Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)
Sylabus przedmiotu Uprawa warzyw i ziół w badaniach naukowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uprawa warzyw i ziół w badaniach naukowych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z warzywnictwa i zielarstwa. |
W-2 | Zasady prowadzenia badań naukowych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie doktorantów z aktuanie prowadzonymi badaniami naukowymi w kraju i na świecie w zakresie wartości odżywczej i uprawy warzyw. |
C-2 | Badania naukowe nad produkcją roślin zielarskich i ich znaczeniem leczniczym we współczesnym świecie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na plonowanie i jakość roślin warzywnych i zielarskich. | 4 |
T-K-2 | Badania zawartości związków biologicznie czynnych w warzywach i ziołach. | 2 |
T-K-3 | Wykorzystanie nowoczesnych metod badań w towaroznawczej ocenie surowców leczniczych. | 4 |
T-K-4 | Nowe metody i technologie uprawy warzyw i ziół. Badania aplikacyjne. | 4 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 14 |
A-K-2 | Konsultacje | 2 |
A-K-3 | Współpraca z doktorantami w zakresie przygotowania tekstów źródłowych do przeprowadzenia dyskusji naukowej | 4 |
A-K-4 | Przygotowanie doktorantów do zajęć | 6 |
A-K-5 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 4 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład konwersatoryjny |
M-2 | Metody eksponujące - prezentacja multimedialna |
M-3 | Metody aktywizujące - dyskusja związana z tematyką przedmiotu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność w dyskusji |
S-2 | Ocena podsumowująca: Przygotowanie i zestawienie zebranej przez doktoranta najnowszej literatury z zakresu badań własnych oraz wykorzystanie jej do zredagowania "Przeglądu literatury". |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3-_C05-2_W01 Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół. | OG_3-_W05, OG_3-_W09 | — | C-1, C-2 | T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4 | M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3-_C05-2_U01 W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów. | OG_3-_U06, OG_3-_U09 | — | C-1, C-2 | T-K-3, T-K-1, T-K-2, T-K-4 | M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3-_C05-2_K01 Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej. | OG_3-_K01 | — | C-1, C-2 | T-K-3, T-K-4 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3-_C05-2_W01 Ma rozszerzoną wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół. | 2,0 | |
3,0 | Ma wiedzę na temat prowadzonych w kraju i na świecie badań z zakresu uprawy warzyw i ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3-_C05-2_U01 W oparciu o wyszukaną literaturę, porównuje, ocenia i interpretuje wyniki badań własnych z wynikami innych autorów. | 2,0 | |
3,0 | Wyszukuje najnowsze wyniki badań z zakresu uprawy warzyw i ziół oraz porównuje je z wynikami badań własnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3-_C05-2_K01 Ma świadomość potrzeby aktualizacji wiedzy z zakresu szeroko pojętej produkcji warzywniczej i zielarskiej. | 2,0 | |
3,0 | Rozumie potrzebę aktualizacji osiągnięć nauki w zakresie uprawy warzyw i ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Folia Horticulturae, Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Kraków, 2017
- Journal of Elementology, University of Warmia and Mazury, Olsztyn, 2017
- Journal of Horticultural Research, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2017
- Herba Polonica, Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants, Poznań, 2017
- Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, Uniwerytet Przyrodniczy, Lublin, 2017
Literatura dodatkowa
- Acta Agrobotanica, Polskie Towarzystwo Botaniczne, Warszawa, 2017
- Panacea - Leki Ziołowe, Labofarm, Starogard Gdański, 2017