Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienia (N3)
Sylabus przedmiotu Grzyby w biotechnologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Grzyby w biotechnologii | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz <Kinga.Mazurkiewicz-Zapalowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podsatwowe wiadomości z mykologii dotyczące specyfiki budowy i fizjologii grzybów i znaczenia grzybów w ekosystemach oraz gospodarce człowieka. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie studentów z różnorodnymi możliwościami wykorzystania grzybów i ich metabolitów w procesach biotechnologicznych przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz w ochronie środowiska |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Grzyby wykorzystane w różnych działach przemysłu spożywczego | 3 |
T-K-2 | Grzyby toksynotwórcze, ich toksyny, normy występowania w produktach żywnościowych oraz sposoby identyfikacji. | 2 |
T-K-3 | Hodowle myceliarne, pozyskiwanie metabolitów pierwotnych i wtórnych grzybów makroskopowych wykorzystywanych w biofarmakologii i medycynie. | 2 |
T-K-4 | Metabolity pierwotne i wtórne grzybów mikroskopowych wykorzytywanych w biofarmakologii i medycynie. | 2 |
T-K-5 | Grzyby wykorzytane w biologicznej ochronie roślin i ochronie środowiska | 3 |
T-K-6 | Technologie uprawy grzybów jadalnych. | 2 |
T-K-7 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-K-2 | Przygotowanie referatów i prezentacji | 9 |
A-K-3 | Studiowanie literatury | 6 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody problemowo-aktywizujące i dyskusyje w oparciu o prezentacje multimedialne. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca: aktywność studenta związana z preznetacją i omówieniem zagadnień oraz umiejetnością poprowadzenia dyskusji. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca: ocena ze sprawdzianu pisemnego z zakresu tematycznego wszystkich prezntacji, frekwencja na zająciach co najmniej 75% oraz aktywność w dyskusjach dydaktycznych. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_C.6.3_W01 Student powinien nazywać, rozróżniać, charakteryzować i tłumaczyć znaczenie oraz możliwości wykorzystania grzybów w różnych gałęziach gospodarki człowieka. | TZ 3A_3-_W04 | — | C-1 | T-K-4, T-K-3, T-K-5, T-K-6, T-K-2, T-K-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_C.6.3_U01 Student nabywa umiejętności rozwiązywania problemów technologicznych w oparciu o aktywność biochemiczną grzybów | TZ 3A_3-_U05 | — | C-1 | T-K-4, T-K-3, T-K-5, T-K-6, T-K-2, T-K-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TZ 3A_3-_C.6.3_K01 Student nabywa świadomość dotyczaca zakresu i ograniczeń wykozrsytania grzybów w procesach biotechnologicznych różnych dziedzin gospodarki człowieka | TZ 3A_3-_K02 | — | C-1 | T-K-4, T-K-3, T-K-5, T-K-6, T-K-2, T-K-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_C.6.3_W01 Student powinien nazywać, rozróżniać, charakteryzować i tłumaczyć znaczenie oraz możliwości wykorzystania grzybów w różnych gałęziach gospodarki człowieka. | 2,0 | |
3,0 | Student nazywa, rozpoznaje i charakteryzuje conajmniej kilka gatunków grzybów wykorzystanych w poszczególnych działach gospodarki człowieka, potrafi omówić i zróżnicować ich specyfikę fizjologiczno-biochemiczną | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_C.6.3_U01 Student nabywa umiejętności rozwiązywania problemów technologicznych w oparciu o aktywność biochemiczną grzybów | 2,0 | |
3,0 | Student analizuje, ocenia i interpretuje możliwości wykorzystania różnych gatunków grzybów w procesach biotechnologicznych różnych działów gospodarki człowieka | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZ 3A_3-_C.6.3_K01 Student nabywa świadomość dotyczaca zakresu i ograniczeń wykozrsytania grzybów w procesach biotechnologicznych różnych dziedzin gospodarki człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student jest zaangażowany w świadomej i aktywnej obserwacji możliwości wykorzystania gatunków mikroskopowych i makroskopowych grzybów w róznych działach gospodarki człowieka | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WN-T, Warszawa, 2001, ISBN 83-204-2562-X
- Bilai V.I., Antibiotic-producing microscopic fungi., Elsevier Publishing Company, Amsterdam, London, New York, 1963
- Butt T.M., Jackson C.W., Magan N., Fungi as biocontrol agents. Progress, Problems and Potential, CABI Publishing, London, 2001, ISBN 0 85199 356 7
- Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, WN PWN, Warszawa, 2008
- Moss M.O., Smith J.E., The applied mycology of Fusarium, Cambridge University Press, London, New York, New Rochelle, melbourne, Sydney, 1984, ISBN 0 521 25398 5
Literatura dodatkowa
- Jeger M.J., Spence N.J., Biotic interactions in plant-pathogen associations, CABI Publishing, London, 2001, ISBN 085199 5128