Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Ampelografia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ampelografia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 5 1,00,15zaliczenie
zajęcia terenoweT5 6 0,80,14zaliczenie
wykładyW5 12 1,20,51egzamin
ćwiczenia audytoryjneA5 13 1,00,20zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiedza z zakresu botaniki, fitogeografii, biochemii, podstaw ogrodnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1nabycie wiedzy o podstawowych gatunkach oraz najważniejszych gospodarczo odmianach winorośli i ich wymaganiach
C-2nabycie umiejętności rozpoznawania najważniejszych odmian winorośli

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych.13
13
laboratoria
T-L-1Idnentyfikacja i oznaczanie cech odmianowych wybranych odmian winorośli5
5
zajęcia terenowe
T-T-1budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli6
6
wykłady
T-W-1Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego.12
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach13
A-A-2konsultacje6
A-A-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu14
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
30
zajęcia terenowe
A-T-1uczestnictwo w zajęciach6
A-T-2studiowanie literatury przedmiotu12
A-T-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
24
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2studiowanie literatury przedmiotu14
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
36

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C27_W01
student ma wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, zna i ch pochodzenie, cechy, wymagania oraz przeznaczenie.
UWW_1A_W03, UWW_1A_W15, UWW_1A_W14C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-T-1, T-L-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C27_U01
student ma umiejętność rozpoznawania odmian winorośli
UWW_1A_U13, UWW_1A_U03C-2T-A-1, T-W-1, T-T-1, T-L-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
UWW_1A_C27_U02
student dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców
UWW_1A_U04, UWW_1A_U05, UWW_1A_U06, UWW_1A_U08, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13, UWW_1A_U09C-1T-A-1, T-W-1, T-T-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C27_K01
student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z odpowiednim doborem odmian winorośli
UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K04, UWW_1A_K05C-1, C-2T-A-1, T-W-1, T-T-1, T-L-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C27_W01
student ma wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, zna i ch pochodzenie, cechy, wymagania oraz przeznaczenie.
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, i ch pochodzeniu, cechach, wymaganiach oraz przeznaczeniu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C27_U01
student ma umiejętność rozpoznawania odmian winorośli
2,0
3,0student rozpoznaje podstawowe odmiany winorośli
3,5
4,0
4,5
5,0
UWW_1A_C27_U02
student dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C27_K01
student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z odpowiednim doborem odmian winorośli
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z doborem odmian winorośli
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Sękowski B., Myśliwiec R., 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce, PWN, 1996
  2. Myśliwiec R., Winorośl, Wydawnictwo działkowiec, Warszawa, 2007
  3. Lisek J., Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej, Hortpress, 2013
  4. Myśliwiec R., Uprawa winorośli, PWRiL, Warszawa, 2013
  5. Lisek J., Winorośl - zeszyty pomologiczne, Sierniewice, 1995
  6. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  7. Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Carmenere C., Madevon D., Madevon P., Wina - wszystko co chciałbyś wiedzieć o produkcji, gatunkach i ich geografii, International Publishing Service Sp. z o.o., Warszawa, 1999
  2. Fischer Ch., Wina -Leksykon Daumonta, Wydawnictwo Olesiejuk, 2009
  3. Geiger Croci Ursula, Wina czerwone, Wydawnictwo Wiedza i Życie, Warszawa, 2000
  4. Knoll Rudolf, Schweizer Ulrich, Wina białe, Wydawnictwo Wiedza i Życie, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych.13
13

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Idnentyfikacja i oznaczanie cech odmianowych wybranych odmian winorośli5
5

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli6
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego.12
12

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach13
A-A-2konsultacje6
A-A-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach5
A-L-2Studiowanie literatury przedmiotu14
A-L-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1uczestnictwo w zajęciach6
A-T-2studiowanie literatury przedmiotu12
A-T-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu6
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2studiowanie literatury przedmiotu14
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu10
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C27_W01student ma wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, zna i ch pochodzenie, cechy, wymagania oraz przeznaczenie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W03student ma wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
UWW_1A_W15student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii uprawy winorośli
UWW_1A_W14student zna gatunki i odmiany winorośli oraz wybranych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1nabycie wiedzy o podstawowych gatunkach oraz najważniejszych gospodarczo odmianach winorośli i ich wymaganiach
C-2nabycie umiejętności rozpoznawania najważniejszych odmian winorośli
Treści programoweT-A-1Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych.
T-W-1Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego.
T-T-1budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli
T-L-1Idnentyfikacja i oznaczanie cech odmianowych wybranych odmian winorośli
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę o gatunkach i odmianach winorośli, i ch pochodzeniu, cechach, wymaganiach oraz przeznaczeniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C27_U01student ma umiejętność rozpoznawania odmian winorośli
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
UWW_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-2nabycie umiejętności rozpoznawania najważniejszych odmian winorośli
Treści programoweT-A-1Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych.
T-W-1Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego.
T-T-1budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli
T-L-1Idnentyfikacja i oznaczanie cech odmianowych wybranych odmian winorośli
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student rozpoznaje podstawowe odmiany winorośli
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C27_U02student dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U04student ma umiejętność określania biotycznych i abiotycznych zagrożeń dla upraw ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, potrafi stosować metody służące przeciwdziałaniu i zwalczaniu potencjalnych zagrożeń
UWW_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
UWW_1A_U06student potrafi zdiagnozować zasobność gleb, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U08student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic
UWW_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
UWW_1A_U13student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską
UWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-1nabycie wiedzy o podstawowych gatunkach oraz najważniejszych gospodarczo odmianach winorośli i ich wymaganiach
Treści programoweT-A-1Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych.
T-W-1Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego.
T-T-1budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym dokonuje doboru odmian w zależności od warunków uprawy i przeznaczenia owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaUWW_1A_C27_K01student ma świadomość odpowiedniego wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z odpowiednim doborem odmian winorośli
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K04Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1nabycie wiedzy o podstawowych gatunkach oraz najważniejszych gospodarczo odmianach winorośli i ich wymaganiach
C-2nabycie umiejętności rozpoznawania najważniejszych odmian winorośli
Treści programoweT-A-1Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach czerwonych. Szczegółowa charakterystyka najważniejszych odmian przetwórczych o owocach białych. Charakterystyka odmian deserowych.
T-W-1Charakterystyka i systematyka rodzaju Vitis. Budowa krzewu winorośli. Wzrost, rozwój i fazy fenologiczne. Szczegółowa charakterystyka Vitis vinifera L. oraz pozostałych najważniejszych gatunków winorośli. Cechy odmianowe i klasyfikacja pomologiczna. Ogólna charakterystyka odmian - cechy morfologiczne, właściwości biologiczne i cechy produkcyjne. Pochodzenie najważniejszych odmian. Mieszańce międzygatunkowe. Odmiany do uprawy w warunkach Polski i Pomorza Zachodniego.
T-T-1budowa krzewu winorośli, cechy odmianowe wybranych odmian winorośli
T-L-1Idnentyfikacja i oznaczanie cech odmianowych wybranych odmian winorośli
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość wykorzystania posiadanej wiedzy oraz konieczności samodokształcania zawodowego w celu osiągnięcia jak najlepszych efektów podejmowanych działań związanych z doborem odmian winorośli
3,5
4,0
4,5
5,0