Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia przemysłowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Chemia organiczna i niorganiczna
W-2Biochemia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego4
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym4
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych4
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów4
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP2
30
wykłady
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu2
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych4
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni4
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja3
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć laboratoryjnych15
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zajęć15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Studiowanie piśmiennictwa15
A-W-4Konsultacje z prowadzącym10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_W01
W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle.
ZBJZ_1A_W01, ZBJZ_1A_W03, ZBJZ_1A_W07C-1, C-2T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_U01
W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle
ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U08C-1, C-2T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_K01
Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K05C-1, C-2T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_W01
W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczące zjawisk mikrobiologicznych w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_U01
W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle
2,0
3,0Student wykorzystuje podstawowe narzędzia analizy zjawisk mikrobiologicznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-10_K01
Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka
2,0
3,0Student ma świadomość roli mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać nabytą przez siebie wiedze i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski R., Sobczak E., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogolnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2003
  2. Bednarski W., Fiedurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WN-T, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Case J., Laboratory Experiments in Microbiology, Pearson, NY, 2004
  2. Bałdyga J., Henczka M., Podgórksa W., Obliczenia w inzynierii bioreaktorów, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2012
  3. Błaszczyk K.M., Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2008

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego4
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym4
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych4
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów4
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej4
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu2
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych4
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni4
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja3
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć laboratoryjnych15
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zajęć15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia20
A-W-3Studiowanie piśmiennictwa15
A-W-4Konsultacje z prowadzącym10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO5-10_W01W wyniku odbytych zajęć student powinien być w stanie objaśnić zastosowania mikroorganizmów w przemyśle.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W01Ma podstawową wiedzę w zakresie chemii, matematyki, statystyki, fizyki i nauk pokrewnych.
ZBJZ_1A_W03Ma podstawową wiedzę z zakresu roli i różnorodności biologicznej środowiska, w tym charaktrystyki surowców przetwarzanych na cele spożywcze, oraz wzajemnych relacji przetwórstwa spozywczego i środowiska naturalnego
ZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego
Treści programoweT-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczące zjawisk mikrobiologicznych w róznych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO5-10_U01W wyniku odbytych zajęć student nabędzie umiejętność dobrania podstawowych podstawowych metod analizy zjawisk mikrobiologicznych w przemyśle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego
Treści programoweT-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykorzystuje podstawowe narzędzia analizy zjawisk mikrobiologicznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO5-10_K01Student ma świadomość potrzeby propagowania wiedzy na temat przemysłowego wykorzystania mikroorganizmów i ich znaczenia w życiu człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnychgałęziach przemysłu spożywczego i dziedzinach pokrewnych
C-2Ukształtowanie umiejętności studentów manipulowania mikroorganizmami w celu uzyskania określonego efektu praktycznego
Treści programoweT-W-5Przemysłowe wykorzystanie biorekatorów
T-W-3Przemysłowe wykorzystanie drożdży i pleśni
T-W-4Biodegradacja, biormediacja, biokorozja
T-W-1Wykorzystanie droboustrójów w róznych gałęziach przemysłu
T-W-2Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasomlekowych
T-L-6Wyznaczanie wydajności procesowej oraz kontrola wzrostu mikroorganizmów
T-L-1Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości w mikrobiologii przemysłowego
T-L-3Zastosowanie bakterii w mikrobiologii przemysłowej
T-L-5Systemy separacji i ich wykorzystanie w eliminacji mikroflory poprodukcyjnych
T-L-2Otoczenie przemysłowe jako źródło reinfekcji w przemyśle przetwórczym
T-L-7Biopreparaty jako podstawa kontrolowanych procesów w mikrobiologii przemysłowej
T-L-8Wprowadzenie do zajęć, omówienie zakresu i tematów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych zasady BHP
T-L-4Drożdże i ich aktywność metaboliczna jako podstawowe narzędzia wykorzystyuwane w mikrobiologii przemysłowej
Metody nauczaniaM-1WYkład informacyjny
M-2Prelekcja
M-3Ćwiczniea laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość roli mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu i w zakresie podstawowym potrafi wykorzystać nabytą przez siebie wiedze i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0