i źródeł ich finansowania.
3,5Student zna klasyfikację aktywów i pasywów oraz układ bilansu.
4,0Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania.
4,5Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych.
5,0Student bardzo dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych i zna przydatność bilansu w zarządzaniu jednostką.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_W03Student zna klasyfikację przychodów, kosztów i zasady ustalania wyniku finansowego.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna klasyfikacji przychodów i kosztów.
3,0Student zna klasyfikację przychodów i kosztów.
3,5Student zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,0Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,5Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.
5,0Student bardzo dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_U01Student potrafi identyfikować dokumenty źródłowe oraz sporządzać bilans jednostki gospodarczej.
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej
T-W-4Treść i układ bilansu gospodarstwa ogrodniczego
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi identyfikować dokumentów źródłowych ani sporządzać bilansu jednostki gospodarczej.
3,0Student identyfikuje podstawowe dokumenty źródłowe i z pomocą sporządza bilans jednostki turystycznej.
3,5Student samodzielnie rozwiązuje zadania w zakresie grupowania składników majątku i kapitałów.
4,0Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej.
4,5Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
5,0Student bardzo dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_U02Student potrafi grupować przychody i koszty dotyczące różnych obszarów aktywności gospodarczej jednostki i obliczać wynik finansowy.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi grupować przychodów i kosztów kształtujących wynik finansowy.
3,0Student potrafi grupować przychody i koszty kształtujące wynik finansowy.
3,5Student potrafi z pomocą rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,0Student potrafi dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,5Student potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
5,0Student potrafi bardzo dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego. Potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_U03Student potrafi interpretować informacje zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat oraz oceniać ryzyko finansowe jednostki.
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej
T-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-4Treść i układ bilansu gospodarstwa ogrodniczego
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku w gospodarstwach rolniczych
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi interpretować sprawozdań finansowych.
3,0Student potrafi z pomocą interpretować bilans.
3,5Student potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,0Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,5Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.
5,0Student bardzo dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_2A_A08_K01Potrafi w podstawowym zakresie kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego w jednostce
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w gospodarstwie ogrodniczym, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy rachunkowości w produkcji ogrodniczej
T-W-6Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-4Treść i układ bilansu gospodarstwa ogrodniczego
T-W-5Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego gospodarstwa ogrodniczego
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku w gospodarstwach rolniczych
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi kojarzyć teori z praktyką.
3,0Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką.
3,5Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,0Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,5Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.
5,0Student potrafi bardzo dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.