Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Zrównoważona produkcja roślinna
Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Praktyka zawodowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Grzegorz Nowak <Grzegorz.Nowak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu uprawy roślin ozdobnych i sadowniczych oraz warzyw |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie podstawowych zasad funkcjonowania gospodarstwa organizującego praktykę zawodową |
C-2 | Wykształcenie umiejętności wykonywania prac niezbędnych w zawodzie ogrodnika |
C-3 | Praktyczne opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem ogrodniczym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
T-PR-1 | Przygotowanie gleby do siewu i sadzenia roślin (przygotowanie maszyn i narzędzi do pracy, zespół uprawek, wyznaczanie zagonów i kwater). Organizacja prac przy sadzeniu roślin zielnych, drzew i krzewów | 1 |
T-PR-2 | Zasady pielęgnacji roślin ogrodniczych pod osłonami i w polu (zaprawianie nasion, odchwaszczanie, nawadnianie, ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie pogłówne, cięcie, bielenie, palikowanie) | 1 |
T-PR-3 | Metody uprawy poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych (dobór odmian, termin i sposób uprawy). Rozpoznawanie uprawianych w gospodarstwie gatunków i odmian roślin ogrodniczych | 1 |
T-PR-4 | Ocena wielkości plonu i organizacja zbioru. Analiza kosztów i możliwości zbytu oraz ocena opłacalności produkcji w gospodarstwach ogrodniczych. Kształtowanie postaw oraz nawyków prawidłowego organizowania i wykonywania pracy | 1 |
4 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
A-PR-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 120 |
120 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (objaśnienie wykonywanych czynności) |
M-2 | Metody eksponujące (kolekcje roślin ogrodniczych, próbki materiałów, maszyny i narzędzia) |
M-3 | Metody praktyczne (pokaz w gospodarstwach doświadczalnych) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian praktyczny z wykonywanych czynności |
S-2 | Ocena podsumowująca: Rozpoznawanie roślin |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_P01-zpr_W01 Student proponuje dla wybranych grup roślin właściwe metody uprawy. | ZPR_2A_W05, ZPR_2A_W10 | — | — | C-2, C-3 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_P01-zpr_U01 Student charakteryzuje gatunki i wykonuje analizę kosztów i możliwości zbytu oraz ocenę opłacalności produkcji w gospodarstwach rolniczych i ogrodniczych. | ZPR_2A_U03 | — | — | C-1 | T-PR-4 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
ZPR_2A_P01-zpr_U02 Student potrafi przygotować do uprawy glebę, nasiona oraz sadzonki roślin. | ZPR_2A_U04 | — | — | C-2, C-3 | T-PR-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
ZPR_2A_P01-zpr_U03 Student potrafi wykonać podstawowe zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne w produkcji roślin. | ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U04 | — | — | C-2, C-3 | T-PR-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_P01-zpr_K01 Student potrafi organizować pracę w zespole | ZPR_2A_K05 | — | — | C-2, C-3 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
ZPR_2A_P01-zpr_K02 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy | ZPR_2A_K07 | — | — | C-2, C-3 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
ZPR_2A_P01-zpr_K03 Student jest kompetentny i przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań w zakresie produkcji roślinnej. | ZPR_2A_K06 | — | — | C-2, C-3 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_P01-zpr_W01 Student proponuje dla wybranych grup roślin właściwe metody uprawy. | 2,0 | |
3,0 | Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy roślin. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_P01-zpr_U01 Student charakteryzuje gatunki i wykonuje analizę kosztów i możliwości zbytu oraz ocenę opłacalności produkcji w gospodarstwach rolniczych i ogrodniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wymienić podstawowe gatunki i odmiany roslin ogrodniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_P01-zpr_U02 Student potrafi przygotować do uprawy glebę, nasiona oraz sadzonki roślin. | 2,0 | |
3,0 | Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków roślin uprawnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_P01-zpr_U03 Student potrafi wykonać podstawowe zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne w produkcji roślin. | 2,0 | |
3,0 | Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy i zbioru podstawowych roślin ogrodniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_P01-zpr_K01 Student potrafi organizować pracę w zespole | 2,0 | |
3,0 | Student stara się zorganizować pracę w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_P01-zpr_K02 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą kompetencję. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_P01-zpr_K03 Student jest kompetentny i przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań w zakresie produkcji roślinnej. | 2,0 | |
3,0 | Student uczestnicząc w zajęciach sporadycznie przejawia własną inicjatywę | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000, 1
- Orłowski M., Kołota E. (red.), Uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 1999, 1
- Chmiel H. (red.), Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000, 11
- Czekalski M., Rośliny uprawiane na zieleń ciętą, PWRiL, Poznań, 2006
Literatura dodatkowa
- Kołota. E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP Wrocław, Wrocław, 2007
- Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Poznań, 1998
- Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce, Warz. Kwiaty