Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna

Sylabus przedmiotu Warunki utrzymania i żywienie a jakość okrywy włosowej psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Warunki utrzymania i żywienie a jakość okrywy włosowej psów
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 6 0,50,50zaliczenie
wykładyW3 6 0,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu kynologii
W-2Podstawowa wiedza z zakresu biologii i anatomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu wpływu żywienia psów na ich okrywę włosową

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).2
T-A-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów1
T-A-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych ras psów na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organo-leptycznej.3
6
wykłady
T-W-1Struktura skóry i budowa włosów różnych ras psów; rodzaje okrywy włosowej różnych ras psów.1
T-W-2Warunki utrzymania (w tym pomieszczenia, czynniki klimatyczne i inne) a jakość okrywy włosowej2
T-W-3Podstawowe składniki pokarmowe a jakość okrywy włosowej psów2
T-W-4Dodatki paszowe a jakość okrywy włosowej psów1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczetsnictwo studenta w ćwiczeniach6
A-A-2Studiowanie literatury do przedmiotu4
A-A-3Przygotowanie prezentacji z tematyki przedmiotu5
15
wykłady
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach6
A-W-2Samodzielne studiowanie litaratury związanej z tematyką zajęć4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia4
A-W-4zaliczenie pisemne1
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny,
M-2prezentacje multimedialne
M-3próbki okrywy włosowej róznych ras psów
M-4preparaty mikroskopowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena formująca: prezentacja multimedialna z tematyki przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_40_W01
Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych ras psów oraz wpłwu diety na jakość tej okrywy
Kn_2A_W03, Kn_2A_W07, Kn_2A_W06C-1T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-4, M-1, M-3, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_40_U01
student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych ras psów, a także ocenić wpływ diety na tę jakość
Kn_2A_U02, Kn_2A_U04C-1T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-4, M-1, M-3, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_40_K01
Student będzie świadomy wystepowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u psów
Kn_2A_K01, Kn_2A_K03C-1T-A-2, T-A-3, T-A-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1M-4, M-1, M-3, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_40_W01
Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych ras psów oraz wpłwu diety na jakość tej okrywy
2,0
3,0student zna podstawowe rodzaje okrywy włosowej kilku ras psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_40_U01
student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych ras psów, a także ocenić wpływ diety na tę jakość
2,0
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej ze względu na wpływ jednego składnika diety
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_40_K01
Student będzie świadomy wystepowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u psów
2,0
3,0Student będzie w niewielkim stopniu świadomy relacji miedzy żywieniem a jakością okrywy włosowej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. SPONENBERG D.P., ROTHSCHILD M.F., Genetics of Coat Colour and Hair Texture. W: The Genetics of the Dog (red. A. Ruvinsky, J. Samson)., CABI Publishing, Oxfordshire, 2006
  2. CLUTTON-BROCK J., Origins of the dog: domestication and early history. W: The Domestic Dog, its Evolution, Behavior and Interactions With People (red. J. Serpell)., Cambridge University Press: Cambridge, 7-20, 1995
  3. Stanisław Łapiński, Iwona Guja, Anna Bendik, Charakterystyka morfometryczna włosów psów ras pierwotnych, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, t. 10, nr 4, 17-24

Literatura dodatkowa

  1. SUMANA SADHUKHAN, STUDIES ON THE EFFICACY OF ESSENTIAL FATTY ACID ON SPONTANEOUS ALOPECIA AND PRURITUS IN DOG, DEPARTMENT OF VETERINARY MEDICINE, ETHICS AND JURISPRUDENCE FACUL1Y OF VETERINARY AND ANIMAL SCIENCES WEST BENGAL UNIVERSITY OF ANIMAL AND FISHERY SCIENCES, 2013

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).2
T-A-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów1
T-A-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych ras psów na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organo-leptycznej.3
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Struktura skóry i budowa włosów różnych ras psów; rodzaje okrywy włosowej różnych ras psów.1
T-W-2Warunki utrzymania (w tym pomieszczenia, czynniki klimatyczne i inne) a jakość okrywy włosowej2
T-W-3Podstawowe składniki pokarmowe a jakość okrywy włosowej psów2
T-W-4Dodatki paszowe a jakość okrywy włosowej psów1
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczetsnictwo studenta w ćwiczeniach6
A-A-2Studiowanie literatury do przedmiotu4
A-A-3Przygotowanie prezentacji z tematyki przedmiotu5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo studenta w wykładach6
A-W-2Samodzielne studiowanie litaratury związanej z tematyką zajęć4
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia4
A-W-4zaliczenie pisemne1
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_40_W01Student posiada wiedzę z zakresu rodzajów okrywy włosowej róznych ras psów oraz wpłwu diety na jakość tej okrywy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W03Posiada pogłębioną wiedzę na temat ekologii psowatych oraz w rozszerzonym zakresie rozumie potrzebę ochrony środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej
Kn_2A_W07Ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biochemii oraz budowy i funkcjonowania organizmu psa; rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalne tkanek i narządów
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu wpływu żywienia psów na ich okrywę włosową
Treści programoweT-A-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów
T-A-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych ras psów na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organo-leptycznej.
T-A-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).
T-W-2Warunki utrzymania (w tym pomieszczenia, czynniki klimatyczne i inne) a jakość okrywy włosowej
T-W-3Podstawowe składniki pokarmowe a jakość okrywy włosowej psów
T-W-4Dodatki paszowe a jakość okrywy włosowej psów
T-W-1Struktura skóry i budowa włosów różnych ras psów; rodzaje okrywy włosowej różnych ras psów.
Metody nauczaniaM-4preparaty mikroskopowe
M-1wykład informacyjny,
M-3próbki okrywy włosowej róznych ras psów
M-2prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena formująca: prezentacja multimedialna z tematyki przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawowe rodzaje okrywy włosowej kilku ras psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_40_U01student umie ocenić jakość okrywy włosowej różnych ras psów, a także ocenić wpływ diety na tę jakość
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U02Wykorzystuje specjalistyczne narzędzia informatyczne, internetowe źródła informacji oraz metody statystyczne do rozwiązywania zadań związanych z pracą kynologa
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu wpływu żywienia psów na ich okrywę włosową
Treści programoweT-A-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów
T-A-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych ras psów na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organo-leptycznej.
T-A-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).
T-W-2Warunki utrzymania (w tym pomieszczenia, czynniki klimatyczne i inne) a jakość okrywy włosowej
T-W-3Podstawowe składniki pokarmowe a jakość okrywy włosowej psów
T-W-4Dodatki paszowe a jakość okrywy włosowej psów
T-W-1Struktura skóry i budowa włosów różnych ras psów; rodzaje okrywy włosowej różnych ras psów.
Metody nauczaniaM-4preparaty mikroskopowe
M-1wykład informacyjny,
M-3próbki okrywy włosowej róznych ras psów
M-2prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena formująca: prezentacja multimedialna z tematyki przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie ocenić jakość okrywy włosowej ze względu na wpływ jednego składnika diety
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_40_K01Student będzie świadomy wystepowania relacji między żywieniem a jakością okrywy włosowej u psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K01Jest świadomy problemów prawnych i etycznych na poszczególnych etapach eksperymentu na zwierzętach i w pracy ze zwierzętami
Kn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Podstawowym celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu wpływu żywienia psów na ich okrywę włosową
Treści programoweT-A-2Dieta niskotłuszczowa i wysokotłuszczowa a jakość skóry i okrywy włosowej psów
T-A-3Ocena jakości okrywy włosowej różnych ras psów na podstawie obrazu mikroskopowego oraz oceny organo-leptycznej.
T-A-1Niezbędne składniki pokarmowe dla pielęgnacji skóry i okrywy włosowej - białka ze szczególnym wskazaniem na aminokwasy siarkowe; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe szczególnie te z rodziny n-6 (prawidłowy stosunek między kwasami n-6 a n-3); witaminy (szcze-gólnie te które regulują metabolizm białek oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E, karotenoidy).
T-W-2Warunki utrzymania (w tym pomieszczenia, czynniki klimatyczne i inne) a jakość okrywy włosowej
T-W-3Podstawowe składniki pokarmowe a jakość okrywy włosowej psów
T-W-4Dodatki paszowe a jakość okrywy włosowej psów
T-W-1Struktura skóry i budowa włosów różnych ras psów; rodzaje okrywy włosowej różnych ras psów.
Metody nauczaniaM-4preparaty mikroskopowe
M-1wykład informacyjny,
M-3próbki okrywy włosowej róznych ras psów
M-2prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena formująca: prezentacja multimedialna z tematyki przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student będzie w niewielkim stopniu świadomy relacji miedzy żywieniem a jakością okrywy włosowej.
3,5
4,0
4,5
5,0