Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)

Sylabus przedmiotu Zanieczyszczenia chemiczne karm dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zanieczyszczenia chemiczne karm dla psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 0,50,50zaliczenie
laboratoriaL2 10 0,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość fizjologii, biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
C-2zapoznanie studentów z metodami oceny wielkości pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych pierwiastków toksycznych.2
T-L-2Ocena pobrania z dietą wybranych biocydów i in. zanieczyszczeń organicznych2
T-L-3Ocena pobrania z dietą chemicznych substancji konserwujących2
T-L-4Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.2
T-L-5Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).2
10
wykłady
T-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.2
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.2
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.2
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.1
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.1
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach5
A-L-2uczestnictwo w zajęciach10
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach5
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_25_W01
Student omawia wybrane substancje chemiczne (dodawane celowo i stanowiące jej zanieczyszczenie), ich źródła oraz potencjalną szkodliwość dla zdrowia zwierząt.
Kn_2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_25_U01
Student posiada umiejętność oceny pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy oraz interpretacji uzyskanych wyników.
Kn_2A_U03, Kn_2A_U04C-2, C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_25_K01
Student rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych
Kn_2A_K02C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_25_W01
Student omawia wybrane substancje chemiczne (dodawane celowo i stanowiące jej zanieczyszczenie), ich źródła oraz potencjalną szkodliwość dla zdrowia zwierząt.
2,0
3,0Student omawia ważniejsze substancje chemiczne obecne w surowcach i karmach dla psów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_25_U01
Student posiada umiejętność oceny pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy oraz interpretacji uzyskanych wyników.
2,0
3,0Student wykazuje umiejętność analizy danych i interpretacji wyników.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_25_K01
Student rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych
2,0
3,0Student w słabym stopniu rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Warszawa, PZWL, 2006
  2. Barski D, Spodniewska A., Toksykologia weterynaryjna - wybrane zagadnienia, UWM, Olsztyn, 2014

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych pierwiastków toksycznych.2
T-L-2Ocena pobrania z dietą wybranych biocydów i in. zanieczyszczeń organicznych2
T-L-3Ocena pobrania z dietą chemicznych substancji konserwujących2
T-L-4Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.2
T-L-5Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.2
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.2
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.2
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.1
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.1
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach5
A-L-2uczestnictwo w zajęciach10
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2przygotowanie się do zajęć i zaliczenia treści omawainych na wykładach5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_25_W01Student omawia wybrane substancje chemiczne (dodawane celowo i stanowiące jej zanieczyszczenie), ich źródła oraz potencjalną szkodliwość dla zdrowia zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
Treści programoweT-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student omawia ważniejsze substancje chemiczne obecne w surowcach i karmach dla psów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_25_U01Student posiada umiejętność oceny pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy oraz interpretacji uzyskanych wyników.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U03Samodzielnie planuje i przeprowadza eksperymenty/pomiary z zastosowaniem właściwych technik i narzędzi badawczych; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z metodami oceny wielkości pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy
C-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
Treści programoweT-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych pierwiastków toksycznych.
T-L-2Ocena pobrania z dietą wybranych biocydów i in. zanieczyszczeń organicznych
T-L-3Ocena pobrania z dietą chemicznych substancji konserwujących
T-L-4Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-L-5Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje umiejętność analizy danych i interpretacji wyników.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_25_K01Student rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K02Rozumie potrzebę ustawicznego kształcenia w zakresie wiedzy ogólnej i kierunkowej w celu rozwijania dorobku zawodowego
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z metodami oceny wielkości pobrania określonych substancji chemicznych celowo dodawanych w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenia karmy
C-1zapoznanie studentów z ważniejszymi substancjami chemicznymi celowo dodawanymi w procecie produkcyjnym lub stanowiących zanieczyszczenie karmy, ich źródłami oraz ich charakterystyką toksykologiczną
Treści programoweT-W-1Substancje chemiczne stanowiące zanieczyszczenie karm dla psów. Źródła zanieczyszczenia.
T-W-2Pozostałości biocydów i pierwiastków toksycznych w karmach i surowcach – regulacje prawne.
T-W-6Rodzaje substancji dodawanych celowo w procesie produkcyjnym karm i ich charakterystyka toksykologiczna.
T-W-4Obecność cezu 137 (137Cs) w surowcach do produkcji karm.
T-W-5Dostępność biologiczna wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-W-3Substancje pochodzenia przemysłowego w karmie i surowcach do produkcji karm – regulacje prawne. Rodzaje substancji chemicznych migrujących z opakowań do karmy i ich potencjalny wpływ na zdrowie zwierząt.
T-L-1Ocena pobrania z dietą wybranych pierwiastków toksycznych.
T-L-2Ocena pobrania z dietą wybranych biocydów i in. zanieczyszczeń organicznych
T-L-3Ocena pobrania z dietą chemicznych substancji konserwujących
T-L-4Analiza wpływu procesów technologicznych na obecność i zawartość wybranych zanieczyszczeń chemicznych.
T-L-5Ocena wpływ wybranych substancji chemicznych na zdrowie zwierząt (działanie rakotwórcze, wpływ na długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą itp.).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w słabym stopniu rozumie potrzebę i celowość ustawicznego kształcenia i rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
3,5
4,0
4,5
5,0