Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
Sylabus przedmiotu Nanobioinżynieria w produkcji żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Nanobioinżynieria w produkcji żywności | ||
Specjalność | Nanobioinżynieria | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anita Kołodziej-Skalska <Anita.Kolodziej@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | chemia, biochemia, fizjologia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania nanobioinżynierii w produkcji żywności, w odniesieniu do aktualnych aktów prawnych kierunków rozwoju oraz związanych z tym zagrożeń. |
C-2 | Celem przedmiotu jest nabywanie umiejętności wyboru nanomateriałów, które mogą mieć kontakt z żywnością oraz technologii umożliwiającej ich zastosowanie w produkcji żywności. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Monitorowanie stanu jakości żywności z wykorzystaniem nanotechnologii. Utrwalanie żywności i kontrola procesu przechowywania | 3 |
T-A-2 | Nanokapsułkowanie skłaników żywności. | 2 |
T-A-3 | Wytwarzanie dodatków i suplementów diety z wykorzystaniem nanocząseczek. Poprawa biodostępności składników. | 3 |
T-A-4 | Wzmacnianie aromatu i smaku prodktów spożywczych. | 2 |
T-A-5 | Wprowadzanie do żywności kwasów omega-3. | 2 |
T-A-6 | Wprowadzanie nutraceutyków do żywności. | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | 1. Prawne aspekty nanotechnologii w produkcji żywności. | 2 |
T-W-2 | Kierunki rozwoju i zagrożenia nanotechnologi w produkcji żywności. | 2 |
T-W-3 | Rodzaje nanomateriałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. | 2 |
T-W-4 | Nanosensory w wykrywaniu zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych w żywności. | 3 |
T-W-5 | Zastosowanie nanotechnologii do produkcji opakowań. | 2 |
T-W-6 | Nanobioinżynieria w produkcji żywności funkcjonalnej. | 3 |
T-W-7 | Zaliczenie wykładów | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć | 20 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji | 10 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 15 |
A-W-3 | konsultacje z prowadzącym | 5 |
A-W-4 | Studiowanie wskazanej literatury | 10 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
M-2 | dyskusja dydaktyczna |
M-3 | klasyczna metoda problemowa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena przygotowanego przez studentów opracowania zagadnienia, problemu i zaprezentowania przed grupą studentów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTna_2A_NB2-S-O1.1_W01 Student zna rodzaje i zastosowanie nanomateriałów wykorzystywanych w produkcji żywności, aspekty prawne ich wyorzystania oraz kierunki rozwoju nanotechnologi w produkcji żywności. | BTna_2A_W10, BTna_2A_W13 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTna_2A_NB2-S-O1.1_U01 Student wie jak dobrać nanomateriały i wykorzystać metody biotechnologiczne z ich zastosowaniem do produkcji żywności. | BTna_2A_U01, BTna_2A_U04 | — | — | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BTna_2A_NB2-S-O1.1_K01 W trakcie zajęć student nabędzie świadomość wykorzystania nanotechnologii w produkcji żywności i jej wpływu na zdrowie człowieka. | BTna_2A_K02, BTna_2A_K03 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTna_2A_NB2-S-O1.1_W01 Student zna rodzaje i zastosowanie nanomateriałów wykorzystywanych w produkcji żywności, aspekty prawne ich wyorzystania oraz kierunki rozwoju nanotechnologi w produkcji żywności. | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia rodzaje i zastosowanie nanomateriałów wykorzystywanych w produkcji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTna_2A_NB2-S-O1.1_U01 Student wie jak dobrać nanomateriały i wykorzystać metody biotechnologiczne z ich zastosowaniem do produkcji żywności. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje dostateczną umiejętość dobierania nanomaterialów i w stopniu podstawowym potrafi wykorzystać metody biotechnologiczne z ich zastosowaniem do produkcji żywności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BTna_2A_NB2-S-O1.1_K01 W trakcie zajęć student nabędzie świadomość wykorzystania nanotechnologii w produkcji żywności i jej wpływu na zdrowie człowieka. | 2,0 | |
3,0 | student jest świadomy możliwości wykorzystania nanotechnologii w produkcji żywności i wyraża swoją opinię na ten temat. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jurewicz, Marcin Rafał, Nanotechnologia : regulacje prawne : legislacja Unii Europejskiej, Difin, Warszawa, 2017, 2
- Anna Świderska-Środa, Witold Łojkowski, Małgorzata Lewandowska, Krzysztof J. Kurzydłowski, Świat nanocząstek, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016
- Żelechowska Kamila, Nanotechnologia w praktyce, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016
Literatura dodatkowa
- Hanna Śmigielska, Innowacyjne produkty spożywcze na rynku żywności funkcjonalnej zawierające wzbogaconą skrobię, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań, 2016
- Janusz Czapski, Danuta Górecka, Żywność prozdrowotna : składniki i technologia, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2014