Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Rolnictwo ekologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne
Profil
Moduł
Przedmiot Rolnictwo ekologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Marketingu
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Malkowski <Arkadiusz.Malkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu biologii na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.5
T-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.5
10
wykłady
T-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.5
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury50
A-A-3przygotowanie do zaliczenia30
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury15
A-W-3przygotowanie do zaliczenia i egzaminu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_W01
posiada wiedzę z zakresu podstawowych pojęć dotyczących rolnictwa ekologicznego, organizacji i zasad światowej i polskiej produkcji ekologicznej; posiada wiedzą z obowiązujących norm prawnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz obrotu surowcami ekologicznymi
RWZR_10-_W04, RWZR_10-_W01C-1T-W-1, T-A-1M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_U01
zna podstawowe zasady dotyczące prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla produkcji ekologicznej
RWZR_10-_U02, RWZR_10-_U04C-1T-A-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_K01
zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
RWZR_10-_K02C-1M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_W01
posiada wiedzę z zakresu podstawowych pojęć dotyczących rolnictwa ekologicznego, organizacji i zasad światowej i polskiej produkcji ekologicznej; posiada wiedzą z obowiązujących norm prawnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz obrotu surowcami ekologicznymi
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia dotyczące rolnictwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_U01
zna podstawowe zasady dotyczące prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla produkcji ekologicznej
2,0
3,0Student zna podstawowe zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10A_PD-RWZR-6_K01
zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grykień S., Bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Wydawnictwo Akademii Świętokrzyskiej Kielce: 63–71, Kielce, 2005
  2. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki, Stowarzyszenie EKOLAND i Fundacja LEBEN&UMWELT, Warszawa, 1993
  3. Tyburski J., Żakowska-Biemans S., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, Warszawa, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.5
T-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.5
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.5
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2studiowanie literatury50
A-A-3przygotowanie do zaliczenia30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2studiowanie literatury15
A-W-3przygotowanie do zaliczenia i egzaminu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10A_PD-RWZR-6_W01posiada wiedzę z zakresu podstawowych pojęć dotyczących rolnictwa ekologicznego, organizacji i zasad światowej i polskiej produkcji ekologicznej; posiada wiedzą z obowiązujących norm prawnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz obrotu surowcami ekologicznymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_W04ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów, ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
RWZR_10-_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego
Treści programoweT-W-1Istota rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne w Polsce i na świecie.
T-A-1Ekolabeling - certyfikacja produktów żywnościowych. Transformacja gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Regulacje prawne rolnictwa ekologicznego.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia dotyczące rolnictwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10A_PD-RWZR-6_U01zna podstawowe zasady dotyczące prowadzenia gospodarstwa ekologicznego, posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla produkcji ekologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
RWZR_10-_U04posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla różnych dziedzin produkcji rolniczej, potrafi stworzyć produkt agroturystyczny uwzględniający zasoby gospodarstwa oraz walory regionu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego
Treści programoweT-A-2Przygotowanie wniosku o płatność z zakresu rolnictwa ekologicznego. Certyfikacja w gospodarstwie ekologicznym. Sporządzanie dokumentacji.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10A_PD-RWZR-6_K01zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące, dyskusja, praca w grupie nad sporządzaniem projektu
M-1Wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów i ćwiczeń na podstawie testu uwzględniającego cały zakres materiału
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student orientuje się w omawianej tematyce, ale wykazuje niewielką aktywność i samodzielność, przy ukierunkowaniu prowadzącego podejmuje dyskusję. Potrafi współpracować w grupie.
3,5
4,0
4,5
5,0