Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)
Sylabus przedmiotu Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców oraz ich przetworów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców oraz ich przetworów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiadomości z biochemii, sadownictwa, przetwórstwa i przechowalnictwa. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie studentów z właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi owców i ich przetworów. |
C-2 | Zaznajomienie studentów ze zmianami zachodzącymi podczas dojrzewania i przetwarzania owoców. |
C-3 | Zapoznanie studentów z zasadami właściwego doboru owoców i ich przetworów w diecie człowieka. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Czynniki determinujące wartość bilogiczną plonu roślin sadowniczych. | 2 |
T-K-2 | Skład chemiczny owoców różnych gatunków roślin sadowniczych | 3 |
T-K-3 | Znaczenie składników mineralnych i organicznych zawartych w owocach dla zdrowia człowieka. | 2 |
T-K-4 | Wartość zdrowotna i odżywcza poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych. | 2 |
T-K-5 | Zmiany składu chemicznego produktów uzyskanych w procesie przetwarzania owoców. | 2 |
T-K-6 | Znaczenie owoców i ich przetworów w diecie człowieka. | 3 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
A-K-2 | konsultacje | 6 |
A-K-3 | Studiowanie literatury fachowej i przygotowywanie do zajęć. | 5 |
A-K-4 | Przygotowywanie do zaliczenia. | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny). |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem). |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tabele, zdjęcia). |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3-_C03-1_W01 Student ma wiedzę na temat właściwości zdrowotnych i odżywczych owców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych. | OG_3-_W01, OG_3-_W05 | — | C-1, C-3 | T-K-4, T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-6 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
OG_3-_C03-1_W02 Student ma wiedzę o zmianach chemicznych i biochemicznych zachodzących w owocach podczas ich dojrzewania, przetwarzania i przechowywania. | OG_3-_W01, OG_3-_W05 | — | C-2 | T-K-5 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3-_C03-1_U01 Student umiejętnie dobiera owoce różnych gatunków i odmian oraz ich przetwory w diecie człowieka. | OG_3-_U01, OG_3-_U05 | — | C-1, C-3 | T-K-4, T-K-2, T-K-3, T-K-6 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3-_C03-1_K01 Ma świadomość ważności bilogicznej jakości owoców oraz i ich przetworów. | OG_3-_K02 | — | C-1, C-2, C-3 | T-K-4, T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-5, T-K-6 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3-_C03-1_W01 Student ma wiedzę na temat właściwości zdrowotnych i odżywczych owców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę na temat właściwości zdrowotnych i odżywczych owoców. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_3-_C03-1_W02 Student ma wiedzę o zmianach chemicznych i biochemicznych zachodzących w owocach podczas ich dojrzewania, przetwarzania i przechowywania. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedż o zmianach chemicznych i biochemicznych zachodzących w owocach podczas ich dojrzewania, przetwarzania i przechowywania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3-_C03-1_U01 Student umiejętnie dobiera owoce różnych gatunków i odmian oraz ich przetwory w diecie człowieka. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi dobrać owoce podstawowych gatunków i odmian w diecie człowieka. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3-_C03-1_K01 Ma świadomość ważności bilogicznej jakości owoców oraz i ich przetworów. | 2,0 | |
3,0 | Student jest w stopniu podstawowym świadomy jak ważna jest biologiczna jakość plonu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2004