Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Integrowana produkcja warzyw i ziół:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Integrowana produkcja warzyw i ziół | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępneCele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Dostrzeganie korzyści oraz zagrożeń istniejących systemów gospodarowania |
C-2 | Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego |
C-3 | Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej |
C-4 | Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego. | 2 |
T-A-2 | Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej. | 6 |
T-A-3 | Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego. | 4 |
T-A-4 | Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka. | 2 |
T-A-5 | Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami. | 4 |
T-A-6 | Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae. | 4 |
T-A-7 | Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita) | 12 |
T-A-8 | Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach | 2 |
36 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym. | 2 |
T-W-2 | Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy. | 2 |
T-W-3 | Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP. | 3 |
T-W-4 | Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym. | 3 |
T-W-5 | Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata. | 5 |
T-W-6 | Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Ogórek polowy. Pomidor polowy. | 4 |
T-W-7 | Wykorzystanie allelopatycznych roślin leczniczych w uprawie i ochronie roślin leczniczych i warzywnych. | 5 |
T-W-8 | Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w integrowanych uprawach zielarskich. | 3 |
T-W-9 | Zasady integrowanej uprawy ziół w doniczkach. | 8 |
35 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | konsultacje związane z tematyką ćwiczeń | 8 |
A-A-2 | uczestnictwo w zajęciach | 36 |
A-A-3 | opracowanie sprawozdań z ćwiczeń | 15 |
A-A-4 | przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia | 15 |
74 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje związane z tematyką wykładów | 10 |
A-W-2 | przygotowanie do egzaminu | 17 |
A-W-3 | studiowanie literatury uzupełniającej | 12 |
A-W-4 | uczestnictwo w zajęciach | 35 |
74 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykłady |
M-2 | ćwiczenia |
M-3 | wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji) |
M-4 | praca samodzielna studenta |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena ciągła - test |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej |
S-3 | Ocena formująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D01-zpr_W01 Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu uprawy roślin warzywnych i zielarskich metodą integrowaną i rozumie ekologiczne skutki produkcji ogrodniczej. | ZPR_2A_W01, ZPR_2A_W04, ZPR_2A_W10 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_D01-zpr_W02 Student ma zaawansowaną wiedzę na temat regulacji prawnych dotyczących integrowanej produkcji warzyw i ziół. | ZPR_2A_W01, ZPR_2A_W04 | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D01-zpr_U01 Student wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw i ziół metodą integrowaną. | ZPR_2A_U01, ZPR_2A_U03 | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
ZPR_2A_D01-zpr_U02 Student ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. | ZPR_2A_U04 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_D01-zpr_U03 Student posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną. | ZPR_2A_U03 | — | — | C-4 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_D01-zpr_K01 Student aktualizuje posiadaną wiedzę z zakresu agrotechniki warzyw i ziół oraz obowiązującego stanu prawnego prowadzenia integrowanej uprawy warzyw i ziół. | ZPR_2A_K01 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_D01-zpr_K02 Student ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności. | ZPR_2A_K03, ZPR_2A_K04 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-8 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D01-zpr_W01 Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu uprawy roślin warzywnych i zielarskich metodą integrowaną i rozumie ekologiczne skutki produkcji ogrodniczej. | 2,0 | |
3,0 | Student na poziomie podstawowym opanował wymaganą wiedzę. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D01-zpr_W02 Student ma zaawansowaną wiedzę na temat regulacji prawnych dotyczących integrowanej produkcji warzyw i ziół. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe regulacje prawne dotyczące integrowanej produkcji warzyw i ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D01-zpr_U01 Student wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw i ziół metodą integrowaną. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą umiejętnośc. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D01-zpr_U02 Student ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada uiejętność właściwej oceny zagrożeń spowodowanych współczesnymi systemami gospodarowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D01-zpr_U03 Student posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną. | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu zadowalającym posiadł umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_D01-zpr_K01 Student aktualizuje posiadaną wiedzę z zakresu agrotechniki warzyw i ziół oraz obowiązującego stanu prawnego prowadzenia integrowanej uprawy warzyw i ziół. | 2,0 | |
3,0 | Student jest zainteresowany tematyką przedmiotu, zna podstawowe zasady prawne związane z integrowaną uprawą warzyw i ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_D01-zpr_K02 Student ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności. | 2,0 | |
3,0 | Student zna zasady zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- 1. Metodyki integrowanej produkcji marchwi, buraka ćwikłowego, ziemniaka, cebuli, kalafiora, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, ogórka polowego, ogórka pod osłonami, papryki, pomidora polowego, pomidora pod osłonami, sałaty pod osłonami, szparaga. Integrowana produkcja urzędowo kontrolowana., Wydaw. PIORIN, Warszawa
- Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, 2011
- Kodeks Dobrej Praktyki Ochrony Roślin, 2011
- Robak J., Sobolewski J., Metodyka integrowanej ochrony roślin warzywnych przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata. Ogórek polowy. Pomidor polowy., Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zakład Ochrony Roślin Warzywnych., 2012
- Pound B., Snapp S.S., Agricultural Systems. Elsevier LTD., Oxford. Pp. 400, 2008
- Purohit S.S., Vyas S.P., Medicinal Plant: Cultivation, A Scientific Approach, Including Processing and Financial Guidelines., 2004
Literatura dodatkowa
- Tyburski J., Żakowska J., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2007
- Pruszyński S., Bartkowski J., Pruszyński G., Integrowana ochrona roślin w zarysie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, Poznań, 2012
- Kajdan-Zysnarska J., Ochrona środowiska w gospodarstwie rolnym. Poradnik dla doradcy. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Brwinowo, 2006
- 4. Herba Polonica - Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Department of Botany, Breeding and Agronomy Poznań, 2011