Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Podstawy produkcji ogrodniczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy produkcji ogrodniczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze, zasad uprawy, nawożenie organiczne i mineralne |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie ze strukturą upraw roślin ogrodniczych w Polsce |
C-2 | Charakterystyka stanu produkcji ogrodniczej i rynków zbytu w Polsce i na świecie |
C-3 | Zaznajomienie z podstawowymi grupami uprawowymi roślin ogrodniczych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych | 12 |
12 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Organizacja produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie. Podstawowe informacje dotyczące nazewnictwa roślin ogrodniczych. Giełdy i rynki hurtowe roślin ogrodniczych | 8 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-A-2 | Konsultacje związane z tematyką ćwiczeń | 3 |
A-A-3 | Praca własna studenta związana z biologią i uprawą wybranych gatunków roślin ogrodniczych | 8 |
A-A-4 | Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia | 7 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Konsutacje związane z tematyką wykładów | 3 |
A-W-3 | Studiowanie literatury fachowej krajowej i zagranicznej wiązanej z tematyką wykładów | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie do kolokwiów i zaliczenia | 9 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia na poletkach stacji doświadczalnych) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C02_W01 Student charakteryzuje najważniejsze grupy uprawne roślin ogrodniczych | OG_1A_W23 | — | — | C-3 | T-A-1 | M-1, M-3, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C02_U01 Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych roślin ogrodniczych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie | OG_1A_U18 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C02_K01 Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie | OG_1A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
OG_1A_C02_K02 Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej | OG_1A_K01 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C02_W01 Student charakteryzuje najważniejsze grupy uprawne roślin ogrodniczych | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student ma ogólą wiedzę na temat znaczenia uprawy roślin ogordniczych w Polsce i na świecie, zna podstawowe gatunki | |
3,5 | Student jest zorientowany odnośnie zakresu produkcji roślin ogordniczych w Polsce na tle produkcji światowej, zna podstawowe gatunki | |
4,0 | Student zna biologię większości omawianych roślin ogrodniczych, zna niektóre metody uprawy | |
4,5 | Student zna metody uprawy większości omawianych roślin, opanował wiedzę na temat ich uprawy | |
5,0 | Student ma pogłębioną, w oparciu o dodatkową literaturę fachową, wiedzę na temat uprawy omawianych roślin ogrodniczych, jest zorientowany odnośnie wpływu środowiska na plon i jakość omawianych gatunków |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C02_U01 Student potrafi wyszukać producentów poszczególnych grup uprawnych roślin ogrodniczych oraz rynki zbytu w Polsce i Europie | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student rozpoznaje podstawowe gatunki roślin ogordniczych, potrafi wyszukać producenów oraz rynki zbytu | |
3,5 | Student rozpoznaje większość omawianych gatunków, orientuje się w rynkach zbytu | |
4,0 | Student dobrze zna omawiane gatunki, poprawine je nazywa. Samodzielnie wykonuje ocenę rynków zbytu | |
4,5 | Student rozpoznaje wszystkie omawiane gatunki roślino ogrodniczych, odpowiednio je nazywa. Wykazuje dużą samodzielność przy ocenie rynków zbytu oraz jakości roślin | |
5,0 | Student doskonale zna wszystkie omawiane gatunki roślin ogrodniczych, ich nazewnictwo. Wykazuje dużą samodzielność przy ocenie jakości roślin oraz prawidłowo dobiera normy oceny. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C02_K01 Student jest zorientowany w aktualnym stanie i rozwoju produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie | 2,0 | Student nie wykazuje zainteresowania tematyką zajęć |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie przejawia własnej inicjatywy | |
3,5 | Student uczestnicząc w zajęciach sporadycznie przejawia własną inicjatywę | |
4,0 | Student często włacza się do dyskusji na temat możliwości uprawy roślin ogrodniczych | |
4,5 | Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często przejawia własną inicjatywę | |
5,0 | Student jest bardzo zainteresowany tematyką pzredmiotu, analizuje i ocenia problemy związane z produkcją ogrodniczą | |
OG_1A_C02_K02 Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej | 2,0 | Student nie jest zainteresowany tematyką przedmiotu |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje większego zainteresowania tematyką przedmiotu | |
3,5 | Student sporadycznie włącza się w dyskusję związaną z problematyką przedmiotu | |
4,0 | Student włacza się w dyskusję związaną z tematyką przedmiotu | |
4,5 | Student aktywnie uczestniczy w zajęciach, często włącza się w dyskusję dydaktyczną | |
5,0 | Student bardzo aktywnie uczestniczy w zajeciach podejmując dyskusję na temat omawianych gatunków, analizuje problemy pod kątem prawidłowej ich uprawy i sprzedaży |
Literatura podstawowa
- M. Orłowski (red.)., Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, 2000
- M. Orłowski, E. Kołota (red.), Uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, 1999
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
- T. Pudelski (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Warszawa, 1998
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000, 11
- H. Chmiel (red.), Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2011
- Ostrowski W., Nowoczesne sadownictwo, Wydaw. AR w Szczecinie, Szczecin, 1996
Literatura dodatkowa
- Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce Warz. Kwiaty, Działkowiec