Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)
Sylabus przedmiotu Uprawa grzybów jadalnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uprawa grzybów jadalnych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Botanika (podstawy morfologii i rozwoju grzybów), znajomość środowiska występowania i rozwoju grzybów |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie |
C-2 | Poznanie biologii grzybów uprawnych |
C-3 | Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych |
C-4 | Prowadzenie amatorskiej i towarowej uprawy grzybów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Opis i biologia oraz metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa). | 9 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. | 1 |
T-W-2 | Produkcja i ocena podłoża do uprawy pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek. | 5 |
T-W-3 | Produkcja grzybni pieczarek. | 1 |
T-W-4 | Choroby i szkodniki grzybów. | 1 |
T-W-5 | Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie. | 1 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 9 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji | 7 |
A-A-3 | Sprawozdanie z prowadzonej przez studentów hodowli grzybów | 6 |
A-A-4 | Studiowanie literatury przedmiotu | 8 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 9 |
A-W-2 | Konsultacje | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 9 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 7 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Pokaz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawozdanie z prowadzonej hodowli grzybów |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne) |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-1_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy i zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym. | UWW_1A_W08, UWW_1A_W11, UWW_1A_W14, UWW_1A_W13 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-1_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów w uprawie amatorskiej i towarowej | UWW_1A_U05, UWW_1A_U08, UWW_1A_U10, UWW_1A_U13, UWW_1A_U18, UWW_1A_U03, UWW_1A_U09 | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_O10-1_K01 Student przejawia kreatywność w działaniu, wykazuje przy tym odpowiedzialność za czyny | UWW_1A_K04, UWW_1A_K05 | — | — | — | — | — | — |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-1_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy i zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym. | 2,0 | |
3,0 | Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-1_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów w uprawie amatorskiej i towarowej | 2,0 | . |
3,0 | Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych. | |
3,5 | . | |
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_O10-1_K01 Student przejawia kreatywność w działaniu, wykazuje przy tym odpowiedzialność za czyny | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje inicjatywę w wykonywaniu powierzonych zadań. Korzysta z literatury przedmiotu. Rzadko bierze udział w dyskusji. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Siwulski M., Sas-Golak I. (red.), Pieczarka Agaricus. Gatunki, uprawa, właściwości prozdrowotne., Wydaw. UP, Poznań, 2014
- Siwulski M., Uprawiamy grzyby w ogrodzie, Wydaw. Działkowiec, Warszawa, 2004
- Siwulski M., Sobieralski K., Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz, Poznań, 2004
Literatura dodatkowa
- Sakson. N., Pieczarka. Uprawa intensywna., PWRiL, Warszawa, 2004
- Siwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K., Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL, Warszawa, 2007