Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
Sylabus przedmiotu Chów ślimaków w Polsce i na świecie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chów ślimaków w Polsce i na świecie | ||
Specjalność | Hodowla koni i jeździectwo | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Zoologia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z helikulturą, jako formą działalności rolniczej z zakresu użytkowania zwierząt |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Gatunki i odmiany jadalne ślimaków lądowych (rodzina HELICIDAE , rodzaj HELIX oraz rodzina ACHATINIDAE , rodzaj ACHATINA). | 1 |
T-A-2 | Wymogi jakie należy spełnić rozpoczynając chów ślimaków. Metody produkcji winniczków towarowych. Warunki skupu, termin i rynek zbytu ślimaków | 2 |
T-A-3 | Systemy hodowli i utrzymania ślimaków w poszczególnych cyklach | 1 |
T-A-4 | Mieszany system hodowli ślimaka szarego jako optymalny w polskich warunkach klimatycznych i gospodarczych | 1 |
T-A-5 | Żywienie ślimaków (pasze podstawowe, dodatki paszowe). Znaczenie wody na plantacji ślimaków. | 1 |
T-A-6 | Potrawy ze ślimaków, historia i tradycje w Polsce i na świecie | 1 |
7 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Historia chowu i spożywania mięsa ślimaków w Polsce i na świecie | 1 |
T-W-2 | Planowania wielkości i jakości produkcji ślimaków w systemie konwencjonalnym i ekologicznym | 1 |
T-W-3 | Technologie produkcji fermowej (zagrody szklarniowe i polowe). Harmonogram prac na fermie ślimaków | 2 |
T-W-4 | Wskaźniki reprodukcji fermowej winniczka (stadia rozwojowe winniczka odpowiadające poszczególnym etapom produkcji fermowej) | 1 |
T-W-5 | Produkty: mięso, jaja, kawior, śluz ślimaka. Skład chemiczny i walory mięsa winniczka | 1 |
T-W-6 | Koszty założenia hodowli ślimaków – opłacalność, zysk | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 7 |
A-A-2 | Czytanie wyznaczonej literatury | 14 |
A-A-3 | Przygotowanie się do sprawdzianu zaliczającego | 14 |
A-A-4 | Samodzielne przygotowanie prezentacji | 15 |
A-A-5 | Konsultacje | 9 |
A-A-6 | Zaliczenie pisemne ćwiczeń | 1 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 8 |
A-W-2 | Samodzielne poszukiwanie materiałów na temat chowu ślimaków | 9 |
A-W-3 | Studiowanie wyznaczonej literatury | 8 |
A-W-4 | Konsultacje | 4 |
A-W-5 | Zaliczenie pisemne wykładów | 1 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z użyciem komputera |
M-2 | Wykład konwersatoryjny z użyciem komputera |
M-3 | Film dydyaktyczny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena samodzielnie przygotowanych przez studentów prezentacji z wybranej tematyki |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-N-O6.2_W03 Student rozpoznaje i charakteryzuje gatunki i technologie utrzymania lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie. | ZO_1A_W01, ZO_1A_W10 | — | — | C-1 | T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-N-O6.2_U02 Student planuje i opracowuje pod kierunkiem prowadzącego harmonogram prac i zasady funkcjonowania fermy ślimaków | ZO_1A_U08, ZO_1A_U17 | — | — | C-1 | T-A-5, T-W-2, T-W-4 | M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_1A_ZOK-N-O6.2_K02 Student jest zorientowany i otwarty na poznawanie i rozwój niszowch kierunków w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności | ZO_1A_K01, ZO_1A_K02 | — | — | C-1 | T-A-2, T-A-6, T-W-3, T-W-2, T-W-6 | M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-N-O6.2_W03 Student rozpoznaje i charakteryzuje gatunki i technologie utrzymania lądowych ślimaków wykorzystywanych do chowu w Polsce i na świecie. | 2,0 | Student nie rozpoznaje gatunków ślimaków wykorzystywanych w helikulturze |
3,0 | Student rozpoznaje ale nie charakteryzuje ślimaków lądowych Polski i świata wykorzystywanych w helikulturze. | |
3,5 | Student rozpoznaje i charakteryzuje niektóre ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze. | |
4,0 | Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe Polski i świata wykorzystywane w helikulturze. | |
4,5 | Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe wykorzystywane w helikulturze, charakteryzuje technologie utrzymania niektórych gatunków | |
5,0 | Student rozpoznaje i charakteryzuje ślimaki lądowe wykorzystywane w helikulturze i charakteryzuje technologie utrzymania ślimaków |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-N-O6.2_U02 Student planuje i opracowuje pod kierunkiem prowadzącego harmonogram prac i zasady funkcjonowania fermy ślimaków | 2,0 | Student nie umie zaplanować i opracować harmonogramu prac na fermie oraz nie zna zasad funkcjonowanie fermy ślimaków |
3,0 | Student umie zaplanować i w niewielkim zakresie umie opracować harmonogram prac na fermie | |
3,5 | Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i w niewielkim zakresie zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków | |
4,0 | Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków | |
4,5 | Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i dobrze zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków | |
5,0 | Student umie zaplanować i opracować harmonogram prac na fermie i bardzo dobrze zna i rozumie zasady funkcjonowania fermy ślimaków |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_1A_ZOK-N-O6.2_K02 Student jest zorientowany i otwarty na poznawanie i rozwój niszowch kierunków w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności | 2,0 | Student nie jest zorientowany ani otwart na poznawanie możliwości rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt |
3,0 | Student w niewielkim zakresie jest zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt | |
3,5 | Student jest zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt | |
4,0 | Student jest dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt | |
4,5 | Student jest dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności | |
5,0 | Student jest bardzo dobrze zorientowany o możliwościach rozwoju niszowych kierunków produkcji rolniczej w zakresie użytkowania zwierząt i produkcji żywności |
Literatura podstawowa
- Sowiński G., Wąsowski R., Chów ślimaków, Wyd. Uniw.Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn, 2000
- Skalmowski G., Wąsowski R., Hodowla i chów ślimaków w pomieszczeniu i na użytkach zielonych, Wydawnictwo UWM, Olsztyn, 2014
- Ligaszewski M., Podstawy biologii i technologii hodowlanej ślimaków jadalnych w warunkach krajowych., IZ PIB Balice, IZ PIB Balice, 2009, Broszura upowszechnieniowa nr 6/2009
- Ligaszewski M., Łysak A., Mach - Paluszkiewicz Z., Zasady hodowli i chowu fermowego ślimaka winniczka (Helix pomatia L.), IZ PIB Kraków, Kraków, 2008, Instrukcja wdrożeniowa Nr i-12/2008
- Ligaszewski M., Łysak A., Mach - Paluszkiewicz Z., Hodowla i chów fermowy ślimaka winniczka (Helix pomatia L.) – chów czysty i polikultura ze ślimakiem szarym (Helix aspersa L.), IZ PIB Kraków, Kraków, 2008, Broszura upowszechnieniowa Nr b-3/2008
- Łysak A., Mach-Paluszkiewicz Z., Ligaszewski M., Jakość produkcji ślimaków jadalnych Helix aspersa maxima w różnych systemach wychowu fermowego., Rocz. Nauk. Zoot., Supl. 8:187-191, 2000
Literatura dodatkowa
- Herczek A., Gorczyca J., Ślimaki lądowe Polski. Atlas i klucz., Kubajak, Kraków, 2000
- Wiktor A., Ślimaki lądowe Polski, Mantis, Olsztyn, 2004
- Ligaszewski M. 2008, Opracowanie metody oceny jakości produkcji ślimaków jadalnych z gatunku Helix aspersa z różnych warunków hodowlanych i środowiskowych na podstawie analizy cech jakościowych i ilościowych ich muszli., IZ PIB Kraków, Kraków, 2008, Broszura upowszechnieniowa Nr b-9/2008
- Szkucik K., Ziomek M., Maćkowiak-Dryka M., Paszkiewicz W, Ślimaki jadalne – użytkowość, wartość odżywcza i bezpieczeństwo dla zdrowia konsumenta., Życie Weterynaryjne 86 (8): 631-635., 2011