Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N2)

Sylabus przedmiotu Nutriproteomika i podstawy metabolomiki:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nutriproteomika i podstawy metabolomiki
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Ożgo <Malgorzata.Ozgo@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Herosimczyk <Agnieszka.Herosimczyk@zut.edu.pl>, Adam Lepczyński <Adam.Lepczynski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 4 0,50,50zaliczenie
wykładyW3 6 0,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii zwierząt.
W-2Podstawowa wiedza z biologii komórki.
W-3Podstawowa wiedza z biochemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwością badania zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a zmianami w funkcjonowaniu białek, szlaków metabolicznych oraz sygnałowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Wpływ bioaktywnych składników diety na szlaki sygnałowe.2
T-A-2Przykłady badań wskazujące na możliwość wykorzystania nutriproteomiki i metabolomiki w badaniach żywieniowych u psów oraz innych zwierząt.2
4
wykłady
T-W-1Techniki „omiczne” w badaniu biologii systemów. Właściwości proteomu i metabolomu. Pojęcie nutriproteomiki. Badanie zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicz-nych i sygnałowych. Możliwości wykorzystania nutripro-teomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.2
T-W-2Wprowadzenie do narzędzi wykorzytywanych w proteomice. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Wykorzystanie badań z zakresu nutriproteomiki do formułowania indywidualnych zaleceń dietetycznych. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.2
T-W-3Definicja metabolomu żywności i żywienia. Strategie badania metabolomu. Interaktywność składników żywieniowych a metabolom.2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach audytoryjnych.4
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń audytoryjnych.5
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej.6
15
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.6
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.5
A-W-3Przygotowanie do pisemnego zaliczenia temetyki wykładów.4
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania prezentacji multimedialnej oraz omówienia wybranego tematu zajęc audytoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie tematyki wykładów.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_28_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi zdefiniować pojęcie nutriproteomiki oraz metabolomiki oraz zna mozliwości wykorzystania narzędzi proteomicznych w żywieniu psów i innych zwierząt.
Kninz_2A_W07C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_28_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi opisać molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Ponadto umie określić zależności wystepujące pomiędzy dietą a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicznych i sygnałowych.
Kninz_2A_U04C-1T-A-1, T-A-2M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_28_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma świadomość możliwości wykorzystania nutriproteomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.
Kninz_2A_K03C-1T-A-1, T-A-2, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_28_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi zdefiniować pojęcie nutriproteomiki oraz metabolomiki oraz zna mozliwości wykorzystania narzędzi proteomicznych w żywieniu psów i innych zwierząt.
2,0
3,0- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_28_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi opisać molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Ponadto umie określić zależności wystepujące pomiędzy dietą a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicznych i sygnałowych.
2,0
3,0Student: radzi sobie, z dużą pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_28_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma świadomość możliwości wykorzystania nutriproteomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.
2,0
3,0Student słabo rozwija aktywność w pogłębianiu swojej wiedzy w oparciu o rózne źródła informacji naukowej. W ograniczony sposób uczestniczy w dyskusji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Agnieszka Kraj, Anna Drabik, Jerzy Silberring, Proteomika i metabolomika, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, 2011
  2. Doonan Shawn, Białka i peptydy., Wydawnictwo Szkolne PWN, 2008
  3. Alejandro Cifuentes Ed., Foodomics. Advanced Mass Spectrometry in Modern Food Science and Nutrition., Wiley Sciences, 2013

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Wpływ bioaktywnych składników diety na szlaki sygnałowe.2
T-A-2Przykłady badań wskazujące na możliwość wykorzystania nutriproteomiki i metabolomiki w badaniach żywieniowych u psów oraz innych zwierząt.2
4

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Techniki „omiczne” w badaniu biologii systemów. Właściwości proteomu i metabolomu. Pojęcie nutriproteomiki. Badanie zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicz-nych i sygnałowych. Możliwości wykorzystania nutripro-teomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.2
T-W-2Wprowadzenie do narzędzi wykorzytywanych w proteomice. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Wykorzystanie badań z zakresu nutriproteomiki do formułowania indywidualnych zaleceń dietetycznych. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.2
T-W-3Definicja metabolomu żywności i żywienia. Strategie badania metabolomu. Interaktywność składników żywieniowych a metabolom.2
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach audytoryjnych.4
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń audytoryjnych.5
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej.6
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.6
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.5
A-W-3Przygotowanie do pisemnego zaliczenia temetyki wykładów.4
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_28_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi zdefiniować pojęcie nutriproteomiki oraz metabolomiki oraz zna mozliwości wykorzystania narzędzi proteomicznych w żywieniu psów i innych zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKninz_2A_W07Ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biochemii oraz budowy i funkcjonowania organizmu psa; rozumie powiązania morfologiczno-funkcjonalne tkanek i narządów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwością badania zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a zmianami w funkcjonowaniu białek, szlaków metabolicznych oraz sygnałowych.
Treści programoweT-W-1Techniki „omiczne” w badaniu biologii systemów. Właściwości proteomu i metabolomu. Pojęcie nutriproteomiki. Badanie zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicz-nych i sygnałowych. Możliwości wykorzystania nutripro-teomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.
T-W-2Wprowadzenie do narzędzi wykorzytywanych w proteomice. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Wykorzystanie badań z zakresu nutriproteomiki do formułowania indywidualnych zaleceń dietetycznych. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.
T-W-3Definicja metabolomu żywności i żywienia. Strategie badania metabolomu. Interaktywność składników żywieniowych a metabolom.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-3Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie tematyki wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0- w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_28_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi opisać molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Ponadto umie określić zależności wystepujące pomiędzy dietą a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicznych i sygnałowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKninz_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwością badania zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a zmianami w funkcjonowaniu białek, szlaków metabolicznych oraz sygnałowych.
Treści programoweT-A-1Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Wpływ bioaktywnych składników diety na szlaki sygnałowe.
T-A-2Przykłady badań wskazujące na możliwość wykorzystania nutriproteomiki i metabolomiki w badaniach żywieniowych u psów oraz innych zwierząt.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania prezentacji multimedialnej oraz omówienia wybranego tematu zajęc audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: radzi sobie, z dużą pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_28_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma świadomość możliwości wykorzystania nutriproteomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKninz_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwością badania zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a zmianami w funkcjonowaniu białek, szlaków metabolicznych oraz sygnałowych.
Treści programoweT-A-1Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety. Wpływ bioaktywnych składników diety na szlaki sygnałowe.
T-A-2Przykłady badań wskazujące na możliwość wykorzystania nutriproteomiki i metabolomiki w badaniach żywieniowych u psów oraz innych zwierząt.
T-W-1Techniki „omiczne” w badaniu biologii systemów. Właściwości proteomu i metabolomu. Pojęcie nutriproteomiki. Badanie zależności pomiędzy dietą i jej bioaktywnymi składnikami a funkcjonowaniem białek, szlaków metabolicz-nych i sygnałowych. Możliwości wykorzystania nutripro-teomiki w żywieniu psów i innych zwierząt.
T-W-2Wprowadzenie do narzędzi wykorzytywanych w proteomice. Peptydy i białka pochodzące z produktów żywnościowych wywołujących alergie. Wykorzystanie badań z zakresu nutriproteomiki do formułowania indywidualnych zaleceń dietetycznych. Aplikacja narzędzi proteomicznych do izolacji i oczyszczania nutraceutyków.
T-W-3Definicja metabolomu żywności i żywienia. Strategie badania metabolomu. Interaktywność składników żywieniowych a metabolom.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne.
M-2Dyskusja dydaktyczna.
M-3Prezentacje multimedialne z wykorzystaniem komputera i projektora.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania prezentacji multimedialnej oraz omówienia wybranego tematu zajęc audytoryjnych.
S-2Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie tematyki wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student słabo rozwija aktywność w pogłębianiu swojej wiedzy w oparciu o rózne źródła informacji naukowej. W ograniczony sposób uczestniczy w dyskusji.
3,5
4,0
4,5
5,0