Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)
Sylabus przedmiotu Pet sitting i hotele dla zwierząt:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Pet sitting i hotele dla zwierząt | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Bogumiła Pilarczyk <Bogumila.Pilarczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>, Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 15 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | brak wymagań wstępnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania pet sitting oraz hoteli dla zwierząt |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zakładanie działalności gospodarczej w zawodzie pet sittera. Zasady organizowania pet sittingu we własnym domu. Usługi pet sitterskie w domu klienta. | 2 |
T-L-2 | Opracowanie planu marketingowego. Zakładanie działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia hotelu dla zwierząt. Wymogi administracyjne przy prowadzeniu hotelu/pensjonatu dla zwierząt. | 4 |
T-L-3 | Przygotowanie projektu hotelu dla zwierząt. Wybór lokalizacja hotelu dla zwierząt, wybór kadry. Plan techniczny hotelu dla zwierząt. Wyposażenie hotelu dla zwierząt. Pozyskiwanie środków finansowych na inwestycje związane z hotelem dla zwierząt. Ułożenie przykładowego regulaminu organizacyjnego hotelu dla zwierząt | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pet sitting w Polsce i na świecie. Szkolenia certyfikujace dla pet sitterów. Podstawowe i dodatkowe obowiązki pet sittera. Pet sitting jako podstawowa i dodatkowa działalność gospodarcza | 2 |
T-W-2 | Sposoby utrzymania zwierząt w hotelach i pensjonatach dla zwierząt | 3 |
T-W-3 | Żywienie zwierząt w hotelach i pensjonatach. Opieka zdrowotna w hotelach i pensjonatach dla zwierząt | 3 |
T-W-4 | Uwarunkowania prawne dotyczące hoteli dla zwierząt. Wymagana dokumentacja niezbędna przy prowadzeniu hotelu dla zwierząt (regulamin, procedura przyjęcia psa, umowa powierzenia psa pod opiekę, ubezpieczenie, podatki, pracownicy, usługa transportu psa do hotelu). | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | studiowanie literatury | 14 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ipisemne zaliczenie ćwiczeń | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 6 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | pogadanka |
M-3 | projekt |
M-4 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-5 | metoda projektowa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian pisemny z ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: Ocena pracy studenta, zarówno indywidualnej jak i pracy grupowej |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie samodzielnie wykonanego projektu |
S-4 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_B28.3_W01 Ma wiedzę na temat podstaw prawnych oraz zasad funkcjonowania pet sittingu i hoteli dla psów | Kn_1P_W02 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_B28.3_U01 Umie samodzielnego zaplanować i zorganizować usługi pet sitterskie oraz funkcjonalny hotel dla psów | Kn_1P_U09, Kn_1P_U15, Kn_1P_U12 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_B28.3_K01 Jest przygotowany do skutecznego komunikowania się z klientem | Kn_1P_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-1, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_B28.3_W01 Ma wiedzę na temat podstaw prawnych oraz zasad funkcjonowania pet sittingu i hoteli dla psów | 2,0 | |
3,0 | Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, -w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje srednie zainteresowanie, - w zakresie wyrazania wiedzy popełnia wiele błedów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_B28.3_U01 Umie samodzielnego zaplanować i zorganizować usługi pet sitterskie oraz funkcjonalny hotel dla psów | 2,0 | |
3,0 | Student: -potrafi zidentyfikowac i poradzic sobie, z wydatna pomoca nauczyciela, z wybranymi trudnosciami zwiazanymi z procesem przygotowania zleconej pracy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_B28.3_K01 Jest przygotowany do skutecznego komunikowania się z klientem | 2,0 | |
3,0 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działan, ale tez nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawe neutralna (obojetna) wobec polecen nauczyciela | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Klever U., Wegler M., Psy: ekspert radzi jak pielęgnować i wychować, MUZA, 1997
- Kośla T., Higiena utrzymania zwierząt amatorskich, SGGW, Warszawa, 2003
- Mann A., Sierść i skóra, EDIPRESS, Przyjaciel Pies, 2000
Literatura dodatkowa
- Mazurek A., Mazurek J., Mój przyjaciel pies, Wydawnictwo Alfa, 1992
- Meadows G. i Flint E., Poradnik opiekuna – KOT, Wydawnictwo RM, 2005
- Szmurło I., Szmurło M., Jak dbać o uszy?, EDIPRESS, Przyjaciel Pies, 2001
- Ściesiński K., Hodowla psów, SGGW Warszawa, 2004